SRBIJA U NEVEROVATNOJ DRAMI IZGUBILA OD ITALIJE! Kakav kraj "Akropolis kupa" u Atini za "orlove"...

Novosti online

09. 08. 2023. u 20:42 >> 20:46

Košarkaška reprezentacija Srbije završila je "Akropolis kup" u Atini porazom od Italije, 88:89, ali ono što je ekipa selektora Svetislava Pešića prikazala u dobrom delu ovog meča 2. kola daje razloge za optimizam pred završnicu priprema za Svetsko prvenstvo.

СРБИЈА У НЕВЕРОВАТНОЈ ДРАМИ ИЗГУБИЛА ОД ИТАЛИЈЕ! Какав крај Акрополис купа у Атини за орлове...

Screenshot / EPT

Isprva je sve delovalo kao u najlepšem košarkaškom snu. Po dve trojke Avramovića i Dobrića, te jedna Jovićeva, omogućile su Srbiji da, uz izuzetno pokretljivu odbranu, povede sa 22:6, a to je nedugo zatim "naraslo" i na 17 razlike (28:11) posle novog dobrog poteza Nikole Jovića.

Ipak, kako je uvodna deonica odmicala, sve je nekako naprasno počelo da se pretvara u takmičenje u šutiranju trojki (i to loše), a ko bi od toga odustao, uspeo bi da poentira. Italijani su se tada za nijasnu bolje snašli, pa pred prvi obavezni predah prišli na 29:19, ali su na taj odmor ipak otišli sa 13 poena zaostatka jer je Vanja Marinković uz zvuk sirene ubacio šest srpsku trojku u uvodnom periodu, uz dvostruko više pokušaja.

Pa opet, nije dugo potrajala radost zbog izvrsnog uvoda. U sledećih deset minuta, srpski košarkaši su promašili svih osam pokušaja da poentiraju sa distance, pa im se prednost iz minuta u minut smanjivala, sve dok nije splasla na 45:44, kada je Italija krenula po vođstvo. Ipak, spretne ruke Alekse Avramovića su omogućile i "krađu" i novi pogodak "orlova" pred sam kraj četvrtine, te se na poluvreme otišlo sa +3 za izabranike selektora Svetislava Pešića.

Ali, "veliki odmor" nije ih vratio na ona "početna podešavanja", kada su briljirali na parketu "OAKA" dvorane.

Italija je novom serijom, 10:4 povela sa tri razlike, čime je samo počela da nameće i svoj ritam, i svoj stil igre. Jer, dok su "orlovi" tragali za dobrim rešenjima za šut iz daljine, ekipa selektora Poceka je sa nešto više bržih dodavanja poentirala sve češće iz reketa, održavajući tako malu ali značajnu prednost. Tek kada se Jović na nekoliko minuta "probudio", Srbija je delovala dovoljno dobro da preuzme kontrolu meča, no prelazak sa treće na četvrtu deonicu zadao je nove glavobolje stručnom štabu "orlova".

Greške su se ređale, promašaji takođe, a kako je rival kažnjavao i najmanju neopreznost ili pad koncentracije, Italija je poslednjih pet minuta dočekala sa prednošću od 80:75. Iako je bilo veoma dobrih poteza "orlova" do 38. minuta, kada se prišlo na 82:83, desile su se tri ključne stvari u samo 30 sekundi: Fontekio je ostao sam i pogodio sa čeone linije, potom je Gudurić promašio trojku, da bi "azuri" posle ofanzivnog skoka dodali loptu Spisuu koji im je trojkom doneo velikih 82:88. Iako je Jović košem i dodatnim bacanjem primakao srpsku selekciju na samo tri poena zaostatka, narednu akciju "orlovi" su okončali Jovićevom promašenom trojkom, što je "azurima" dalo mogućnost da - "danu dušom". Smirenije su krenuli u svoju akciju, srećno se domogli lopte posle uvodnog promašaja, da bi Fontekio iznudio prekršaj Bogdanovića 14 sekundi pre kraja.

Ali, zapravo, mira nije bilo za "azure" do poslednjeg zvuka sirene.

Jer, nakon što je Fontekio pogodio samo jedno bacanje, a kapiten Srbije brzu trojku za približavanje na 88:89, Avramović je dobrim postavljanjem iznudio prekršaj Italijana koji su pokušavali da uvedu loptu u igru. Odjednom, "orlovi" su imali sedam sekundi za akciju za pobedu.

