LAVROV ODGOVORIO NA PONUDU O RAZMENI ZATVORENIKA: "To je njihova stvar, rekao bih čak - njihov problem"

Novosti online

05. 08. 2022. u 17:18

RUSIJA je spremna da razgovara sa vladom SAD o "razmeni zatvorenika", izjavio je šef diplomatije Sergej Lavrov, dan nakon što je Britni Grajner osuđea na devet godina zatvora zbog kriumčarenja opojnih droga.

ЛАВРОВ ОДГОВОРИО НА ПОНУДУ О РАЗМЕНИ ЗАТВОРЕНИКА: То је њихова ствар,  рекао бих чак - њихов проблем

FOTO: Tanjug/AP

Najava ovog sporazuma došla je od američkog Državnog sekretara Entonija Blinkena koji je rekao da je oslobađanje Grajner i špijuna Pola Vilana "glavni prioriteti".

- Pokrenuću pitanje koje je za nas glavni prioritet, oslobađanje Amerikanaca Pola Vilana i Britni Grajner, koji su neopravdano zatvoreni i mora im biti dozvoljeno da se vrate kući - govorio je Blinken.

On je čak rekao da Rusija na stolu ima konkretnu ponudu, što je portparol Kremlja Dmitri Peskov ošttžro demantovao.

- Pre nekoliko nedelja smo stavili na sto značajan predlog kako bismo olakšali njihovo oslobađanje. Naše vlade su više puta i direktno komunicirale o tom predlogu - zaključio je Blinken.

Blinken je dva dana kasnije u telefonskom razgovoru sa Lavrovim tražio da Kremlj prihvati razmenu, u koju bi bio uključen trgovac oružjem Viktor But koji već deset godina robija u Americi zbog navodne nezakonite proaje oružja. Taj razgovor je prvi između šefova diplomatija dve najmoćnije zemlje sveta od početka vojne intervencije u Ukrajini.

Sergej Lavrov je podsetio na raniji dogovor predsednika Vladimira Putina i Džozefa Bajdena da se sve u vezi sa "razmenom zatvorenika" rešava putem diplomatskih kanala.

- Spremni smo da razgovaramo o ovoj temi, ali u okviru sporazuma koji su sklopili predsednici Putin i Bajden. A ako Amerikanci odluče da opet pribegnu "javnoj diplomatiji" - to je njihova stvar, a rekao bih čak i njihov problem - poručio je Lavrov iz Kambodže.

U međuvremenu, oglasila se i Grajnerova. Ona je poslala kratku poruku po što je saznala da će narednih devet godina provesti u ruskom zatvoru:

- Volim moju porodicu.

Podsetimo, Grajnerova je uhapšena na aerodromu Šeremetjevo kad je kod nje pronađeno ulje kanabisa u kertridžima za inhalaciju. Ona je priznala da je unela drogu u Rusiju, ali da se ona nehotično našla u njenom prtljagu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)