NBA PRAVILO PROTIV "FLOPERA": Nesportska tehnička greška za prekomerno mlataranje udovima

V. P.

22. 09. 2023. u 23:12

DA li je odzvonilo simulantima u NBA? Igrači koji simuliraju da su faulirani, znatno češće dok brane nego kad napadaju, od predstojeće sezone biće kažnjavani. NBA je isprobala novo pravilo u utakmicama Letnje lige, eksperiment je proglašen uspešnim i primenjivaće se od predstojeće sezone.

НБА ПРАВИЛО ПРОТИВ ФЛОПЕРА: Неспортска техничка грешка за прекомерно млатарање удовима

Tanjug/AP

U razgovoru sa nekoliko novinara koji pokrivaju najkvalitetniju ligu na svetu, viši potpredsednik za edukaciju sudija Monti Mekačen objasnio je kriterijume po kojima će biti dosuđivan takozvani „flop“ i kakve će posledice imati. U definiciji je navedeno da pod „flop“ potpadaju reakcije koje se smatraju sekundarnim, preteranim i teatralnim, i biće sankcionisane nesportskom tehničkom greškom. Međutim, ona neće ulaziti u zbir ličnih grešaka igrača, ali bi druga dovela do isključenja sa meča.

Definisani su i kriterijumi po kojima će sudije određivati da li se reakcije igrača mogu podvesti pod sekundarne, preterane ili teatralne. Identifikatori prekršaja su značajna udaljenost koju je igrač prešao kod simuliranja, prekomerno mlataranje udovima, povreda drugog igrača kao rezultat „flopa“. Ako nije dosuđen tokom meča, i za to postoji rešenje. Može se identifikovati i nakon utakmice, a igrač će biti kažnjen sa 2.000 dolara.

Pokrivena je i situacija kada je igraču jednog tima dosuđen „flop“, a igraču protivničkog tehnička greška. U tom slučaju prekršaji se potiru, uprkos tome što je jedan od njih nesportski.

Videćemo da li će ovo pravilo odvratiti NBA igrače od pokušaja da iznude faul simuliranjem, što je postala redovna pojava prethodnih sezona. Među onima koji najčešće pribegavaju takvim trikovima su i neke najveće zvezde, poput Lebrona Džejmsa, Luke Dončića, Džoela Embida, Džejmsa Hardena. Neke takve situacije umeju da budu zaista urnebesno komične i imaju velikog udela u popularnoj emisiji Šakila O`Nila, koja se bavi smešnim potezima i dešavanjima na NBA terenima.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MRAČNA STRANA ISTINE: U Ukrajini ubijen dvostruki šampion Evrope - ružne prošlosti