PARTIZAN SE "PROBUDIO" I DELUJE - STRAŠNO! Crno-bela osveta Studentskom centru za dve drame, majstorica najavila sjajnu borbu za ABA titulu!

Novosti online

22. 05. 2023. u 21:52 >> 21:58

PARTIZAN se mučio u dve uvodne četvrtfinalne utakmice ABA lige, autsajder Studentski centar iz Podgorice je, kao osmoplasirani tim regionalnog nadmetanja, bio na korak od toga da eliminiše velikog favorita, ali se u odlučujem, trećem meču, videlo "ko je ko" - o čemu svedoči i rezultat od 112:83 u korist beogradskog kluba.

ПАРТИЗАН СЕ ПРОБУДИО И ДЕЛУЈЕ - СТРАШНО! Црно-бела освета Студентском центру за две драме, мајсторица најавила сјајну борбу за АБА титулу!

FOTO: M. Vukadinović

U prvoj utakmici ove serije, Partizan je šutirao trojke 9/32, a u drugoj 7/28. Sve ukupno, 16 pogodaka od 60 upućenih dalekometnih šuteva, odnosno tek nešto preko 25% "preciznosti". Naravno, nije to bio pravi odraz kvaliteta ekipe koju poseduje Željko Obradović, ali je posle dva takva nastupa postajala realna mogućnost da dobar početak Podgoričana poljulja samopouzdanje rivala u majstorici. Samo, jedno su bili planovi SC derbija, a drugo "naoštrenost" Žocovog tima, kog je trener em dobro spremio za treći meč, em prilično izribao kada je semafor pokazao 2:8 u uvodnim momentima utakmice.

Od tog trenutka, glasnog podsetnika šta je dogovoreno da se radi u odbrani, počela je Partizanov košarkaški ples. Praćeni gromoglasnom podrškom više od 14.000 ljudi u Areni, crno-beli su gospodarili terenom, a naročito briljirali u dva segmenta: defanzivi, na kojoj je insistirao njihov strateg, te šutu s distance. 

Ono prvo je onemogućilo da se SC derbi razmahne, a ono drugo diglo atmosferu do usijanja. Tri Nanelijeve rane trojke, a sedam timskih iz devet pokušaja, omogućili su prvu dvocifrenu razliku (38:26), no kako se kanonada domaćih nije smirivala, euforija u Areni je rasla i rasla, i rasla... Kako i ne bi, kad je Partizan do velikog predaha šutirao sa 75% za dva poena, kada je konačno prestao da gubi bitku u skokovima, kada je naterao rivala na deset izgubljenih lopti u prvom poluvremenu, koje je i rešio u svoju korist sa ogromnih 57:38 posle izvrsne ofanzivne minijature Kevina Pantera. Pritom, kapiten domaćih nije briljirao (samo) košgeterski, već i izvrsnim asistencijama. 

Sa četiri igrača koja su za dve deonice dostigla ili prestigla devet datih poena (Naneli je predvodio strelce sa 12, a po jedan je za dvocifreni učinak nedostajao i Ledeju, i Panteru i Lesoru), sa čak 19 asistencija u uvodna dva perioda, Partizan je na krilima te izvrsne timske igre i poleteo ka polufinalu regionalnog nadmetanja.

U takvom odnosu snaga, ali pre svega takvom odnosu prema ispoljavanju sopstvenog talenta i dogovorene strategije, bilo je samo pitanje kolika će glasiti konačna koš-razlika. Rasla je prednost i na +23 u trećoj deonici, ovacije je dobijao Džejms Naneli, aplaudirali su bivši asovi Partizana, Bogdan Bogdanović i Saša Pavlović, mladima u aktuelnom timu crno-belih, konkretno Urošu Trifunoviću, pa je sve postala jedna velika crno-bela rapsodija.

Ona je i dovela do toga da u velikom stilu Partizan prođe u polufinale ABA lige u kome će mu rival biti Cedevita Olimpija, dok se u drugom polufinalu već nadmeću Crvena zvezda i Budućnost, a u toj seriji na dve pobede crveno-beli vode sa 1:0 pred gostovanje u Podgorici.

Podsetimo, jedan od dva ligaška poraza crno-beli su doživeli upravo od Cedevita Olimpije, (77:74), dok je u Beogradu domaćin uzvratio "tesnim" trijumfom od 76:73.

