ŠAMAR NBA ZVEZDAMA: Francuska ponižena na startu Evropskog prvenstva u košarci

Novosti online

01. 09. 2022. u 22:47

PRVI dan Evropskog prvenstva u košarci okončan je spektakularnom utakmicom koja je za ishod imala - istinsku senzaciju.

ШАМАР НБА ЗВЕЗДАМА: Француска понижена на старту Европског првенства у кошарци

FOTO: FIBA.Basketball

U okviru grupe B, u Kelnu, snage su odmerile domaća, reprezentacija Nemačke, i moćna Francuska. Moćna bar po imenima.

U ekipi Francuske za ovaj Evrobasket su i NBA zvezde, pre svih trostruki dobitnik nagrade za najboljeg defanzivca najjače lige na svetu, Rudi Gober (nedavno prešao u Minesotu iz Jute koju, prema danšnjim informacijama - napušta i Donovan Mičel, jer se seli u Klivlend), ali i kapiten "trikolora", Ivan Furnije iz Njujork Niksa, te Timote Luvavu-Kabaro iz Atlante i Oklahomin Teo Maledon. 

Ipak, ta i takva Francuska je na momente delovala potpuno nemoćno protiv Nemačke, koja je vodila i sa 17 razlike, pa iznenađenje privela kraju pobedivši favorite sa 76:63.

Meč, pred koji je pod svodove dvorane podignut veliki dres sa brojem 14, u čast nemačke i NBA legende, Dirka Novickog (kog je na licu mesa bodrio i Mark Kjuban, gazda Dalas Maveriksa s kojim je Novicki i postao šampion) ...

... protekao je u fantastičnom odgovoru reprezentacije "pancera" na individualne kvalitete gostiju:

Timskom igrom ekipa kandsko-finskog stručnjaka Gordona Herberta potpuno je izmestila iz košarkaške ravnoteže francuske asove.

Izuzetnom odbranom, borbenošću na svakom delu terena i posvećivanjem celog tima da se u delo sprovedu zamišljene napadačke akcije, stiglo se i do podviga protiv izabranika Vensana Kolea (koji se nervirao, i nervirao, i nervirao...)

Nemci su zaustavili "trikolore" na 39% uspešnosti šuta iz igre, a imali su nekoliko istaknutih pojedinaca.

Johanes Timan je ubacio 14 poena, po t13 su dali Maodo Lo i Nils Gifej, a 11 je, uz pet asistencija, postigao Denis Šroder. Kod Francuza su bolji od ostalih bili Jabusele sa 19 i Gober sa 11 poena (uz 12 skokova).

Evropsko prvenstvo u košarci - Evrobasket 2022

Raspored mečeva Srbije


Evropsko prvenstvo se održava od 1. do 18. septembra, a naš nacionalni tim se nalazi u grupi D sa reprezentacijama Češke, Poljske, Finske, Izraela i Holandije.

Pešićevi "orlovi" prvo igraju u petak, 2. septembra, od 21 sat protiv Holandije, a onda odmah u subotu, od 17.30, protiv Češke. Uslediće dan odmora, pa nova dva meča u kratkom razmaku - najpre u ponedeljak, 5. septembra, od 21 sat protiv Finske, a zatim dan kasnije u istom terminu protiv Izraela.

Nakon kraće pauze, u poslednjem kolu prve faze Srbija igra protiv Poljske, u četvrtak 8. septembra od 21 čas.

Sistem takmičenja

Po četiri najbolje ekipe iz svake od četiri grupe nastaviće takmičenje u nokaut fazi Evropskog prvenstva, a "orlovi" će se, ako opravdaju očekivanja i prođu dalje, "ukrstiti" u osmini finala s jednom od ekipa iz grupe C koju čine Grčka, Italija, Hrvatska, Ukrajina, Velika Britanija i Estonija.

BONUS VIDEO: Ovako se Pešićevi "orlovi" spremaju za Mundobasket

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VODITELJKI SE STANJE NAGLO POGORŠALO I HITNO JE OPERISANA: Nažalost, tek kad je kasno shvatimo da je zdravlje najvažnije