LUDO, LUĐE, EVROLIGA: Šta nas čeka u plej-of borbi u poslednjih pet kola?

V. Preradović

18. 03. 2023. u 22:00

PET kola pre kraja nikad neizvesnijeg ligaškog dela elitnog klupskog takmičenja, i dalje je mnogo više nepoznanica nego takozvanih "sigurica" u pogledu poretka timova u foto-finišu trke za plasman u plej-of, odnosno među osam najboljih.

ЛУДО, ЛУЂЕ, ЕВРОЛИГА: Шта нас чека у плеј-оф борби у последњих пет кола?

Miloš Vukadinović

Šta je poznato nakon što je svako od 18 učesnika, osim Fenerbahčea i Milana, odigrao po 29 utakmica? Zvezdica koja označava obezbeđeno mesto u top 8 stoji samo pored Olimpijakosa, trenutno prvoplasiranog na tabeli sa 21 pobedom i osam poraza. U daljoj potrazi za već definisanim ishodima, pogled spuštamo ka dnu tabele, gde su bez teoretske plej-of šanse Asvel, Alba i Panatinaikos. Čak ni Bajern na 15. i Crvena zvezda na 14. poziciji još nisu matematički izbrisani iz plej-of jednačine.

Crveno-beli su u Barselonu otišli viseći na istanjenom koncu, do poslednjeg minuta utakmice držali se vrhovima prstiju. Posle 17. poraza, četvrtog u poslednjih pet mečeva, ni svih pet pobeda do kraja ne garantuju im prvi proboj u top 8 otkad je Evroliga prešla na ligaški format takmičenja. Ipak, u preostalim duelima sa Baskonijom, Valensijom, Asvelom, Olimpijakosom i Fenerbahčeom, može ozbiljno da utiče na plasman drugih među osam najboljih.

- Ostaje nam da nastavimo da se borimo i da radimo - sleže ramenima plejmejker crveno-belih Fakundo Kampaco, koji je u porazu od Barse sa 24 poena stigao do svog evroligaškog košgeterskog rekorda. - Najbolje što sada možemo da uradimo i jedini način jedini način da uđemo u dobru seriju jeste da razmišljamo o onome što sledi, treniramo i mislimo o sledećoj utakmici.

Iznad Zvezde počinje ludo tiskanje timova u borbi za plej-of, nešto poput šoping groznice na potrošačku svetinju "crni petak". U tom oktetu najbolje se pozicioniraju Makabi i Partizan sa skorom 16-13, izraelskom i srpskom velikanu dve pobede trebalo bi da osiguraju prolaz kroz gužvu na plej-of vratima. Najozbiljniji konkurenti su im Baskonija i Žalgiris sa trijumfom manje, šanse Valensije i aktuelnog šampiona Efesa su značajno manje (14-15), dok su Virtus i Milano akteri skoro nemoguće misije.

U top 5 zoni situacija je nešto jasnija. Olimpijakos, Real Madrid, Barselona i Monako su favoriti za prva četiri mesta i prednost domaćeg terena u plej-of seriji na tri pobede, ali će se do samog kraja voditi napeta borba za redne brojeve. Fenerbahče ima utakmicu manje, kod kuće sa Milanom, i u slučaju pobede realne izglede da istisne nekog iz vodećeg kvarteta.

- Moramo da shvatimo da ulazimo u završnicu ligaškog dela sezone i da će timovi raditi lude stvari samo da bi pobedili i stekli prednost domaćeg terena - rekao je trener Barselone Šarunas Jasikevičijus posle meča sa Crvenom zvezdom.

U slobodnoj interpretaciji reči litvanskog stručnjaka - ludo, luđe, Evroliga.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!