PARTIZAN I ZVEZDA NEOPHODNI EVROPI: Komentator Evroliga TV, Lijam Keni, za "Novosti" o večitim rivalima, kulturi navijanja i Nikoli Jokiću

Grujica KELIĆ

19. 01. 2023. u 15:27

KADA nije za profesorskom katedrom u londonskoj internacionalnoj školi TASIS, gde predaje engleski jezik, onda je za mikrofonom prenoseći utakmice Evrolige na zvaničnoj televiziji elitnog evropskog takmičenja. Lijam Keni je po struci učitelj, po nacionalnosti Amerikanac, a u biti košarkaški zaljubljenik, koji u razgovoru za "Novosti" otkriva kako je ugodno spojio sa korisnim, odakle potiče njegova zadivljenost igrom pod obručima i kolika je važnost navijačke kulture koju sa sobom širom Starog kontinenta pronose beogradski "večiti" - Partizan i Crvena zvezda.

ПАРТИЗАН И ЗВЕЗДА НЕОПХОДНИ ЕВРОПИ: Коментатор Евролига ТВ, Лијам Кени, за Новости о вечитим ривалима, култури навијања и Николи Јокићу

FOTO: Privatna arhiva

Prvi put je šira javnost, a pogotovo ona u Srbiji, njegov glas upoznala za vreme Svetskog prvenstva u Španiji 2014, kada je radeći za FIBA TV u četvrtfinalnom obračunu između Srbije i Brazila, posle pogođene trojke Bogdana Bogdanovića, na perfektnom srpskom izgovorio sada već legendarno "the trojka".

Iste sekunde je postao "viralan" na društvenim mrežama i od tada nije prestao sa ubacivanjem stranih reči za vreme svojih prenosa. Poslednji put je isti izraz upotrebio kada je Nemanja Nedović, u poslednjoj sekundi, odlučio prvi evroligaški večiti derbi.

- Predajem učenicima iz celog sveta i često bih od njih učio košarkaške termine na različitim jezicima. Španski studenti su mi rekli da koristim reč "canasta" kada igrač postigne pogodak. Rusi su me naučili "otlična", što znači dobro obavljeno. Tako mi je jednog dana crnogorski momak po imenu Vasilije rekao da bi trebalo da kažem "trojka" kada srpski igrač ubaci šut za tri poena. Onda me je na nekom FIBA turniru, jedan srpski novinar naučio "čisto kao suza" i "bez koske" - otkriva nam Keni na početku razgovora za "Novosti" kako je došao do svog prepoznatljivog "trejdmarka".

Zanimljivo, pre te epizode je već sedam godina bio u komentatorskim vodama. Kako kaže, do njih je došao neplanirano.

- Sve je počelo 2007. godine. Kolega iz škole, koji je nekada igrao za englesku košarkašku reprezentaciju, nekoliko meseci je radio evroligaške prenose za britansku televiziju UKTV i pitao me da li želim da mu pomognem. Pristao sam i tako je krenulo. Tri godine kasnije, jedan od komentatora koje je FIBA odabrala da ode na SP u Turskoj morao je da odustane. Ostale kolege su me preporučile i odjednom sam bio na letu za Izmir kako bih prenosio mečeve grupne faze iz prvog reda.

Od tada do danas je uživo ispratio bezbroj utakmica, u različitim atmosferama i uglovima sveta, ali je posebno očaran ostao nakon nedavnog istorijskog obračuna beogradskih crveno-belih i crno-belih u elitnom takmičenju.

- Imati prirodno rivalstvo poput ovog u Beogradu je fantastična stvar za Evroligu. Srbija je jedno od središta evropske košarke, tako da je sudar Partizana i Crvene zvezde dobra stvar za takmičenje. Znam da su oba kluba osnovana 1945. godine i da imaju fudbalske, košarkaške, rukometne i odbojkaške timove, što nije nešto što možete naći u SAD - pokazao je Lijam i solidno poznavanje istorije dva naša najveća sportska kolektiva.

Na to, predlaže i jednu zanimljivu ideju.

- Mislim da bi Evroliga trebala da jedno kolo nazove "Nedelja rivalstva" tokom kojeg bi sve ekipe igrale mečeve sa svojim prirodnim rivalom. Olimpijakos - Panatinaikos (grčki derbi), Partizan - Crvena zvezda (večiti derbi), Bajern - Alba (nemački derbi), Asvel - Monako (francuski derbi), Armani - Virtus (italijanski derbi), Real Madrid - Barselona (El klasiko), Efes - Fenerbahče (istanbulski derbi) i Baskonija - Valensija (španski derbi). Verujem da bi to bilo jako zabavno.

Na pitanje čiji još ambijent poštuje, ima spremljen odgovor.

- Navijači Olimpijakosa i Panatinaikosa su sjajni. Crveno-beli su zaista dali na vrednosti Fajnal-foru u "Štark areni" prošlog proleća. Iako je Olimpijakos izgubio polufinale, ostali su ceo vikend. Nisam bio u "Žalgirio areni" u Kaunasu, ali to je svakako mesto koje bih posetio. Dok je bio deo elite, Bamberg je imao frenetičnu podršku, slično kao i Virtus. Takozvani "Basket siti" je pružio neverovatan ambijent u prošlosezonskom finalu Evrokupa - dodaje Lijam.

