"NOVOSTI" U KINI SA SAŠOM ĐORĐEVIĆEM: Legendarni košarkaš o ambicijama, Srbiji, Mundobasketu, ali šta je tek rekao o Partizanu...

PEKING - Od specijalnog izveštača "Novosti" - Đorđe Samoilović

15. 04. 2023. u 17:24

ALEKSANDAR Saša Đorđević (55) je pre četiri godine, nakon Svetskog prvenstva u Kini, okončao jednu veoma uspešnu epizodu na klupi košarkaške reprezentacije Srbije. Legendarni Sale Nacionale je ponovo u istoj zemlji, samo što je sada na početku nove avanture, ovog puta na čelu nacionalnog tima najmnogoljudnije zemlje sveta.

НОВОСТИ У КИНИ СА САШОМ ЂОРЂЕВИЋЕМ: Легендарни кошаркаш о амбицијама, Србији, Мундобаскету, али шта је тек рекао о Партизану...

FOTO: Đ. S.

U razgovoru za "Novosti", u Pekingu, Đorđević je otkrio kako mu se zasada čini život na Dalekom istoku, kakve su mu ambicije sa kineskom reprezentacijom, ali i kako je video Partizanovu sezonu u Evroligi i da li će se ikada ponovo pojaviti košarkaš kao što je Nikola Jokić.

- Meni je potpuno okej ovde u Kini i ovo mi je izuzetno pozitivno iznenađenje. Pre svega mi je čast to što me je jedna takva zemlja pozvala. Na čelu košarkaške federacije je Jao Ming, svetska legenda, sa kojim sam imao puno razgovora. Ovo je svakako veliki sportski izazov. Zasada sve ide u pravcu koji smo zacrtali - ističe Đorđević na početku razgovora za naš list.

Tokom kratkog perioda u kvalifikacionom "prozoru", već je uspeo da na neki način prenese igračima i saradnicima svoju košarkašku viziju za budućnost. Između ostalog pozivajući čak šest "rukija" iz domaće CBA lige, i promovišući 19-godišnjeg Cui Jongšija u fiksnog startera na sve četiri utakmice.

- Uspostavili smo jako dobre odnose i moj veliki cilj je bio da ustanovimo internu komunikaciju i način rada, uz provereni sistem kojim ćemo prenositi košarkaško znanje. Naišao sam na momke otvorenog srca, sa jednom velikom željom i izuzetnom radnom disciplinom i pozitivom prema reprezentaciji, pošto je za njih nacionalni tim nešto najsvetije, kao što bi i svuda trebalo da bude. U ovom trenutku, u mom shvatanju posla, meni je to vrlo blisko i vrlo mi je drago što sam tu.

SRDAČNO Saletova vaskršnja čestitka/FOTO: Đ. S.

Urođena pobednička ambicija ne dozvoljava mu da postavi ništa manje od najviših ciljeva. Kako u dugoročnom, tako i u kratkoročnom smislu.

- Moramo da sačekamo žreb, Svetsko prvenstvo kao takmičenje sa 32 ekipe je jako zahtevno. Veliki cilj Kineske košarkaške federacije je da se reprezentacija vrati na Olimpijske igre. To je jedan od ciljeva koji smo zacrtali. Opet, ja ne bih bio ja, proklet, lud (smeh) i ambiciozan da već negde duboko u sebi ne vidim da nešto može da se uradi i da krenemo i da postanemo jedna snaga u košarci, adekvatna veličini ove zemlje - kaže nam Sale.

Pristup poslu, naročito kada je u pitanju vođenje reprezentacije, nije mu se promenio.

- Trudim se i da svakodnevno budem u kontaktu sa igračima, ne samo da im se javim sa "Kako si, šta radiš", već da im i pošaljem video-snimke, duže, kraće... Jedan igrač, na primer, dobije zadatak da gleda Rudija Fernandeza iz utakmice Kina - Španija iz 2008. da vidi na tom primeru kako je Rudi bio agresivan u odbrani, na koji način je igrao. Tu je i analiza kroz mečeve na velikim takmičenjima i iz vremena kada je bio Jao Ming, pa iz 2019. i 2016. godine, kada smo se sretali sa njima. Vodim računa o igračima, pratim ih, pazim ih, idem sa pomoćnicima Goranom Bjedovim i Mladenom Mihajlovićem na utakmice. Obišli smo Gvangdžou, Dogndžuan, Šenžen, Đingdao, Peking, Šangaj... da malo osetimo košarkašku i radnu atmosferu.

Nezaobilazna tema je i Partizanov proboj na evroligaškom frontu među najboljih osam. Iako vremenska razlika otežava praćenje mečeva u direktnom prenosu, legendarni košarkaš crno-belih pomno prati šta se dešava u klubu kojem je doneo večnu slavu 1992. u Istanbulu.

