PARTIZAN NAPRAVIO NOVO ČUDO: Crno-beli u grotlu "Arene" pregazili Monako

V.M.P.

05. 01. 2023. u 22:50

KOŠARKAŠI Partizana napravili su još jedan čudesan rezultat. U grotlu Arene nakon Fenerbahčea i Efesa, pao je i lider Evrolige, Monako rezultatom 100:80.

ПАРТИЗАН НАПРАВИО НОВО ЧУДО: Црно-бели у гротлу Арене прегазили Монако

FOTO: Tanjug/Sava Radovanovic/BG

Nešto nervozniji start crno-belih koristi sjajni Majk Džejms. Mini-serija gostiju 5:0 u samoj uvertiri, a onda je grotlo Arene odseklo noge lideru Evrolige, koji nije uspevao da pliva u fantastičnom ambijentu i huku 20 000 grobara.

Jam Madar je bio posebno inspirisan u prvoj četvrtini, pogađa dve trojke iz teške pozicije u uvodnim minutima, njemu se pridružio i Kevin Panter, a nakon rafalne paljbe van linije 6,75, Obradović gura loptu pod obruč, gde je Matijas Lesor već po običaju odnosio bitku i gospodario reketom.

Crno-beli upravo na krilima ovog trija u završnici prvog kvartala dolaze i do dvocifrene prednost. Lopta se kretala fluidno u napadu, osećalo se kako razumevanje i kohezija rastu iz meča u meč, a ovo danas je bilo impresivno. Napredak u defanzivnom segmentu takođe je bio vidan, ipak, ekipe poput Monako koriste i najmanji  pad u odbrani.

STRELCI:

PARTIZAN: Vukčević, Ledej 10, Avramović, Panter 19, Smailagić 3, Papapetru 9, Egzum 11, Naneli, Lesor 21, Trifunović, Anđušić 12, Madar 15 

MONAKO: Braun 8, Okobo 17 (6as), Blosomgejm 9, Mkundu, Kutur, Dialo 12, Moteijunas 7, Outara 10, Strazel, Hol 8, Džejms 9

Tako je bilo i sredinom druge četvrtine. Okovo je bio nerešiva enigma za crno-bele, poigravao se sa odbranom tima iz srpske prestonice, demonstrirao sjajnu košarkašku inteligenciju i potpuno istopio prednost Obradovićeve čete.

Obradović besan, gubi živce, traži tajm-aut i zahteva angažovaniju igru svojih igrača, traži jaču kontakt igru. Zaista crno-beli su delovali letargično u tim momentima, govor tela se potpuno promenio, nije bilo one energije iz prve četvrtine, ali je strastvena reakcija trofejnog stručnjaka potpuno razbudila njegove izabranike.

Crno-beli na odmor odlaze sa plus 1. Treći kvartal doneo je rezultatsku klackalicu, dve ekipe su se smenjivale u vođstvu i pokazivale kakav šuterski kvalitet imaju u svom arsenalu. 

I onda... baš kada se očekivalo da sledi još jedna u nizu triler završnica koje je parni valjak imao ove godine na evropskoj sceni usledila je šuterska klinika, ofanzivna rapsodija. Lesor se igrao sa čuvarima, leđnom tehnikom rešavao sve situacije, Danilo Anđušić sjajnom rolom i prepoznatljivim trojkama preko ruke podiže grobare na noge.

Panter je nastavio da pleše po parketu, a njima se pridružio i Grk Papapetru. Partizan zasipa koš rivala, atmosfera dostiže usijanje, prednost iz minuta u minut raste, sve do konačnih 100:80

Standings provided by Sofascore

PARTIZAN - MONAKO 100:80

HALA: "Štark arena"

SUDIJA: Danijel Ijerezuelo Navas (Španija)

ČETVRTA ČETVRTINA, PARTIZAN - MONAKO 100:80

KRAJ MEČA

9. minut - Kevin Panter pogađa, Partizan ima pobedu u rukama. Minut pre kraja, ogromonih 94:79.