ABA liga, četvrtfinale - majstorica

Partizan - Studentski centar 112:83 (27:21, 30:17, 23:25, 32:30)
Beograd - Hala: Štark arena; Gledalaca: 14.077; Sudije: Javor, Petek, Kardum
Partizan: Ledej 14, Dregzić 2, Koprivica, Panter 9p, 5as, 4sk, 2uk, Smailagić 14, Papapetru 7, Egzum 9p, 6as, Naneli 17, Lesor 13, Trifunović 5, Anđušić 10, Madar 12
SC Derbi: Megi 10, Pavličević 11, Ivanović, Vučeljić, Slavković 5, Hadžibegović 10, Goranović, Baćović, Tasić 14, T. Ivišić 9, Z. Ivišić 13, Drežnjak 11

Partizan - SC Derbi 104:81

39' - Zvonimir Ivišić, junak pobede SC derbija na startu ove serije, stiže trojkom do svog 13. poena u ovoj majstorici.

38' - Savo Drezgić, bek-šuter rođen 11. avgusta 2006, upisao se u listu strelaca sa linije penala, a ovacije mu priređuje cela Arena, dok nasmejan aplaudira Bogdan Bogdanović, uz koga tapše i Saša Pavlović. Rezultat je 104:76

38' - Probao je Drezgić da poentira, izblokiran je posle pivotiranja u reketu rivala, a kako su gosti dali koš iz kontre i prišli na 101:75, Žeko Obradović je zatražio tajmaut.

37' - Džejms Naneli navija sa navijačima Partizana. Stoji pokraj klupe crno-belih i u ritmu "grobara" tapše rukama iznad glave. Sjajna scena u Areni.

37' - Mladi Drezgić debituje za KK Partizan u ABA ligi, ulazi umesto Madara na 3:38 do kraja.

36' - Ode Partizan do "stotke", a još četiri minuta ima do kraja. Najpre je uz zaglušujuću buku navijača domaćin omeo rivala da izvede šut na vreme, da bi iz prodora Anđušić poentirao za 101:73, i to uz prekršaj nad njim.

36' - Trojka za trojkom domaćih, "grobari" su u euforiji nakon što je Danilo Anđušić  pogodio iz levog ugla za ogromnih 99:73. Crno-beli sa distance šutiraju 15/25 na ovoj utakmici.

35' - Na trojku Megija odgovara istom merom Trifunović. Hadžibegović potom zakucava, ali sledi nova trojka Partizana, Smailagić ubacuje 13. timski koš s distance (iz 23. pokušaja), a rezultat je 91:69

33' - Tek sada su nešto posvećeniji gosti zonskoj odbrani, a ona ih je dobro služila u prvoj utakmici ove serije, koju su u Beogradu dobili. Sada su, međutim, baš daleko od pobede u prestonici Srbije, semafor pokazuje 85:64.

32' - Moraju odmah gosti da traže tajmaut jer im se igra sve više raspada. Smailagić postiže trojku, a posle Pavličevićević gubitka lopte, precizan je i Madar - 85:63 je.

31' - Počela je poslednja četvrtina

Kraj treće deonice, Partizan vodi sa 80:63 i to nakon što je Jam Madar dobio tehničku grešku jer se bunio kod sudija zbog nedosuđenog igranja nogom jednog od košarkaša rivala. Ovu četvrtinu je sa 23:25 dobio SC derbi.

28' - Uživaju svi navijači crno-belih u Areni u ovim trenucima, a među njima su i dva bivša asa Partizana, i to sa NBA iskustvom - nekadašnji član najjače lige na svetu, Saša Pavlović, i sadašnji, iz redova Atlante, Bogdan Bogdanović, koji aplaudiraju Urošu Trifunoviću posle njegovog napuštanja parketa. Rezultat je 76:57. Ako su se Podgoričani nadali da mogu do novog podviga u Beogradu, ovo "buđenje" iz tog sna je prilično bolno.

25' - Ledej pogađa, produžava odličnu seriju domaćih, 70:49 pokazuje semafor. Vratiće se Smailagić na teren, a prvi put večeras zaigrati Danilo Anđušić. A Zek Ledej nastavlja da pogađa, trojkom donosi 73:51, pre nego što je Naneli atraktivnom blokadom sprečio goste da poentiraju iz reketa.

Radost crno-belih tokom treće utakmice ABA plej-ofa Partizan - Studentski centar / FOTO: M. Vukadinović

23' - Nove defanzivne bravure crno-belih. Najpre su naterali goste na kiks, a u sledećoj akciji Kevin Panter drugi put na ovm meču "krade loptu" - naneli pogađa na drugoj strani - 63:52. Odnos u izgubljenih loptima je 8:12, a u direktno oduzetim 8:4.

21' - Pavličević i Drežnjak s jedne strane iz igre, a Lesor s linije penala - pogađaju na startu treće deonice i rezultat je 59:42.