- Pratim stalno, mada ne mogu uvek da gledam prenose. Fantastično je sve, zaista. Posebna atmosfera je ono što uvek krasi moj klub. Pre neki dan mi čovek poslao intervju iz "Koš" magazina iz 1990. godine kada je Partizan bio u problemu, a ja u vojsci, gde sam rekao: "Ponovo će Partizan biti veliki, ovo je samo prolazno", jer smo imali neke probleme, povrede... Ali, ono što hoću da kažem, da meni kao partizanovcu i detetu koje je navijalo na tribinama za Kiću, Praju i ostale, znam šta je to što je raslo u staroj "Hali sportova", pa se prenelo kasnije na "Pionir", a evo sada i na "Arenu" i koliko to znači igračima i ljudima - sa osmehom dodaje Sale.

"DOMAĆIN" Aleksandar Đorđević sa našim izveštačem u prestonici Kine/FOTO: Đ. S.

U dahu nastavlja da priča o voljenom klubu.

- Jedan Željko Obradović koji se vratio i napravio ovo, zajedno sa Zokijem Savićem, ovo je zaista fantastično. U poslednje vreme mislim da su najuspešniji tim u Evroligi. Pre nekoliko dana sam poslao poruku Zokiju Saviću: "Čestitam na top osam", a on mi odgovara: "Sačekaj, nije ništa gotovo". Ja mu uzvraćam: "To ti je završeno". Sjajne su brojke, veliki je ovo rezultat. Crno-beli imaju najiskusnijeg i najboljeg trenera, koji zna da sve igrače iskoristi na pravi način i da im ne da da polete, osim kada treba da se razlete. I onako, imam utisak kada ih gledam da su se sada razleteli - slikovito Đorđević opisuje formu crno-belih.

Bez obzira na ime i veličinu protivnika u četvrtfinalu, Sale je optimista.

- Uvek sam otpimista, dok me neko ne pobedi na terenu, nikad mu ne priznajem da je bolji. Može da dođe sa koliko god hoće miliona više, ali dok ne zazvoni ona poslednja sirena, ne priznajem - dodaje Đorđević.

Još jedan biser srpske košarke u ovom trenutku pronosi slavu našeg basketa, preko Atlantika. Naravno, radi se o Nikoli Jokiću, kojeg Saša Đorđević smatra fenomenom.

- Ovakva dominacija Joke na tom nivou, to su neponovljive stvari. To radi samo on i ja mogu da potpišem, teško će iko drugi. On ima jedan izuzetan ljudski kvalitet. Osim što je fenomenalna osoba, on toliko sa nekom lakoćom prihvata svaki trenutak njegove egzistencije kao najboljeg košarkaša sveta da je to nestvarno. Način na koji igra je fantazija, želja za dodavanjem, nesamoisticanjem je jedna stvar koja mene vodi da selektiram igrače. Ja biram igrače prema tome ko voli da doda loptu, to mi je broj jedan kriterijum - objašnjava Sale.

KOMPLIMENTI Đorđević i Jokić 2019. u Vuhanu/FOTO: Profimedia

I u tom Jokićevom daru nesebičnosti primećuje još jednu crtu izraženu među našim narodom.

- To je i veliki ljudski kvalitet, jer si ti spreman da u tom trenutku nekom ustupiš svetla pozornice te noći i daš mu da ubaci 30 poena. To znači da si nesebičan i da si svoju sujetu stavio u službu grupe momaka sa kojom nosiš isti dres. Jokić shvata košarku na najpravilniji mogući način u kojem se vide karakteristike srpskih košarkaša. Volimo da se borimo, igramo zajedno protiv nekih moćnijih, brojnih, na papiru boljih, istorijski kao i u ratovima. Kao što smo branili svoju zemlju, tako smo i odbranom dolazili do medalja i titula i to je u karakteru naroda koji je odrastao na Balkanu. Taj inat koji ne možemo da prevedemo, kao i ljudski ponos da jednostavno kada sam zajedno uz svog prijatelja, brata, tad sam jači od onog brojnijeg i to je veoma prenošeno na kolektivne sportove - ističe nekadašnji selektor reprezentacije Srbije i bivši trener Fenerbahčea, Panatinaikosa, Bajerna, Virtusa, Milana...

Vaskršnje praznike provešće Đorđević takođe, u Pekingu, ali za razliku od mnogih sunarodnika u Srbiji, dan će mu izgledati znatno drugačije.

- Radno će biti, ne znam gde. Jednostavno ćemo obeležiti tog jutra među nama praznik i dalje na posao - ističe Đorđević.

AUTORITET Sa pulenima na jednom od mečeva/FOTO: Profimedia

Krajem leta, očekuje ga i posebno emotivno iskustvo, budući da je u planu da se selekcije Kine i Srbije sastanu u pripremnom periodu pred SP.