7. minut - Potpuno ludilo u Areni! Trojka Papapetru, crno-beli na velikih 15 poena prednosti.

5. minut - Trojkaaaaaaaaaaaaaaaaaa! Danilo Anđušić preko ruke čuvara, nema reči kojima se može opisati atmosfera u Areni, kao da će se krov najveće srpske hale srušiti u ovim momentima!

4. minut - Lesoooor! Kakva leđna tehnika, niko ne može da mu parira u ovim momentima, potpuna dominacija u reketu. Imao je Partizan +11, ali Blosomgejm pogađa zlata vrednu trojku za kneževe. Potom jedan silovit prodor Egzuma, koji pogađa pod faulom. Australijanc odlazi i na liniju penala, a domaćin ponovo na +11.

2. minut - Trese se arena! Dve trojke u prvom minutu poslednje deonice, poslednju je pogodio Anđušić, Partizan ide na 75:68, a zatim i ofanzivni skok Lesora nakon promašaja Ledeja, Francuz se sjajno odrazio i pogodio iz ekstra-poseda.

TREĆA ČETVRTINA, PARTIZAN - MONAKO 69:68

30. minut - Nerešeno 66:66. Završena je treća četvrtina, Egzum je bio polovičan sa penala, to su njegovi prvi poeni na meču. Partizan ima poen prednosti - 69:68!

28. minut - Trojkaaaa Papapetru! Grk je sad imao hrabrosti da nakon dve otvorene promašene pokuša i treći put. Ovoga puta i najteža pozicija, ali lopta prolazi kroz obruč, potom i novi poeni Madara. Imao je Partizan +4, ali nova izgubljena lopta, ovoga puta Lesora, Monako to kažnjava i ide na +1, kakav meč, kakva rezultatska klackalica, drama u najavi.

25. minut - Još jedna trojka Partizana, posle finte, iz mesta pogađa šuter crno-belih. Ono što brine jesu izgubljene lopte, upravo one prave problem crno-belima, imaju ih 11, a Monako lakim poenima iz kontri i dalje diše za vratom rivalu. Prethodno je Papapetruu lopta izašla iz obruča.

24. minut - Trojka Pantera! Ovo je njegov 17 poen, treća trojka, Partizan ponovo ima +2.

23. minut - Moteijunas promašuje za tri, Braun sve to prati i zakucava, utišao je dvoranu na nekoliko sekundi - 48:51. Pre toga je Ledej imao otvoren šut za tri, napravio je fintu i usledio je faul u napadu. Izvinjavao se saigračima.

DRUGA ČETVRTINA, PARTIZAN - MONAKO 48:47

20. minut - Novi poeni Okoboa, potom i faul Pantera, drugi na meču, Partizan u bonusu, Džejms na liniji penala. Prethodni put je promašio oba, ovoga puta pogađa oba, 48:47.

19. minut - Kakva reakcija! Obradović je motivisao ekipu, brzo odgovor nakon što je strateg crno-belih pozvao svoje igrače na razgovor. Anđušić proigrava Lesora, a on stiže do 12 poena, Partizan ponovo ima +3, a potom novi poeni, 48:43.

17. minut - Okovo je sada nerešiva enigma za crno-bele, poigrava se sa odbranom crno-belih, demonstrira sjajnu košarkašku inteligenciju, Obradović besan, potpuno je izgubio živce, traži tajm-aut i zahteva angažovaniju igru svojih igrača, traži čvršći kontakt. Zaista crno-beli deluje letargično u ovim momentima, govor tela se potpuno promenio, nema one energije iz prve četvrtine, 43:42.

16. minut - Nova trojka Pantera! Onda i poeni uz kontakt Lesora, sudije ne sviraju i faul, Partizan na +3. Ponovo se podigla atmosfera u Areni, 40:37.