Kraj poluvremena, i to trojkom Kevina Pantera (9 poena, po 4 skoka i asistencije) - Partizan vodi sa ogromnih 57:38.

20' - Rapsodija crno-belih. Kevin Panter sjajno organizuje akcije Partizana, omogućava alej-up zakucavanje Ledeja za ogromnih 54:36. Nezaustavljivo deluje ekipa Željka Obradovića.

18' - Odlazi Partizan na 16 razlike, posle slobodnih bavanja Matijasa Lesora (47:31). Brzo se to promenilo jer je Pavličević u kontri poentirao, a nije dao i dodatno slobodno bacanje.

17' - Iskoristili su potpuni krah Studentskog centra domaći igrači da odu sa devet razlike na +14 za minut. Posle slobodnog bacanja nakon tehničke greške, Lesor je dvaput poentirao, jednom na strpljenje i lukavstvo, drugi put je zakucao u kontri, a na sve to, uz rezultat 45:31, gosti su napravili kiks, potom faulirali Lesora... 

16' - Prišli su gosti na 40:31, posle čega je neko od rezervnih igrača SC derbija dobio tehničku grešku.

16' - Mateo Drežnjak "vraća" trojku, 38:29.

15' - Posle Tasićevih slobodnih bacanja za 35:26, te greške domaćih u napadu, isti igrač SC derbija je probao da postigne trojku. Nije uspeo on, ali jeste Papapetru, te Partizan vodi sa 38:26. Crno-beli šutiraju s distance čak 7/9.

14' - Sjajno dodavanje Pantera za Madara, koji pogađa trojku i Partizan odvodi na 35:24. Novi tajmaut Studentskog centra.

13' - Greši Madar u vođenju lopte (iako je potom na atraktivan način dao koš), što Tasić koristi da na drugoj strani terena primakne goste na -5, ali odmah Zek Ledej pogađa trojku i Partizan odlazi na velikih 32:24.

Detalj sa treće ABA plej-of utakmice Partizan - Studentski centar / FOTO: M. Vukadinović

11' - Ispada lopta Ivišiću, baš ne ide gostima u ofanzivnim akcijama posle onog početnog vođstva od šest razlike, a to na drugoj strani kažnjava Papapetru i Partizan odlazi na 29:21.

Kraj prve četvrtine, 27:21 za Partizan posle pogotka Ledeja, a promašaja Ivišića u poslednjim akcijama takmaca. Vrlo zanimljivih deset minuta. Kao i cela ova serija, uostalom.

9' - Dobar odgovor gostiju posle tajmauta, četiri poena u nizu - 25:21.

8' - Ne samo da je Smailagić precizan, nego Džejms Naneli u sledećoj akciji pogađa trojku (treća crno-belih iz pet pokušaja), te je rezultat 22:17. A Slavkoviću beži lopta posle dobre odbrane Madara - pa u kontri Naneli svojom trećom trojkom donosi 25:17! Tajmaut traže gosti. 

8' - Na koš rivala, Panter pogađa trojku - odlazi Partizan na 17:15, ali odmah izjednačava Pavličević iz reketa crno-belih. Nedugo zatim, on je napravio drugu ličnu grešku, te će Smailagić imati slobodna bacanja.

7' - Posle ofanzivnog skoka, novajlija u ekipi SC-a, a junak prve utakmice, Zvonimir Ivišić, pogađa za vođstvo gostiju, no Naneli uzvraća i to trojkom, Pa Partizan koji je gubio sa 2:8 sada vodi 14:13.

6' - Euforija u Areni. Nije postigao Megi koš, ostao na Partizanovoj polovini, a crno-beli u situaciji 5 na 4 izveli jednostavnu akciju koju je Lesor završio zakucavanjem za 11:11.

Trifunović na majstorici između Partizana i SC derbija / FOTO: M. Vukadinović

6' - Ledej poentira sa levog krila, za dva poena, posle čega oba tima ne koriste svoje akcije. Malo je brzopleta postala igra, "grobari" sve glasniji jer su mislili da nije dosuđen prekršaj nad Egzumu... Rezultat 7:11 pre nove akcije Partizana, koju pogotkom završava Panter, 9:11

5' - Egzum je pogodio oba slobodna bacanja, ali onda drugi faul pravi Matijas Lesor, i to dok je Hadžibegović postizao koš, te je igrač Studentskog centra s linije penala doneo 5:11 svojoj ekipi.

4' - Greši opet Tomislav Ivišić, a Egzum uspeva da iznudi prekršaj Pavličevića, treći timski za SC Derbi, ali će Partizanov igrač imati dva slobodna bacanja na isteku 4. minuta.