Po nju su i pošli, ali je šut Bogdana Bogdanovića bio neprecizan, pa će o pobedniku "Akropolis kupa" odlučivati sutrašnji meč Italija - Grčka.


Akropolis kup - 2. kolo
Srbija - Italija 88:89 (32:19, 15:25, 23:26, 18:19)
Srbija: Petrušev nije igrao, Jović 18p, 7sk, 3as, Bogdanović 14, Marinković 12, Radanov nije igrao, Dobrić 8, Ristić 6, Gudurić 11p, 6as, 4as, Jović nije igrao, Nedović, Davidovac nije igrao, Simanić 1p, 4sk, Avramović 8p, 4as, 2sk, Milutinov 10p, 6sk, 4as
Italija: Spisu 6, Tonut 5, Meli 6, Fontekio 13, Rići 9, Spanjolo 12, Karuzo, Polonara 11, Diuf 5, Severini 9, Proćida 7, Voldetanse, Pajola 2, Datome 4

KRAJ! Srbija - Italija 88:89

40'- Fontekio pogađa samo jedno slobodno bacanje, a onda Bogdanović odmah daje trojku! I na sve to, Avramović je iznudio ofanzivni prekršaj Italijana, koji su želeli da uvedu loptu u igru! Kakva drama! Šut naših za pobedu... i promašaj!

40' - Pogrešili su "azuri", naši poželeli da trojkom izjednače - Jović je neprecizan! Italija je potom promašila svoj dalekometni šut, no srećno se domogla lopte, pa je Fontekio, na 14 sekundi do kraja, iznudio prekršaj Bogdanovića. Italijani su veoma blizu pobede! Imaju +3 i dva bacanja. Tajmaut...

39' - Greše naši, pa greše Italijani, a onda Jović u prodoru pogađa, a i dodatno slobodno bacanj ubacuje! Rezultat je 85:88, još 66 sekundi do kraja, Italija u napadu.

39'   - Italija je ubacila 15 od 35 šuteva za tri. Srbija 10 od 36. Ali, u poslednjoj deonici 1/6 imaju "orlovi"... Meč se nastavlja, još 1:43 do kraja, šest je razlike za "azure", koji fauliraju Gudurića u prodoru. Nova akcija za Srbiju.

38' - Pa, da li je moguće... Simone Fontekio pogađa sa poludistance, šutirao je uz čeonu liniju, a ostalo je 82:85 i posle napada Srbije, koja je prokockala svoju ofanzivnu akciju (Gudurić nije pogodio dalekometni šut), a onda nije ni defanzivni skok ostvarila naša nacionalna selekcija - što kažnjava Spisu. I to trojkom. Italija odlazi na 82:88, tajmaut traži Pešić.

38' - Na 2:46 do kraja, tajmaut. Baš napeto u atinskoj OAKA dvorani. Italija ima poen prednosti, a toliko i vodi u četvrtoj deonici, 13:12.

37' - Gudurić daje trojku za 82:83, a onda Meli promašuje oba bacanja! Kakva utakmica...

36' - Na parketu su, za Srbiju, Dobrić, Bogdanović, Gudurić, Jović, Milutinov. Za Italiju Spisu, Tonut, Polonara, Fontekio, Meli. Sada pada odluka. Još četiri minuta do kraja.

36'- Kapiten Bogdanović dolazi do 11 poena, no ta lepa akcija za prilazak na 79:80 ispala je samo kao uvod za treću trojku Polonare, koji je doneo Italiji 79:83.

36' - Posle koša Gudurića za 77:78, desila su se tri uzastopna promašaja, od kojih su dva bila srpska (Marinković, Bogdanović).

34' - Srbija ne koristi svoj napad, ali Italija ne samo da poentira na drugoj strani, već odmah "krade" loptu Guduriću i iz kontre, uz prekršaj "orlova", odlazi na 75:80. Tajmaut traži Pešić, naši u četvrtoj deonici gube sa 5:10.

34' - Dugo traje pregledanje snimka čija je lopta prilikom Bogdanovićeve "defanzivne intervencije". A presuđeno je da su "orlovi" nadmudrili rivale i imaće napad za preuzimanje vođstva. Još 6:55 do kraja.

Dobrić posle udarca u glavu koji je dobio na meču Srbija - Italija / Screenshot / EPT

33' - Bogdanović pogađa koš rivala i to kako! Srbija je prišla na 75:76 posle sjajnog dodavanja Gudurića za kapitena koji je utrčao i zakucao loptu.

