JOŠ DVA KORAKA DO OPSTANKA: Borac u ABA baražu igra sa Heliosom

V. P.

17. 04. 2023. u 16:30

POSLE jedne sezone pauze, Krka iz Novog Mesta vratila se u ABA ligu kao šampion drugog ranga jadranskog takmičenja, dok će se Borac za ostanak u najboljem regionalnom društvu boriti u baražu sa Heliosom iz Domžala, poraženim timom u finalu plej-ofa ABA 2.

ЈОШ ДВА КОРАКА ДО ОПСТАНКА: Борац у АБА баражу игра са Хелиосом

FOTO: ABA liga

Čačani su izbegli direktnu selidbu u niži rang velikim trijumfom na terenu Budućnosti u poslednjem kolu ligaškog dela, kojom su na dnu tabele ostavili MZT Skoplje. Kao pretposlednji, igraće plej-aut seriju na dve pobede kao i prošle godine, kada su opstanak izborili u duelu sa Zlatiborom. Ovog puta je protivnik Helios, najbolji tim regularnog dela ABA 2 lige sa skorom 12-1, koji je kao domaćin izgubio finalnu plej-of bitku od Krke nakon 45 minuta košarke u Domžalama (82:83).

- Biću iskren, ovo su najteži trenuci u mom životu i karijeri - rekao je trener Borca Dejan Mijatović posle trijumfa u „Morači“. - To je, pre svega, jer sam Čačanin, a igrao sam u Borcu i bio trener i ranije. Svi znaju da je Čačak grad košarke, a baviti se ovim sportom velika je odgovornost i obaveza. Nemamo razloga za euforiju, čeka nas baraž za opstanak u ABA ligi, ali smo napravili prvi korak ka glavnom cilju. Znam koliko to znači mojim sugrađanima, ali i nama koji se bavimo košarkom.

BUDUĆNOST VRATILA MIJATOVIĆA

PORAZ od Borca u Podgorici koštao je posla srpskog trenera Vladimira Jovanovića, sa kojim se uprava Budućnosti razišla neposredno posle utakmice u „Morači“. Dan kasnije, na klupu je vraćen nekadašnji strateg Podgoričana Petar Mijović, koji će voditi ekipu do kraja sezone.

Mladi stručnjak je od 2017. do 2019. bio zadužen za mlađe kategorije Budućnosti, u sezoni 2018/2019. bio je deo stručnog štaba, a zatim i trener prvog tima od odlaska Jasmina Repeše do kraja januara 2021. godine.

Nema dileme da će Čačani, osim prednosti vrućeg domaćeg terena, u baraž susrete sa Heliosom uneti i ulogu favorita. U ekipi Sansa iz Domžala jedini igrač poznat regionalnoj košarkaškoj javnosti je 33-godišnji Blaž Mahkovic, koji je od 2014. do 2016. nosio dres Olimpije. U ABA 2 sezoni prosečno je beležio 16,7 poena, 4,4 asistencije i 3,9 skokova. Za slovenački tim nastupaju i dvojica Amerikanaca, bek Ostin Luk i krilni centar Denis Tanstal.

Krki je ovo bilo drugo učešće u ABA 2 ligi i oba puta se vraća u prvi rang kao šampion, sada nakon što je regularni deo sezone završila na drugom mestu (skor 10-3), a na plej-of fajnal-ejtu redom pobeđivala Sutjesku, Podgoricu i Helios. Prethodni nastup u ABA ligi, u sezoni 2021/2022, završila je n poslednjem mestu sa svega četiri pobede i čak 22 poraza. I tada i sada najbolji igrač je 36-godišnji hrvatski veteran na poziciji plejmejkera Rok Stipčević, najefikasniji u finalnom meču protiv Heliosa sa 20 poena.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NEMAČKA U ŠOKU ZBOG SOPSTVENE REPREZENTACIJE: Alo! Podržavate propagandu Vladimira Putina!