KOGA PREFERIRA FAKUNDO KAMPACO, JOKIĆA ILI DONČIĆA? "Luka i ja smo nekada ratovali, olakšao mi je odluku da dođem u klub velike istorije"

Vladimir Preradović

06. 01. 2023. u 13:36 >> 13:36

KROZ srpske klubove je u poslednjih dvadesetak godina prodefilovala ogromna armija stranih košarkaša. U tom maršu bilo je onih čiji su koraci odjekivali glasno i mogu se i danas čuti u sentimentalnim navijačkim ćaskanjima. Međutim, ne mogu se uporediti sa bukom kakvu je napravio omaleni Argentinac kada je ukoračio u kalemegdansku tvrđavu.

КОГА ПРЕФЕРИРА ФАКУНДО КАМПАЦО, ЈОКИЋА ИЛИ ДОНЧИЋА? Лука и ја смо некада ратовали, олакшао ми је одлуку да дођем у клуб велике историје

FOTO: M. Vukadinović

Čitava košarkaška Evropa zatresla se od transfera Fakunda Kampaca u Crvenu zvezdu direktno sa NBA parketa. Skoro svi su tipovali da će 31-godišnji plejmejker ponovo ogrnuti Realov kraljevski plašt, u kojem je dva puta krunisan kao šampion Evrolige.

Nakon neuspešnih pregovora s madridskim velikanom, stigao je u Beograd sa suprugom Konsu, ćerkom Sarom i majkom Marijom, dom Kampacovih bar do narednog leta.

- Nije bilo mnogo ponuda, usred smo sezone i nije lako, svi timovi su formirani - kaže na početku razgovora za "Novosti" argentinski atomski mrav.

- Nismo mogli da postignemo dogovor sa Real Madridom i Crvena zvezda je bila prva opcija. Ne i jedina, ali ovde je Luka Vildoza, što meni mnogo znači. Olakšao mi je odluku. Takođe, gledao sam video-klipove na "Jutjubu" neverovatnih navijača, gledao sam i kako tim igra i sve mi je delovalo fenomenalno.

Među navijačima je momentalno zavladala "fakumanija", donedavno su mogli samo da maštaju o igraču tog kalibra u crveno-beloj odori. Popularni Faku priznaje da donekle oseća težinu svog zvučnog prezimena na poleđini Zvezdinog dresa.

- Znate, Crvena zvezda je klub sa velikom istorijom u Evropi, istinskom košarkaškom istorijom i mnogo priča. Kada obučete dres takvog kluba, neminovno je da osećate pritisak. Lično, trudim se da uživam u toj vrsti pritiska. Radim ono što najviše volim, a saigrači čine sve da mi bude lakše da se nosim sa tim.

Realu je mesto u Evroligi dekretom garantovano, Zvezdi samo regionalna titula garantuje člansku kartu za elitno društvo.

- Da, znam da je ovde drugačije, trudićemo se da osvojimo ABA ligu po svaku cenu. Tu je Partizan, ima još dobrih timova, ali mislim da smo sposobni da se izborimo sa svim izazovima. Nemamo tim koji košta kao Real, ali imamo prvoklasnog trenera koji ume da uklopi delove u skladnu celinu.

Većina stranih igrača ne može da pojmi razmere rivaliteta Zvezde i Partizana, ne i Kampaco koji je tu lekciju učio od početničkih dana na terenima u Argentini.

- Mogu to da razumem. Profesionalnu košarku počeo sam da igram u Penjarolu, Luka (Vildoza) je bio u rivalskom timu, Kilmesu. Tačno znam o čemu govorite, rivalitet nije tako veliki kao između Crvene zvezde i Partizana, ali to je najveći derbi u Argentini. Luka i ja smo sada prijatelji, ali u to vreme bilo je mnogo borbe i takmičenja među nama, uživali smo u tim okršajima. Ovde je očigledno sve to na višem nivou. Razumem da je navijačima ponekad važnija pobeda u derbiju od titule i spremamo se za takvu vrstu utakmica.

Jedna lekcija iz istorije srpske košarke: Partizan je 1992. postao prvak Evrope, navijačima Zvezde to je oduvek izgledalo kao nemoguća misija. Sada, sa Kampacom, Vildozom i Nedovićem na terenu i Duškom Ivanovićem pokraj aut-linije, neki počinju da misle da ništa nije nemoguće.