32' - Brzo izjednačava Italija, a onda sudije "sviraju" prekršaj u napadu "orlova", te "azuri", posle prekršaja Bogdanovića prilikom šuta za tri poena, dolaze do 70:76 slobodnim bacanjima Proćide.

31'  - Kraći prekid meča, posle pogotka Ristića za 73:70. Dobrić  je dobio lakat u glavu prilikom bacanja za loptu.

Dobrić se baca za loptu na meču Srbija - Italija / Screenshot / EPT

Kraj treće četvrtine, nerešno je, 70:70, a poslednji poeni bili su Ognjena Dobrića, sa linije penala. Srbija je u ovih deset minuta sa distance šutirala 3/10, što nije sjajno, ali je bolje od onih 0/8 u drugom segmentu meča (ukupno su "orlovi" na 9/30 kada se o trojkama radi).

30' - Pogađa Gudurić između dva italijanska precizna šuta (Spanjolo, 12. poen), "azuri" vode sa 68:70, još 33,2 sekunde do kraja treće četvrtine.

29' - Dušan Ristić pogađa koš rivala iako je fauliran, ali ne ubacuje dodatno slobodno bacanje, 66:66 je, minut i 20 do kraja treće deonice.

28' - Pa, da li je moguće... Đampalo Rići, nova trojka Italije, koja vraća prednost -64:66

28' - Fontekio pogađa koš i dodatno bacanje, a srspku devetu trojku (naspram 11 italijanskih) ubacuje Vanja Marinković - opet vode "orlovi", 64:63.

27' - Nikola Jović svoju vrlo zapaženu partiju upotpunjuje novim pogotkom - i to trojkom za 61:60. Poceko traži tajmaut, u trećoj četvrtini njegova ekipa vodi sa 18:14, ali Srbi su se "probudili".

26' - Burni minut! Fontekio prvi put pogađa trojku, iz petog pokušaja, 55:57 za Italiju. Privremeno, jer iz desnog ugla uzvraća istom merom, na asistenciju Jovića - Marinković. Ali, "azuri" opet pogađaju s distance, Rići za 58:60. Rasplasmsala se igra otkako je važan igrač Italijana, Meli, dobio 4. ličnu grešku.

25' - Konačno dobri potezi Srba, Jović poentira, pa Marinković iz kontre - 55:54 za naše.

24' - Ređaju se promašaji naših, a čak i kada dobiju novu šansu, naprave grešku - poput ofanzivnog faula Milutinova. "Nestala" je ona čudesna igra Srbije iz prve deonice, kada se vodilo i sa 28:11. Od tada do sada rezultat je 23:43 za Italiju.

23' - U izgubljenim loptama je 6:4 "za Srbiju". Tačnije, sada su "azuri" peti put kiksnuli pa napad imaju "orlovi", koji gube sa 51:54.

22' - "Uzalud" pogađa Bogdanović u dva napada, naši su još dvaput pogrešili, Polonara trojkom doneo Italiji prvo vođstvo unastavku meča, a onda Meli odveo "azure" na 51:54.

21' - Počela je treća četvrtina. I to dalekometnim promašajem Srbije, a Spisuovom trojkom kojom je Italija došla do 47:47.

U prvom poluvremenu najefikasniji u našoj reprezentaciji bili su Jović i Milutinov sa po 10, Avramović je ubacio 8, Dobrić 6, a Gudurić 4 poena. Kod Italijana - Spanjolo 10, Severini 6, a po pet su dali Tonut, Polonara i Diuf.

Kraj poluvremena, Srbija vodi sa 47:44 nakon što je Aleksa Avramović ukrao loptu Spisuu i poentirao pred zvuk sirene. Imala je naša reprezentacija 17 razlike, na kraju umalo "izgubila poluvreme". A to joj se desilo jer, iako šuta izvrsnih 71% za dva poena, u drugoj četvrtini su "orlovi" promašili svih osam dalekometnih šuteva, došavši do 6/20 kada se o trojkama radi.

20' - Posle tajmauta, Srbija je imala dve akcije za 20 sekundi, postigla jedan poen. Italijani su potom ubacili trojku - 45:44, poslednji napad "orlova" je u toku... Bogdanović promašuje

19' - Fontekio približava Italiju na 44:41. Još minut i 20 do kraja druge deonice. Italija se potpuno vratila u igru posle onih 17 razlike za Srbiju. U ovoj četvrtni ona vodi sa 22:12.

