PREMINUO ALŽAN ŽARMUHAMEDOV: Legendarni košarkaš CSKA i prvi Kazah osvajač olimpijskog zlata

Novosti online

03. 12. 2022. u 14:25

LEGENDARTNI sovjetski košarkaš Alžan Žarmuhamedov preminuo je u 78. godini. Bio je jedan od poslednjih preživelih Sovjeta koji su 1972. godine osvojili olimpijsko zlato u Minhenu.

ПРЕМИНУО АЛЖАН ЖАРМУХАМЕДОВ: Легендарни кошаркаш ЦСКА и први Казах освајач олимпијског злата

Foto: EPA-EFE/LUKAS BARTH-TUTTAS

Rođen je u mestu Tavaksaj u današnjem Uzbekistanu, ali mu je otac iz susednog Kazahstana pa se i Alžan smatra prvim etničkim Kazahom sa olimpijskim zlatom.

Iz ekipe koja je u Minhenu osvojila prvo od dva sovjetksa košarkaška zlata u životu su još samo Ivan Jedeško, Modestas Pavlauskas i Anatolij Polivoda.

Ljubitelji košarke u Srbiji pamte ga po epskim dvobojima "zbornaje" sa trofejnom jugoslovenskom reprezentacijom s kraja sedamdesetih godina prošlog veka.

Košarkašku karijeru započeo je u CSKa iz Taškenta, da bi se ubrzo preselio u slavnijeg imenjaka iz Moskve s kojim je 1971. osvojio titulu šampiona Evrope i deset titula prvaka SSSR.

Sa reprezentacijom je osim olimpijskog zlata uzeo i jednu bronzu, kao i tri zlata i srebro na Evrobasketu, dok je na Mundobasketu osvojio po jedno srebro i bronzu. 

Ukazom predsednika Ruske Federacija Vladimira Putina, 2006. godine odlikovan je Ordenom časti, a od 2012. godine njegov broj sedam povučen je iz upotrebe u moskovskom CSKA.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)