15. minut - Utara pogađa van linije 6,75, na parketu Tristan Vukčević i Aleksa Avramović, rival je sada prišao na samo poen deficita, Obradović mora da reaguje i donese novu energiju. Ipak prvi napad, i ponovo Utara. Ovoga puta je preskao loptu i u tranziciji mirno položio loptu na obruč. Bilo je to prvo vođstvo Monaka nakon početnih 5:0, ali ne zadugo, Kevin Panter uzvrađa trojkom, 35:33.

12. minut - Dante Hol pogađa za kneževe, a njegov imenjak u redovima rivala, Dante Egzum gubi loptu jefinto na drugoj strani, Okobo to kažnjava trojkom, a Monako dolazi na -4, Obradović reaguje tajm-autom. Nakon dogovora iz svlačionice, lopta ide u reket, a tamo Lesor iz rolinga mirno polaže loptu na obruč. Ipak, Monako pogađa na drugoj strani preko Dialoa. 

PRVA ČETVRTINA, PARTIZAN - MONAKO 26:17

10. minut - Kraj prve četvrtine. Sudija je progledao kroz prste Lesoru, koji je definitivno poentirao nakon što je napravio korake, a na drugoj strani u poslednjim sekundama Džon Braun poentira sa polu-distance, za 26:17 u korist srpskog tima. Jam Madar sa 8 i Kevin Panter sa 6 poena najefikasniji u redovima Partizana.

9. minut - Dante Hol prekida seriju srpskog tima, ali onda nova trojka, Jam Madar posebno inspirisan ove večeri, kao u ostalom i gotovo ceo beogradski tim. Sada i Lesor do poena, ali Monako pravi seriju i zakucavanjem Džona Brauna ponovo spušta razliku ispod dvocifrene, 24:15.

6. minut - Trojka Madar! Kakav odgovor Partizana nakon početnih 5:0 za lidera Evrolige, crno-beli imaju velikih +8. Panter krade loptu, pas za Madara, Izraelac lagano u kontri do novih poena, crno-beli imaju dvocifrenu prednost, 19:9.

5. minut - Nakon 4 vezana poena Francuza, Kevin Panter pogađa dotrčavajuću trojku, a potom sjajni plej crno-belih uspeva da iznudi drugi faul Majka Džejmsa, i to prilikom šuta za tri. Panter konvertuje sva tri penala, Partizan na 11:9. Zatim Smailagić krade, a Papapetru pogađa za tri, eskplodirala je Arena! 

3. minut - Nervozan start crno-belih. Madar prvo gubi loptu, potom Ledej promašuje, a Majk Džejms mini-serijom 5:0 donosi početno vođstvo Monaku. Međutim već u narednoj akciji Smailagić pogađa za dva, pa sjajna odbrana Partizana, Ledej ostaje sam na trojci i pogađa za 5:5.

1. minut - Meč je počeo, fantastičan ambijent u srpskom hramu košarke. Nestvarna buka, krcata Arena neutralisala je u potpunosti zvuk himne Evrolige. 

UOČI MEČA

Crno-beli su pronašli pravi ritam, a to najbolje pokazuju rezultati u poslednje vreme.

Nakon pet uzastopnih poraza u najelitnijem evropskom takmičenju stigle su i pobede.

Crna serija se prekinula pobedom nad Anadolu Efesom. "Parni valjak" je sjajnom igrom srušio aktuelnog prvaka rezultatom 82-79.

FOTO: AP/Tanjug

Par dana kasnije izabranici Željka Obradovića su porazili još jedan istanbulski klub, tačnije, nakon velike drame savladan je i prvak turskog šampionata, odnosno Fenerbahče.

Nakon sjajnog uspeha samopouzdanja je bilo i na pretek, te je minhenski Bajern savladan, manje-više bez problema.

FOTO: Tanjug/Sava Radovanovic/BG

Danas na megdan stiže izuzetno kvalitetna ekipa. "Kneževi" su ove sezone definitivno projektovani za samu završnicu takmičenja.

Ono što je trenutno najveći problem Saši Obradoviću je izostanak jednog od ključnih igrača. Džordan Lojd je nakon oporavka doživeo i povredu ramena i kako stvari stoje biće odsutan sa terena još nekoliko nedelja.

