PEŠIĆEVI MARATONCI PRED CILJEM: Milutinov i Davidovac u štafeti za Mundobasket

V. Preradović

20. 02. 2023. u 17:55

MARATONSKE kvalifikacije za Mundobasket 2023. godine, koje su počele 25. novembra 2021, napokon ulaze u ciljnu ravninu. Rekordan broj košarkaša prošao je kroz nacionalni tim do predstojeće poslednje dve utakmice, 24. februara sa Grčkom u Atini i tri dana kasnije sa Velikom Britanijom u Beogradu.

ПЕШИЋЕВИ МАРАТОНЦИ ПРЕД ЦИЉЕМ: Милутинов и Давидовац у штафети за Мундобаскет

FOTO: AP/Tanjug

Pogled Srbije ka Svetskom prvenstvu na Dalekom istoku (Japan, Indonezija, Filipini) bio je zaklonjen lošim izdanjima u prvoj rundi, završenoj na trećem mestu sa skorom 3-3. Međutim, sve četiri pobede u dosadašnjem toku druge kvalifikacione faze, širom su otvorile vrata Mundobasketa. "Orlovi" su drugi u grupi I sa skorom 5-3, iza Letonije koja je već overila plasman, i dovoljan im je jedan trijumf da prebrinu brige kojih je od novembra 2021. bilo napretek.

Kao i u prethodnim takozvanim FIBA "prozorima", selektor Svetislav Pešić nema slobodu izbora u biranju reprezentativaca. Zbog brojnih uslova na spisak za ova dva meča stavio je čak 24 imena: Danilo Anđušić, Aleksa Avramović, Dušan Beslać, Nemanja Dangubić, Dejan Davidovac, Ognjen Dobrić, Nikola Đurišić, Marko Jagodić Kuridža, Ognjen Jaramaz, Marko Jeremić, Stefan Jović, Vasilije Micić, Dušan Miletić, Nikola Milutinov, Luka Mitrović, Nemanja Nedović, Marko Pecarski, Filip Petrušev, Aleksa Radanov, Dušan Ristić, Boriša Simanić, Uroš Trifunović, Aleksa Uskoković i Marko Gudurić.

FOTO: AP

Nikola Milutinov

Za prvu utakmicu sa Grcima neće biti dostupni igrači evroligaških timova, koji igraju mečeve elitnog klupskog takmičenja 23. i 24. februara. Ta restrikcija automatski eliminiše desetoricu sa ovog spiska za duel sa Helenima. Na raspolaganju će biti momci koji su izneli najveći teret u ovim kvalifikacijama, pojačanim tandemom CSKA Dejanom Davidovcem i Nikolom Milutinovim, koji su dobili zeleno svetlo "armejaca".

Kombinatorika za meč sa Britancima u hali "Aleksandar Nikolić" je sacim drugačija, Pešić će imati na raspolaganju i evroligaške adute, uključujući prvotimce Crvene zvezde i Partizana. Najbolji scenario je overiti vizu za Svetko prvenstvo u Atini i potom prirediti domaćoj publici revijalnu utakmicu sa Velikom Britanijom, koja je ostala bez šanse za plasman.

Tri tima iz grupe biće učesnici Mundobasketa, uz Letoniju najbliži tome su Srbija i Grčka, dok su i dalje u igri Belgija i Turska.

RASPORED

24. FEBRUAR

Grčka - Srbija 18.00

V. Britanija - Belgija 20.30

Turska - Letonija 18.00

27. FEBRUAR

Letonija - Grčka 18.30

Srbija - V. Britanija 20.00

Belgija - Turska 20.30

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Znamo gde provesti leto, prijatno i povoljno! Proverite!