Pred utakmicu između Partizana i Valensije, apostrofirao je da "kada crno-beli igraju kod kuće, Beograd je verovatno najbolje mesto na svetu za gledanje košarke". U svakom njegovom javljanju se vidi koliko ceni navijačku kulturu u Evropi koja je drastično drugačija od one preko Atlantika.

- U Evropi su navijači deo kluba, što nije slučaj sa SAD, gde veza između publike i igrača nije tako jaka. Od ključne je važnosti održati kulturu evropskog navijanja. Podsticao bih Evroligu da zadrži svoj jedinstveni karakter. Strast i glasovi vernih navijača dodaju energiju atmosferi događaja. Neophodno je emotivno podržati igrače. Ta veza između navijača i igrača pokazuje koliko pozitivan može biti evropski duh. Pevanje i skandiranje deo je tkiva sporta širom Evrope. Divno je videti navijače Partizana kako pevaju svoju klupsku pesmu - "Da volim crno-bele" neposredno pred podbacivanje. Na sličan način, navijači Žalgirisa pevaju litvansku himnu Tautiška giesm ili navijači Makabija svoju Hatikvah.

Prvi glas Evrolige podseća se najupečatljivijeg trenutka kojem je prisustvovao, a koji savršeno oslikava važnost zadržavanja navijačkog trenda.

- Na U-19 Svetskom prvenstvu 2011. u Rigi, Litvanija je u finalu igrala protiv Srbije. Preko 10.000 litvanskih navijača prešlo je granicu da prisustvuje utakmici. Pred kraj utakmice, kada je bilo očigledno da će pobediti, zapevali su svoju sportsku himnu "Tri miliona" slaveći uspeh i jedinstvo zemlje sa samo tri miliona ljudi. Dlake na rukama mi se podižu kad se samo setim tog trenutka. U grupu favorita za ovogodišnji tron, Keni zanimljivo stavlja i beogradske crveno-bele.

- Dve ekipe koje su me najviše impresionirale po pitanju tečnosti u napadu su Olimpijakos i iznenađujuće Baskonija. Efes će povratkom Larkina biti težak za svakog, posebno jer je angažovao i Vila Klajburna. Naravno, trener Itudis ima iskustvo da odvede talentovani tim Fenerbahčea na Fajnal-for. Međutim, moj kandidat iz senke je Crvena zvezda, pošto je uz Luku Vildozu potpisala i Fakunda Kampaca. Upravo on bi mogao biti igrač koji pravi razliku. Kakva bi to godina bila za Argentinu u sportu - završava Keni svoje javljanje iz Londona. 

SRBIJA UVEK U KRUGU FAVORITA

ISPRATIĆE naš sagovornik uživo i dešavanja sa predstojećeg, SP koje će se 2023. održati u Japanu, Indoneziji i na Filipinima.

- Svakako da će Srbija biti u grupi favorita. Takođe, Francuska ima toliko dobrih igrača u NBA, a naravno nikako ne smete otpisati Španiju. Australija je konačno osvojila olimpijsku medalju u Tokiju, ali Peti Mils je na zalasku i oni nemaju zamenu za njega. Luka Dončić je nenadmašan, ali Slovenija nema dovoljno podrške za njega sa Goranom Dragićem na kraju karijere. Na sve to glavno pitanje će biti kakav će sastav Amerikanci da pošalju. Oni ne cene SP koliko OI, tako da ako odu sa drugim timom, Srbija ima velike šanse za tron - ističe Keni.

JOKIĆ TEŠKO DO TREĆEG MVP NASLOVA

PRIZNAJE Keni da je 2022. godina u košarkaškom svetu prošla u znaku dominacije srpskih igrača.

- Zadivljen sam pojavom Nikole Jokića. Preći pravo iz Mege u NBA bilo je neverovatno. Nisam bio iznenađen što je osvojio MVP nagradu pre dve godine, ali jesam kada je lani odbranio. Ipak, teško će mu biti da je uzme treći put, jer Janis Adetokumbo i Džoel Embid imaju šta da kažu ove sezone. Tu je i onaj klinac iz Slovenije (Luka Dončić prim. aut), a ne zaboravite ni Džejsona Tejtuma. Sve u svemu, 2022. je bila paklena godina za srpsku košarku. Jokić je (p)ostao najkorisniji igrač NBA lige, Micić je najbolji u Evroligi, a veteran Miloš Teodosić u Evrokupu.

SVE DOK LEJKERSI NE OSVOJE, U REDU JE

S OBZIROM na to da je rođen u Bostonu, Keni je zagriženi navijač Seltiksa.

- Sviđa mi se to što su ovog leta doveli Malkolma Brogdona i Danila Galinarija. Nažalost, Galinari se povredio igrajući za Italiju na EP i neko vreme je van terena. Volim Tejtuma, Brauna, Pejtona Pričarda i Horforda. Ne znam da li ove sezone mogu da ponove prošlogodišnji uspeh kada su stigli do finala, jer će sada udariti na Milvoki sa zdravim Krisom Midltonom, što nije bio slučaj lani. Međutim, svaki navijač Seltiksa će vam reći - sve dok Lejkersi ne osvoje titulu, u redu je - kazao je Keni, dodajući da mu je žao zbog smrti najveće klupske legende, Bila Rasela.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024