4' - Beži lopta Ivišiću, posle čega Naneli s poludistance promašuje koš rivala. Lesor se bori za loptu, ali mu beži, pa će napad imati Podgoričani.

3' - Greše domaći posle tajmauta, pa promašuju s distance gosti, a onda Kevin Panter možda i previše nesebično odigrava za Lesora, umesto da poentira. Centar Partizana je fauliran, a pogađa samo jedno od dva bacanja - 3:8 je.

2' - Trener Andrej Žakelj je opet uspeo da njegova ekipa bolje "otvori utakmicu" od Partizana, već vode Podgoričani sa 2:8 posle lepog proigravanja Pavličevića u reketu  za Slavkovića, pa trener crno-belih Željko Obradović traži tajmaut. I odmah prilično grmi na svoje igrače...

2' - U prvom meču je Studentski centar šutirao trojke 12/24, a sada već ubacuje drugu, Tomislav Ivišić donosi 2:6.

1' - Posle uvodnog pogotka gostiju, a opet je po crno-bele, kao u prethodnim mečevima, "koban" s distance bio Flečer Megi (0:3), domaćin je uzvratio slobodnim bacanjima Uroša Trifunovića.

1' - Utakmica je počela, Partizan je osvojio loptu.

19.55 - Startnu postavu Partizana čine Trifunović, Naneli, Panter, Smailagić i Koprivica, a gostujuću Slavković, Megi, Pavličević, Hadžibegović, T. Ivišić

Uoči meča

Još uvek pod utiskom eliminacije od Reala u Top 8 fazi Evrolige, i to posle vođstva od 2:0 u seriji koja se igra na tri pobede, crno-beli su doživeli senzacionalan poraz na startu ABA plej-ofa. Potom su u Podgorici do poslednjeg sekunda strepeli da li će izboriti majstoricu. U tih 80 minuta košarke crno-beli su izveli 60 šuteva za tri poena, što nije bila njihova karakteristika dok su galopirali ka plasmanu u evroligaško doigravanje. Koncentracija je, zato, mnogo važnija od puke "opravdavanje uloge favorita", jer se ona nikada i ne dešava ako i um i telo nisu usredsređeni na sportski zadatak koji predstoji.

- Ova treća utakmica iziskuje koncentraciju, motivaciju i ogromnu želju da se prođe - kaže Željko Obradović. - Znaju se ciljevi, ništa se nije promenilo. Dočekujemo ih sa velikim poštovanjem, ali i sa verom da ćemo odigrati bolje nego što je bio slučaj u prethodna dva meča.

DA OSTAVIMO SRCE NA TERENU

PRVE dve plej-of utakmice sa Partizanom svakako su podigle trenerski rejting Andreja Žakelja, 44-godišnjeg slovenačkog stručnjaka na klupi SC Derbija.

- Jedva čekamo treću utakmicu u Beogradu, gde očekujem veliki broj navijača u "Areni" - kaže Žakelj. - Očekujemo od Partizana još veću agresivnost u odnosu na prva dva meča. Nema tu mnogo filozofije, plan nam je da ispravimo neke stvari iz druge utakmice i da ostavimo srce na terenu.

Kako su "Večernje novosti" pisale u svom jutrošnjem štampanom izdanju, "deo navijača Partizana naginje ka mišljenju da se dobro plaćeni stranci u timu 'lože' samo na Evroligu, da su prilično ravnodušni prema regionalnom takmičenju i mislima možda već u nekoj drugoj sredini. Tu teoriju potkrepljuju nastupima kapitena Kevina Pantera, koji je na kraju prvog meča ispalio nerezonsku trojku umesto da napadne odbranu prodorom, u drugom je bio previše pasivan i za skoro 34 minuta šutirao samo pet puta.

Nakon poraza od Reala u petoj utakmici, Obradović je rekao da je osvajanje ABA lige bio primarni cilj na početku sezone. Večeras ćemo videti da li igrači slede klupske prioritete ili imaju neke druge..."

Ispratićemo to zajedno, baš ovde, na sportskim stranicama portala "Novosti".

Na dobrom ste mestu.

ABA PLEJ-OF

ČETVRTFINALE

Partizan - SC Derbi 83:84

SD Derbi - Partizan 79:81

Partizan - SC derbi ?

POLUFINALE

C. zvezda - Budućnost 93:55

UTORAK 23. maj

Budućnost - C. zvezda 20.00

o Termin eventualne majstorice naknadno.

POLUFINALE

Part./SC Derbi - C. Olimpija

Bonus video:  Porodica promenila "Oče naš" zbog KK Partizan

 

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!