"JEDAN IGRAČ MOŽE DA RASTURI EKIPU!" Svetislav Pešić otkrio moto "orlova" posle plasmana Srbije u polufinale Mundobasketa

Novosti online

05. 09. 2023. u 13:27

Košarkaška reprezentacija Srbije je prošla u polufinale Svetskog prvenstva, a selektor Svetislav Pešić je na svoj način prokomentarisao taj uspeh "orlova".

ЈЕДАН ИГРАЧ МОЖЕ ДА РАСТУРИ ЕКИПУ! Светислав Пешић открио мото орлова после пласмана Србије у полуфинале Мундобаскета

FOTO: FIBA.Basketball

Podsetimo, Srbija je fantastičnom igrom pobedila Litvaniju i tako obezbedila još dve borbe za medalju.

- Čestitke mojoj ekipi. Velika, važna utakmica, a uz to i odlična igra protiv velikog tima, Litvanije, koja zaslužuje poštovanje zbog načina na koji je odigrala ovaj turnir, i to ne samo protiv Amerikanaca. Nama nije bilo lako da se oporavimo i za kratko vreme pripremimo plan za ovako važnu utakmicu. Kada igrate Evroligu i domaće prvenstvo, imate nekoliko dana da se okrepite, ali na dva dana kada se igra... to je veoma teško. Ali, uz dodatnu motivaciju, da to tako kažemo... Mislim, mi imamo taj moto od prvog dana, "svi za jednog - jedan za sve". Od prvog dana želimo da se, kada se priča o tome kakav je naš tim, da se najpre govori o tome kako mi igramo odbranu. Valančijunas jeste bio naša meta, ali je bila važna i odbrana šuteva za tri poena, a naročito smanjiti ofanzivni skok najboljeg "ofanzivno-skakačkog" tima na turniru. Litvanija je imala 13 takvih skokova po meču, a sada najpre šest u prvom poluvremenu, a samo dva u drugom. Velika je ovo bila utakmica, velika pobeda, ali sutra je novi dan. Prvi put ćemo imati dan odmora, jer igramo tek za tri. Prvi put ćemo imati regeneraciju bez košarke, što je jako važno, da se i fizički i psihički pripremimo. Da vidimo i kako se drži Simanić, i kako su ostali koji imaju sitnije povrede, kao što to imaju i ostali učesnici ovog šampionata.

Upitan o "drugopozivcima", Pešić ih je ovako pohvalio:

- Ne bih da pravim košarkašku kliniku, ali košarka je takav sport gde je važno naći... Lako je pričati i učiti novinare košarci, ali logično je da kada pobedite nekog snažnog, da vas pitaju "Kako ste to uspeli?". Pa... Ritam utakmice je veoma važan. Ne možete igrati 40 minuta samo na kontranapade, niti 40 minuta pozicione igre. Poenta je napraviti pravi ritam, da znate kada se ubrzava ritam, kada se igra sporije, poziciono. Ne može samo da se šutiraju trojke, nego ima kad se igra pik-en-rol, ima kad se igra unutrašnja igra, kada šut spolja... To je naš stil, to je naš cilj u svakoj utakmici. Nekada to uradimo uspešno, kao danas, a nekada svoj ritam nametne protivnik. Ovoga puta smo promenili ritam sa igračima koji su ušli sa klupe, poput Avramovića. Oni su ušli i uneli više energije nego starteri, a to je ono što treneri i žele. Da odmah neko uđe i da doprinos, ne da se razigra za 3-4 minuta. A sve to smo uradili protiv veoma jake Litvanije.

Gotovo u dahu, dodao je sledeće:

- Ovo je timska pobeda, protiv tima koji igra timsku košarku, što nas posebno motiviše. A mi smo našom energijom, našom odbranom, oduzeli njihov najveći kvalitet. Tu moramo da se pohvalimo, a da se to ne shvati pogrešno. To je put kako treba da igramo i mi se trudimo da tako stalno igramo. Tako je bilo i protiv Italije. Eto, mi smo protiv jednog fantastičnog tima napravili 25 asistencija. Mi smo najbolji tim na turniru u kontranapadima, prosečno dajemo 25 poena iz tranzicije. I to je nešto što mi želimo, to je nešto što je važno za nas, to je nešto što igrači mogu. Međutim, da bi sve to moglo da se uradi, mora da se igra odbrana. Mi nemamo veličinu i onda se postavlja pitanje kako istaći naše prednosti. To pokušavamo svaki dan. Naš moto je stvarno "svi za jednog, jedan za sve". Stvarno je to tako. To treba da nam pomogne i ubuduće. Naravno, kao neko iz kraja iz kog ja dolazim, ja sam emotivan i stvarno slavim svaku pobedu, ali još više slavim kako smo do te pobede došli. Ali, znate kako, imamo još dve utakmice. Treba to ponoviti. To je sledeći izazov za sve nas. Igračima sam rekao da ovo jeste velika pobeda, ali još veće je kako smo do nje došli. Košarka, kako god mi možemo da filozofiramo, a ja počinjem polako, košarka je timski sport. Iako mi živimo u vremenu gde se traže pojedinci, najbolji igrači, ali malo se govori o timskom uspehu. Ja se slažem, kažem i ja da "bez velikih igrača nema velikih ekipa". To je bilo i pre 20-30 godine, tako je sada, no istovremeno, postoji i ono staro "jedan igrač ne pravi ekipu, ali jedan igrač može da rasturi ekipu". Mi se trudimo da to nemamo u našoj ekipi - zaključio je Svetislav Pešić.

Svetsko prvenstvo u košarci 2023 - četvrtfinale - statistika

Srbija - Litvanija 87:68 (24:25, 25:13, 24:17, 14:13)

Srbija: Avramović 8p, 4uk, 2as, Bogdanović 21 (šut za dva 7/9, za tri 2/4), 4sk, 3as, Davidovac 2, Dobrić 5sk, 1as, Gudurić 9p, 6as, N. Jović 8, S. Jović 11p, 5as, Marinković 1, Milutinov 9p, 6sk, Petrušev 17p, 6sk, Ristić 1, Simanić nije igrao

Litvanija: Normantas 8, Sedakerskis 14, Brazdeikis 11, Maldunas, Jokubaitis 13, Valančijunas 11, Kuzminskas 6, Motiejunas 2, Benduzis, Kariniauskas, Dimsa 3, Sirvidis

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ O ČUDNOJ IZJAVI PREDSEDNIKA UKRAJINE: Niko ne shvata ozbiljno to što Zelenski govori