19' - Milutinov "ispravlja" promašaj Bogdanovića, Srbija vodi sa 44:39, a potom ne koristi naprasnu šansu za novi pogodak, posle greške "azura".

18' - Posle lošeg dodavanja Gudurića, Jović je blokadom zaustavio kontru Italije, ali su sudije ipak "svirale" prekršaj". Rival "orlova" nije iskoristio napad, ali nisu ni srpski košarkaši svoj, pa je i dalje 42:39.

Nikola Jović u defanzivnom zadatku na meču Srbija - ITalija u Atini / Screenshot / EPT

17' - Drugi uzastopni put Srbija ne pogađa "otvoren" šut s desne strane, Marinković je želeo da da trojku, no... nije uspeo on, nisu potom uspeli ni Italijani, pa u novoj akciji Srbije - Milutinov pogađa za dva, a Spanjolo uzvraća trojkom - 42:39 za Srbiju.

16' - Lepa saradnja Milutinova i Jovića koji je utrčao - Srbija se odvaja na +4.

15' - Novi pogodak "azura", trojkom Dijufa prilaze na 38:36! 

15' - Severini pogađa trojku, Italija je prišla na samo 36:33, ali Milutinov iz brze akcije donosi +5 Srbiji.

14'- Posle nekoliko grešaka, Srbija je organizovala lep napad, no on nije krunisan pogotkom iz levog ugla, a na sreću - promašili su i Italijani. Kontra Srbije je zaustavljena prekršajem nad Jovićem. I dalje je šest razlike za Srbiju, koja ima loptu.

13' - Spanjolo pogađa bacanja, Srbi opet greše u napadu, a brzom akcijom "azura" oni prilaze na samo 36:30! Podsetimo, bilo je 17 razlike za "orlove".

13' - Iskusni Datome se upisuje u strelce (36:26), ali odmah potom Gudurić gubi loptu i pravi faul. Usled italijanske serije 7:4 u drugoj četvrtini i prilično rastrzane igre "orlova", selektor Pešić traži tajmaut.

12' - Veoma brzo se igra na početku druge doenice. Datome dvojkom i Severini trojkom primakli su Italiju na 32:23, a Gudurić potom iskoristio napad "orlova" i pogodio koš rivala, da bi pola minuta kasnije odlično proigrao Ristića - 36:24.

11' - Počela je druga deonica, i to napadom "azura".

Kraj prve četvrtine, Srbija vodi sa 32:19, trojku uz zvuk sirene je pogodio Vanja Marinković! Šesta trojka "orlova" u uvodnoj deonici, iz 12 pokušaja.

Vanja Marinković pogađa trojku na meču Srbija - Italija na Akropolis kupu / Screenshot / EPT

10' - Tajmuat pred sam kraj prve deonice. Srbija je dosad šutirala trojke sa 45% uspešnosti (5/11), a 5/7 za dva. U skokovima su timovi izjednačeni (10:10), a u asistencijama vode "Orlovi" sa 4:1. Rezultat je 29:18.

10' - Gudurić je probao da pogodi trojku sa prilične distance, nije uspeo, ali su "orlovi" uspeli da obezbede novi napad, usled faula Rićija pod svojim košem.

9' - Severini je smanjio prednost Srbije na 28:16

9' - Od četiri poslednja napada, a sva četiri su okončana šutiranjem sa distance, jedini je trojku pogodio Rići, pa je Italija prišla na 28:14.

Detalj sa utakmice Srbija - Italija na Akropolis kupu 2023 / Screenshot / EPT

8' - Posle pogodaka Fontekija sa linije za bacanja, Nikola Jović je veoma lepim potezom, uz okret uz čeonu liniju, pogodio koš Italije za 28:11.

7' - Stefano Tonut svojom trojkom prekida seriju Srbije i primiče Italiju na 22:9. A posle dobih bacanja Milutinova za 24:9, tri slobodna  bacanja imaće Fontekio koga je faulirao Dobrić.

7' - Nova trojka Srbije, druga Dobrićeva, čak 22:6!