- Moramo da verujemo da smo dobar tim, jer to i jesmo, i moramo da treniramo do krajnjih granica. Ne znam, možemo da napravimo buku u Evroligi, ali je neophodno da svakog dana, na svakom treningu damo sve od sebe i, kao što sam rekao, na prvom mestu da verujemo u sebe. Vera je najvažnija za postizanje ciljeva.

U NBA ligi se nije zadržao koliko je planirao, ali je imao privilegiju da kao igrač Denvera skoro dve sezone deli teren sa Nikolom Jokićem. Nakon toga i sa Lukom Dončićem u Dalasu, doduše u samo osam utakmica.

- Sjajno iskustvo. Nikola je veoma zabavan momak i uvek spreman da pomogne. Meni je mnogo pomogao da se adaptiram. Ugostio me je u svojoj kući, puštao mi srpsku muziku. Jedan je od najboljih igrača na svetu, Luka takođe. Uživao sam u igri sa Jokićem, znate, svaki put kada igrate sa njim posle toga postanete bolji igrač. To je ogromna stvar, takvi igrači su prava retkost.

Za kraj razgovora sa druželjubivim momkom iz Kordobe, jedna provokacija u argentinskom maniru: koga od ove dvojice preferira kao igrača, Jokića ili Dončića?

- Ne mogu da izaberem jednog, stvarno ne mogu - brani se osmehom.

Podsećamo ga da je Dončić navijač Zvezde.

- Da, znam da jeste.

Za Jokića nismo sigurni, nije se izjašnjavao.

- Ne znam ni ja - nije se poverio ni Kampacu. - Ne bi bilo fer izabrati jednog od njih, obojica poseduju neverovatan talenat i najbolje je da ih gledamo i uživamo. 

ĐINOBILI PRE MARADONE I MESIJA

DO Svetskog prvenstva u Kataru, Maradona je za Argentince predstavljao vrhovno božanstvo. Od 18. decembra, kada im je Mesi podario treću  titulu šampiona sveta, Dijego je dobio društvo na pijedestalu.

- Nisam imao privilegiju da gledam Maradonu i ne mogu da izaberem jednog od njih. Radi se o dvojici najboljih u istoriji fudbala - eskivira Kampaco odgovor na najteže pitanje za jednog Argentinca.

Ne i u izboru između nacionalnih fudbalskih bogova i košarkaškog, Emanuela Đinobilija.

- Okej, biram Manua zato što sam košarkaš. Imao sam sreću da igram sa njim u nacionalnom timu na Olimpijskim igrama, može se reći i da smo prijatelji. Uz Maradonu i Mesija, Manu je najveća sportska ličnost u Argentini.

BIO JE FAUL NA SKONOĆINIJU!

KAMPACO je imao 11 godina kada je naša reprezentacija pobedila Argentinu u antologijskom finalu Svetskog prvenstva u Indijanapolisu 2002. Kaže da pamti tu utakmicu, posebno jedan detalj iz poslednjeg napada "gaučosa" u regularnom toku meča.

- Bio je faul na Skonoćiniju!

Ne priznajemo...

- Iako sam bio klinac, dobro se sećam te utakmice i te zlatne argentinske generacije.

U ŠOKU ZBOG LUDOG SLAVLjA

SCENE sa proslave titule svetskog šampiona u fudbalu pamtiće se dugo. Bilo je i onih nepojmljivih, poput skakanja sa mosta na autobus, koji je vozio argentinske reprezentativce.

- Da, potpuno ludo, i ja sam bio u šoku - priča nam Kampaco.

- Okupilo se pet miliona ljudi u Buenos Ajresu, voleo bih da sam mogao da budem tamo, da zajedno sa njima budem deo tog jedinstvenog doživljaja za naš narod.

BONUS VIDEO - Navijači Zvezde i Olimpijakosa zajedno: "Kosovo je Srbija"

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

RUSIJA HITNO ODREAGOVALA: Najnovija situacija vezana za Olimpijske igre Pariz 2024 izazvala reakciju Kremlja