POSLE VELIKE DRAME, MEDALJA OSTALA SAN! Srbija bila na korak od polufinala Evropskog prvenstva, litvanski kadeti preokretom do šok-trijumfa

Novosti online

10. 08. 2023. u 22:48

Nije počelo "U16" prvenstvo Evrope u košarci dobro za Srbiju. Ali, od tog vrlo lošeg starta, ubedljivog poraza od Grka (55:75), forma je rasla i to tako, da je kadetska reprezentacija naše zemlje došla na korak da uđe u polufinale. "Ispustila" ga je u dramatičnom meču sa Litvancima.

ПОСЛЕ ВЕЛИКЕ ДРАМЕ, МЕДАЉА ОСТАЛА САН! Србија била на корак од полуфинала Европског првенства, литвански кадети преокретом до шок-тријумфа

FOTO: FIBA.Basketball

Posle velike pobede nad Poljskom (81:46), potom i Letonijom (83:56), u sredu je na startu nokaut faue pobeđen Izrael (70:64), a onda je u četvrtfinalu rival bila Litvanija. I, u sudaru novih nada dve, decenijama već, evropske košarakaške sile, Srbija koja je imala značajnu prednost, na kraju je poklekla - rezultat je glasio 66:63 za Litvaniju, koja nastavlja borbu za medalju.


A delovalo je da će sve biti mnogo lakše i lepše kada je početkom treće deonice ovog meča u Skoplju ekipa koju vodi trener Miloš Isakov-Kovačić imala i 12 razlike, 38:26.

Međutim, Litvanci su tada napravili seriju od 16:3, uspeli da povedu pre nego što je taj segment meča okončan, da bi na poslednji obavezni predah "orlići" ipak otišli sa prednošću, 46:42. Za to su se pobrinuli pogoci Bjelića sa distance i Marjanovića, koji su tako postali najefikasniji u ekipi Srbije sa devet, odnosno osam poena pred start poslednjih deset minuta.

A oni su protekli burno, iako se Srzentić trojkom najpre pobrinuo za odlazak na +7 (49:42).

U narednih pet minuta naše košarkaške nade postigle su samo jedan pogodak, pa su rivali došli do 51:51 i najavili triler završnicu.

U njoj se uz malo sportske veštine, poput lepog Marjanovićevog prodora, a malo nesportskog litvanskog poteza (izbacivanje noge u neprirodan položaj pri šutu da bi se iznudio prekršaj, time i tri slobodna bacanja) stiglo do prilike da se tadašnjih +5 za Srbiju dodatno uveća pred poslednja tri i po minuta.

Međutim, ne samo da se nije otišlo na nedostižnih sedam ili osam razlike, već se pogrešilo i u tom napadu i, posle uspešnih slobodnih bacanja suparnika, u još jednom (preran Marjanovićev šut i to sa velike distance, iz neizgrađene pozicije). Tako je Litvanija, uz sopstveni ofanzivni skok, prišla na samo 56:55, što je selektora Srbije nateralo da zatraži tajmaut.

Predah nije doneo željeni povratak koncentracije: lopta je izgubljena zbog lošeg dodavanja, na drugoj strani terena Sirgedas trojkom doneo prednost Litvaniji,  a onda se na sve nadovezala i izgubljena lopta, na 107 sekundi do završetka utakmice, uz dva poena zaostatka.

Kada je Buika uvećao vođstvo Litvanije na 60:56, činilo se da su "sve lađe potonule" srpskim kadetima, no oni nisu pomišljali na predaju. Radović je izborio slobodna bacanja, ubacio oba, ostavivši Litvancima da se brinu o tome kako će stečeno (60:58) sačuvati u preostalih 70-ak sekundi. A oni su svoj prvi naredni napad utrošili za nerezonski šut sa distance, pa se ukazala prilika da se Srbija potpuno vrati u život. Ipak, ni želja Bjelića da pogodi trojku nije uslišena, da bi iz levog ugla, 24 sekunde pre kraja Sigredas pogodio za, ispostavilo se, nedostižnih 63:58.

Drama, ipak, nije izostala. Na pogodak Radovića za prilazak na "-3", Litvanci su odgovorili samo jednim dobrim slobodnim bacanjem, pa je trojka Šekularca na 2,2 sekunda do kraja primakla srpske kadete na poen zaostatka. Litvanija je zatražila tajmaut, usledio je potom brzi faul, Buika je ubacio oba penala, a Radovićev šut sa polovine terena za izjednačenje bio neprecizan.

Litvanci će se za finale boriti sa Španijom, koja je sa 82:79 pobedila Sloveniju, a drugi polufinalni par čine Italija i Francuska.

U srpskoj selekciji najefikasniji su bili Petar Radović sa 11 poena, Stefan Marjanović sa 10, te Ognjen Srzentić i Andrej Bjelić sa po devet, dok je Dovidas Buika ubacio 23 za Litvaniju (uz po šest skokova, asistencija i izgubljenih lopti), a najboljeg saradnika imao u Arturasu Butajevasu (12 poena), te pomenutom trojkašu Erikasu Sirgedasu koji je do finiša šutirao sa distance 1/9, a onda ubacio one dve najvažnije trojke na utakmici.

BONUS VIDEO: NBA DRAFT 2014: Gde su, šta rade "klasići" Nikole Jokića koji su izabrani pre njega?

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)