6' - Taman pomislili Italijani da su našli rešenje za dalekometnu paljbu Srbije, poleteli ka Bogdanoviću koji je ostao slobodan, a kapiten spustio loptu Milutinovu koji je, neometan jer su svi "azuri" pošli da brane šut za tri poena, zakucao - 19:6

5' - Kakva igra "orlova"! Nova trojka, Ognjeg Dobrić - 17:4, posle četiri i po minuta igre. Italijani ne znaju šta ih je snašlo, Poceko traži tajmaut.

4'  - posle dobre odbrane, Jović daje trojku - 14:4!

3' - Polonara posle "popravnog" u italijanskom napadu pogađa koš Srbije, ali na asistenciju razigranog Jovića - Avramović postiže svoju drugu trojku i prednost "orlova" je 11:4!

2' - Tonut sa poludistance "upisuje" Italiju na semafor, no odmah sledi brza trojka Srbije, Aleksa Avramović je strelac.

1' - Posle kiksa Italijana, mladi Nikola Jović se odlično probio s desne strane, pogodio koš rivala i to iako ga je Polonara faulirao, pa je sa linije penala član Majami hita doneo 5:0.

18.50 - Meč je počeo! Đanmarko Poceko, selektor "azura" se prvi nervirao - Bogdan Bogdanović je doneo Srbiji 2:0.

18.49 - Evo i startnih petorki. Za Italiju meč počinju Spisu, Tonut, Polonara, Fontekio i Meli, a za Srbiju Avramović, Dobrić, Bogdanović, Jović i Milutinov

18.47 - Selektor Svetislav Pešić sprema poslednja uputstva (meč će početi sa 3, 4 minuta zakašnjenja).

Svetislav Pešić pred meč Srbija - Italija u Atini / Screenshot / EPT

18.44 - Himne su odsvirane, a posle "Bože pravde" naši reprezentativci su se prekrstili i - krenuli ka klupi, odakle će startna petorka istrčati na parket.

18.40 - Evo i sastava

Srbija: Petrušev, Jović, Bogdanović, Marinković, Radanov, Dobrić, Ristić, Gudurić, Jović, Nedović, Davidovac, Simanić, Avramović, Milutinov

Italija: Spisu, Tonut, Meli, Fontekio, Rići, Spanjolo, Karuzo, Polonara, Diuf, Severini, Proćida, Voldetanse, Pajola, Datome

Uoči meča

Podsetimo, u "OAKA areni", u utorak su Srbija i Grčka priredili košarkaški triler u kome su se "orlovi" bolje snašli.

Nakon Akropolis kupa, košarkaška reprezentacija naše zemlje će 16. avgusta u "Štark areni" igrati protiv Portorika, zatim 20. avusta je rival Kina u Šenženu, a poslednja pripremna utakmice pred početak Mundobasketa je 21. avgusta protiv Brazila, takođe u Šenženu.

Mundobasket 2023 - kada se igra, raspored mečeva, grupe...

Svetsko prvenstvo u košarci 2023 igra se od 25. avgusta do 10. septembra u tri zemlje, domaćini su Filipini, Japan i Indonezija. Reprezentacije, njih 32, podeljene su u osam četvoročlanih grupa iz kojih se posle tri kola po dve najbolje ekipe plasiraju u drugu fazu.

U četiri novoformirane, takođe četvoročlane grupe, svaki tim igra sa preostala dva sa kojima nije igrao u uvodnoj rundi. I odatle po dve najbolje selekcije nastavljaju borbu za medalje, i to od četvrtfinala.

Reprezentacija Srbije igra u B grupi, u Kuezon sitiju, tromilionskom, najvećem gradu Filipina, a rivali su joj Kina (26. avgusta), Portoriko (28. avgusta) i Južni Sudan (30. avgusta).

Grupa u kojoj su "orlovi" se u drugoj fazi ukršta sa grupom A u kojoj su Italija, Angola, Dominikanska Republika i domaćin Filipini.

Ostali učesnici su:

Grupa C: SAD, Jordan, Grčka, Novi Zeland

Grupa D: Egipat, Meksiko, Crna Gora, Litvanija
Grupa E: Nemačka, Finska, Australija, Japan
Grupa F: Slovenija, Zelenortska Ostrva, Gruzija, Venecuela
Grupa G: Iran, Španija, Obala Slonovače, Brazil
Grupa H: Kanada, Letonija, Liban, Francuska

BONUS VIDEO: "Štelovanje" - ovako izgleda zagrevanje "orlova"

 

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (7)

MRAČNA STRANA ISTINE: U Ukrajini ubijen dvostruki šampion Evrope - ružne prošlosti