- Mi ćemo se najverovatnije susresti sa reprezentacijom Srbije u Kini, u poslednjoj pripremnoj utakmici pred SP. Razgovaramo da nađemo najpogodniji datum za obe ekipe i to je za mene jedna velika čast. Biće mi jako neobično i teško, ali velika mi je čast da pred jedno Svetsko prvenstvo predvodim Kinu u jednoj takvoj utakmici. Biće specijalno, jedva čekam - podvlači Sale Nacionale.

Pričaju mi o "mostu", Bati...

LAKO je primetiti tokom boravka u Kini da se prema srpskom narodu ovde gaje samo najleša osećanja. Osetio je to i Saša Đorđević na svojoj koži.

- Mogu slobodno da kažem da možemo da se osetimo kao bratski narod ove velike zemlje. Barem kroz ono što sam ja doživeo ovde ličnim iskustvom. Recimo, pre sedam dana smo bili na ručku sa mojim pomoćnim trenerom, inače glavnim trenerom ekipe Gvangou, i njihov vlasnik kluba je hteo da nas ugosti. I vlasnik kreće da priča o filmu "Most" i govori "Bela, ćao, Bela, ćao", i mi shvatimo o čemu priča, njemu je to najbolji film na svetu. Pa onda priča o Valteru, Bati Živojinoviću, Sarajevu, kako je taj grad branjen... I tek onda vidiš naš uticaj na njihovu kulturu - kaže Đorđević.

Navijači u Beogradu najbolji

GOVOREĆI o atmosferi na Partizanovim utakmicama, Saša Đorđević je istakao, takođe, veliko uvažavanje za pristalice Crvene zvezde i to mu je, kako kaže, bio glavni argument kada je pre nekoliko godina pokušao da se izbori da oba večita rivala dobiju sigurno mesto u Evroligi.

- Navijači u Beogradu su, ipak, nešto posebno. To je meni dalo za pravo kada sam postao selektor Srbije da pozovem tadašnjeg prvog čoveka Evrolige i napravim predlog da i Zvezda i Partizan budu učesnici Evrolige sa A licencom i da mi to zaslužujemo. S time da je moje prvo "oružje" koje sam sručio na sto bilo 20.000 navijača jedne nedelje, 20.000 navijača druge nedelje, koji prave atmosferu kao nigde na svetu. To je zaštitni znak jednog košarkaški jedinstvenog grada i nacije - naglašava Sale.

Svi učimo od velikog Željka

NEMA dilemu Saša Đorđević šta je to što izdvaja Željka Obradovića među ostalim trenerima u Evropi.

- Posvećenost. Apsolutna posvećenost svom poslu. Da li razumete šta znači veličina te reči? I onda to vide i igrači koji rade sa njim. Odatle sve prenosi, to je njegov život, strast, opsesija. Svi mi koji dolazimo iza njega u ovoj trenerskoj profesiji sigurno učimo i kupimo. Svi imamo svoje načine, ali njegova posvećenost detalju, dnevnom poslu, košarci generalno, čoveku, upravi, navijačima, ambijentu je jedinstvena. I to je za apsolutno poštovanje - kaže Đorđević.

Porodica uvek nedostaje

PRIRODA trenerskog posla je takva da često podrazumeva i razdvojenost od porodice. Aleksandar Đorđević to savršeno zna, ali i podvlači da nije njihove podrške sve bi bilo drugačije.

- Nikada se čovek na to ne navikne, porodica uvek fali, ja njima, oni meni. Ali, jednostavno, takav je trenutak, razgovarali smo pre ove moje konačne odluke i oni su bili velika podrška. Na kraju krajeva i njihovo shvatanje specifičnosti mog posla, pogotovo od strane moje supruge koja nesebičo stoji iza nas troje i podržava svojom snagom veliki deo ovog našeg novog životnog izazova.

Uživam u kineskoj kuhinji

TRADICIONALNA kineska kuhinja nije baš za svakoga. Ali, u slučaju Aleksandra Đorđevića, zasada nema zamerki.

- Volim njihovu hranu, uživam svaki dan. Meni veoma odgovara, pošto sam ljubitelj dobre kuhinje uvek tražimo dobar restoran, vino... I pravo da vam kažem, što se toga tiče, stvarno smo uživali. Imali smo neke mnogo lepe večeri. Na primer u Hongkongu, koji je poznat po uličnoj hrani, moj asistent izađe i donese i meni: "Kouč, samo za tebe da probaš". Naučili smo da kroz te neke sitnice i stvari uživamo i da nam lepše prođe vreme - ističe Đorđević.

BONUS VIDEO: „KLASIĆI“ NIKOLE JOKIĆA: Gde su sada igrači koji su birani ispred Somborca 2014?

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ĐOKOVIĆ MU NIJE PRVI NA LISTI: Evo šta je Andrej Rubljov rekao nakon što je izbacio Alkaraza u Madridu