SUDIJE UPROPASTILE SPEKTAKL: Najuzbudljiviju utakmicu sezone odlučila jedna sporna odluka

V. P.

24. 11. 2023. u 14:10

VLASNIK Asvela Toni Parker izabrao je najsvečanije odelo za prvu utakmicu svog tima u novoj dvorani u Lionu, čija je izgradnja koštala 141.000.000 evra. Tribine modernog zdanja ispunilo je 12.000 gledalaca, počasno mesto dobio je francuski teniser Žo Vilfred Conga. Ostalo je samo da trenutak za istoriju bude ukrašen pobedom nad Bajernom u 10. kolu Evrolige.

СУДИЈЕ УПРОПАСТИЛЕ СПЕКТАКЛ: Најузбудљивију утакмицу сезоне одлучила једна спорна одлука

Foto: Evroliga

Bavarci su pokvarili svečanost trijumfom posle dva produžetka (101:100), najuzbudljiviji meč u dosadašnjem toku takmičenja odlučilo je jedno pogođeno slobodno bacanje Nilsa Gifaja. Zapravo, sudije su dale sebi pravo da direktno presude time što su prethodno dosudile Žofriju Lovernju faul u napadu dve sekunde pre kraja drugog produžetka. Francuski centar je promašio „flouter“ i u doskoku oborio postavljenog Gifaja. Kontakt je bio blag, a arbitri bez osećaja za košarku. U takvim situacijama se prepušta da sama igra odluči kome će pripasti spektakularna bitka kakva je viđena na otvaranju multifunkcionalne arene u Lionu.

Kada se začula pištaljka, očekivalo se da će esplodirati temperament trenera Asvela Đanmarka Poceka, ali je živčani Italijan prilično staloženo tražio objašnjenje od sudija. Verovatno mu je iz kluba sugerisano da se suzdrži tokom ove inauguralne utakmice u novoj dvorani. Bajern je skupo platio cenu četvrte pobede, povredama Andreasa Obsta i Leandra Bolmara. Posebno zabrinjavajuće delovala je povreda kolena italijanskog beka, koji je na jednoj nozi doskakutao do klupe.

Zato je iz Dimitrisa Itudisa pokuljao vreli grčki temperament u trećoj četvrtini meča Virtusa i Fenerbahčea u Bolonji. Sudija Huan Karlos Garsija ostao je nem kada je Tornike Šengelija rukom odgurnuo Najdžela Hejsa Dejvisa i poentirao, posle čega je trener turskog tima skočio kao oparen, trčao gore-dole, besno zamahivao rukama ka arbitrima i u roku od par sekundi zaradio dve tehničke greške i isključenje. Žučnu reakciju isprovocirao je i gubitnički niz Fenera, koji je u „Segafredo areni“ doživeo četvrti vezani poraz u Evroligi (79:87), dok Virtus sa skorom 7-3 gleda u leđa samo Realu i Barseloni.

- Pozitivno je to što su nam se vratili povređeni igrači, Marko Gudurić, Sertač Šanli i Nik Kalates - konstatovao je Itudisov pomoćnik Stefanos Dedas, koji je vodio ekipu nakon njegovog isključenja.

Guduriću će biti potrebno vreme da se vrati u ritam posle povrede, postigao je devet poena šutirajući 2/8 iz igre, uz četiri asistencije i tri skoka. Feneru nije pomogla ni partija sezone Džonatana Motlija (25 poena), dok je odličnu rolu u ekipi domaćina imao Ognjen Dobrić sa 11 poena i pet skokova za 18 minuta.

PAO ČETIRI U NIZU

TRENER Panatinaikosa Ergin Ataman u svom pompeznom stilu najavio je juriš na titulu Evrolige. Potporu nadmenoj izjavi dala je četvrta uzastopna pobeda, ovog puta nad Valensijom u „OAKA areni“ (90:73).

Igrač utakmice bio je Matijas Lesor sa 17 poena i sedam skokova, dvocifreni su bili i Mitoglu (14), Grent (13), Slukas (12) i Grigonis (11). U ekipi Valensije nije bilo povređenog srpskog reprezentativca Stefana Jovića.

Real je sa pola gasa pregazio Albu (99:75) za skor 9-0, uz 26 poena Marija Hezonje i čak 13 asistencija Fakunda Kampaca.

Na sudije se žalio i trener Makabija Oded Kataš posle poraza od Barselone u dramatičnom finišu utakmice pred praznim tribinama beogradske hale „Aleksandar Nikolić“ (90:92). Apsolutni junak bio je Nikolas Laprovitola, argentinski plejmejker postigao je poslednjih pet poena za katalonski tim, meč je završio sa 23. Odlično su mu asistirali Aleks Abrines sa 16 i 19-godišnji Nigerijac Džejms Nadži sa 11.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)