OVO SAMO KOD NAS IMA! O sceni iz crkve pred finale Svetskog prvenstva u košarci priča cela Srbija (FOTO)

Novosti online

10. 09. 2023. u 12:14

Srbija i Nemačka igraju finale Mundobasketa 2023. a koliko ogromno interesovanje je ta utakmica izazvala - svedoči i jedan detalj iz crkve.

ОВО САМО КОД НАС ИМА! О сцени из цркве пред финале Светског првенства у кошарци прича цела Србија (ФОТО)

Foto: Profimedia

U pravoslavlju, najveća i najlepša služba Bogu je liturgija, a njen sastavni deo je proskomidija. Ne ulazeći sada detaljno u versku terminologiju i pravoslavnu praksu, tek da spomenemo da se u tom, uvodnom delu najveće službe, i pre nego što ona "naglas" počne za prisutni narod - sveštenik moli ponaosob za određene krštene duše (ktitore, priložnike, parohijane, bolesne...).

To se smatra jednom od najvećih i najkorisnijih molitvi i baš zato, već vekovima, narod ostavlja priloge, bilo u crkvama, ili manastirima gde postoje svakodnevne liturgije, da se tamo pomole na proskomidiji za neke kojima je molitva potrebna. 

Uglavnom, može se ta molitva uputiti i za žive, a može i za upokojene, "kojima su te molitve i najpotrebije na putu ka Carstvu nebeskom - jer više ne mogu sami za sebe da se mole, već samo mi, koji smo još ovde".

I, tu u priču ulazi košarka.

Ovo naše finale, Srbija - Nemačka.

Narod koji dođe u hramove, može pored cedulje sa imenima (i nekog manjeg ili većeg novčanog priloga za pominjanje na proskomidije), može da priloži i veliku sveću, da bi i ona bila korišćena tokom liturgije.

I, u jednom takvom ovdašnjem hramu, danas je priložena velika sveća i jedan papirić sa imenima.

"Novosti" su vam već pisale o tome koliko je poseban ovaj dan za srpsku košarku, i koliko je čudesna priča ove naše ekipe - sakupljene od našeg naroda sa svih meridijana, i kako je divno što postoje i neke jezičke različitosti među Srbljem, pa svi zdušno sada govore, poput selektora Pešića, "jedan za - svi", ali... ova scena je i nas ganula:

Jer, u crkvi je neko na papirić, koji je naslovljen odštampanim slovima "Pomeni Gospode žive sluge svoje", napisao rukom sledeća imena:

Svetislav

Boriša

Bogdan

Aleksa

Dejan

Ognjen

Marko

Nikola

Stefan

Vanja

Nikola

Filip

Dušan

ZA SVI SRBI!"

Twitter / noelema

Divne li sabornosti, zar ne?

Baš kao što taj duh zajedništva i vodi tu ekipu koju čine Svetislav (Pešić, selektor), Boriša (Simanić), Bogdan (Bogdanović), Aleksa (Avramović), Dejan (Davidovac), Ognjen (Dobrić), Marko (Gudurić), Nikola (Jović), Stefan (Jović), Vanja (Marinković), Nikola (Milutinov), Filip (Petrušev) i Dušan (Ristić).

Baš oni, i baš ona cedulja, "za svi Srbi", i svi mi - danas smo jedno.

Bilo bi dobro da taj osećaj potraje i kad finale prođe.

A pomenuto finale Svetskog prvenstva u košarci, Srbija - Nemačka, igra se od 14.40 i možete da pratite uživo uz prenos na portalu "Novosti". Pratite ga i vi, i sve oko njega i sve oko našeg sporta, na ovim stranicama. Na sasvim ste dobrom mestu.

Bonus video: "LUDAČKI JE BILO OD STARTA" Marinković, Gudurić i Jović o polufinalu Mundobasketa

 

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna prestala da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)

ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna "prestala" da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)

Rusija ovih dana sa ponosom ističe da na Evropskom prvenstvu u boksu čiji je domaćin Srbija njeni takmičari mogu da nastupaju uz sva državna znamenja, a i pod imenom zemlje iz koje su, kao i da se himna Ruske Federacije intonira kada neko od Rusa dođe do zlatne medalje. Međutim, baš sa tom himnom desio se jedan neočekivani problem. A onda je usledila vrlo emotivna scena...

28. 04. 2024. u 19:44

Komentari (5)

HITAN PRIJEM: Srđan Đoković primljen u Urgentni centar!