FOTO: EPA

Što se tiče opasnosti po koš dobro je poznato sa koje pozicije dolazi najveća pretnja. Majk Džejms je prvi strelac tima sa 17,2 poena u proseku. Amerikanac je alfa i omega ovog tima i kada je u formi ne postoji odbrana koja ga može zaustaviti.

U poslednjem duelu protiv Žalgirisa bivši igrač Bruklina je ubacio svega 2 poena i nema sumnje da će večeras biti maksimalno motivisan.

Srpski predstavnik za šest dana putuje u Tel Aviv gde će pred sobom imati jednačinu zvanu "Makabi", dok će sa druge Monako na svom terenu dočekati Olimpijakos, ekipu sa kojom je prošle godine vodio veliku borbu u nokaut fazi.

REČ TRENERA

ŽELjKO OBRADOVIĆ NAHVALIO MONAKO: Tim je izuzetno vođen od strane Saše, čestitam mu zbog svega što radi

Trofejni stručnjak imao je samo reči hvale za tim koji ima učinak 11-5 i njegovog trenera Sašu Obradovića.

- Nekako nam se stalno dešava da igramo protiv najboljih timova, ali to je Evroliga. Rekli smo da presudni kvalitet mora da bude odbrana i da mora uvek da se igra na najvišem nivou. Sada igramo protiv Monaka koji je još prošle sezone ušao u Top 8 i ispali su praktično na jednu loptu protiv Olimpijakosa za Fajnal for. Ove sezone pružaju još više, izuzetno su vođeni od strane Saše Obradovića i ovog puta mu čestitam zbog svega što radi sa klubom. Radi se o ekipi koja igra specifičnu košarku, kao i svi klubovi koji su u vrhu tabele.

FOTO: M. Vukadinović

Što se tiče ofanzivnog skoka, takođe. Igraju dosta specifično, sa mnogo igre jedan na jedan, zbog čega je Monako u začelju po broju asistencija. Ali, to je opet kvalitet koji imaju njihovi kreatori, da mogu akcije da završe i sami. Ključ utakmice je da probamo čvrstom odbranom da zaustavimo njihove najbolje igrače, koji imaju taj kvalitet da igraju jedan na jedan, kako bismo došli do još jednog dobrog rezultata - rekao je Obradović.

SAŠA OBRADOVIĆ PRED PARTIZAN: Od Željka Obradovića sam mnogo naučio

- Nosimo se dobro, zasad smo u obe lige prvi. Znamo da to sada nije važno jer je to promenljivo. Ekipe, pogotovo u Evroligi, koje su sad počele da igraju bolje sigurno će dići formu kao i Partizan koji je mogao da bude u drugačijoj poziciji na tabeli. Zadovoljan sam postignutim, ali to je uvek osetljivo da se izgovori jer sada kada je prošao period upoznavanja, ali po meni sigurno najzanimljivija Evroliga i rezultatski i takmičarski - kaže Saša Obradović za Sport klub.

FOTO: ABA liga/Koper Primorska/Aleksander Golob

Takođe, Saša je hvalio Partizan. Poručuje da je najvažnije što je tim vođen od strane najboljeg trenera u Evropi kakav je Željko Obradović.

- Ako dobro pamtim mogli su četiri utakmice da završe kao pobednici. Zaslužuju svaki respekt, vođeni od najboljeg trenera i današnjice i pređašnjice. Sigurno neko ko je ostavio veliki trag, mislim da će teško moći bilo ko da ga nadmaši u skorijoj budućnosti. Takođe, Partizan je imao i strpljenje s obzirom na prošlogodišnje rezultate, to je prava formula da se očekuju neke konstante, vezali su pobede i sebe su istakli u prvi plan kao jedan od favorita za plej-of. 

BONUS VIDEO: Spektakl u Areni - košaršaki Zvezde i Partizana izašli na parket

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

EJ, LJUDI, ALI BUGARSKA... Ovom pričom je Nikola Jokić šokirao Amere