"PUVAMO SE DA SMO NAJBOLJI" Pešić posle bolnog poraza košarkaša Srbije: Svi zajedno da se zamislimo! I oni koji nisu ovde!

Novosti online

04. 07. 2022. u 21:29

KOŠARKAŠKA reprezentacija Srbije nalazi se u teškoj situaciji jer je pod znakom pitanja njen plasman na Svetsko prvenstvo, pa i ne čudi što je posle bolnog poraza u Nišu selektor Svetislav Pešić održao i te kako zanimljivu konferenciju za štampu.

ПУВАМО СЕ ДА СМО НАЈБОЉИ Пешић после болног пораза кошаркаша Србије: Сви заједно да се замислимо! И они који нису овде!

FOTO: FIBA.Basketball

Podsetimo, Srbija je izgubila od Belgije, što joj je bio treći poraz u šest mečeva prve faze kvalifikacija, pa kao trećeplasirana ide u drugu rundu, sa ne baš velikim šansama da se nađe među tri selekcije koje idu na Mundobasket.

Upitan kako vidi vid nastavak takmičenja i da li već sada vreme da se kaže da je situacija vanredna, odgovorio je vrlo detaljno, "otvorivši dušu":

- Naša situacija je bila vanredna i pre ovog kvalifikacionog prozora, ništa se to nije promenilo. Ovo nas je dovelo, igrače i trenere, da shvatimo da samo s dobrim pripremama možemo da kompenzijemo nedostatak uigranosti. Rekao sam ja to i juče, ali to se odmah prebacuje... Znate, mi smo u Srbiji, znamo kako mi gledamo na poraze. Mi smo euforični i u jednoj i u drugoj situaciji. Naravno da i sada znam gde se nalazimo, biće teško, sigurno, to sam rekao i pre početka prozora, rekao sam da je naša situacija alarmantna, da ne možemo da računamo na sve najbolje igrače, a imamo nedovoljno vremena. Sigurno, bilo je tu i dobrih stvari, i naših grešaka, i grešaka trenera i igrača, što je sastavni deo igre - rekao je najpre Pešić.

Gotovo u dahu, dodao je i sledeće:

- Nismo imali kontinuitet, to nam se desilo i u Rigi, gde smo takođe igrali dobro i odjednom izgubili snagu, počeli da pravimo greške u napadu, pa odbrani, imali mnogo izgubljenih lopti i, kad igrate protiv nekog kao što je Letonija, koja već dve godine igra zajedno... Mislim, znate, ja toliko loš trener nisam. Ali, uigrati jedan tim za kratko vreme, sa igračima koji dolaze iz različitih klubova, sa željom da igraju za reprezentaciju, a pritom sad igrate protiv Belgije koja je čitav meč igrala košarku na visokom nivou. Naravno, to nije najbolja reprezentacija, nije to Španija ili Francuska, reprezentacije koje dominiraju poslednjih godina, da ne kažem sad i Slovenija, ali uigranost, to Belgija ima, a mi, nažalost, nemamo. Pokušali smo da velikim angažovanjem igrača to na neki način kompenzujemo, ali, nažalost, to nije uspelo i ostaje nam da vidimo kako ćemo dalje. Moraćemo svi zajedno da se zamislimo. Mnogi koji su ovde i oni koji nisu ovde. Ja sam rekao da ne može da se izađe na teren samo u stilu 'Mi smo Srbija' i da je to dovoljno. Videli ste s kojim samopouzdanjem su Belgijanci večeras igrali. Oni se nisu uzbudili ni jednog trenutka, bez obzira na našu želju, koja nije manjkala. Ali, potrebno je još nešto više od same želje. Nadam se da ćemo na utakmicama koje dolaze, a ne znam s kim tačno igramo 25, pa 28. ili 29, to su dve utakmice koje, ako želimo da idemo na Svetsko prvenstvo, moramo svaku od njih da gledamo kao da je, praktično, poslednja. Moramo da dobijemo. Treba se pripremiti. Malo ćemo duže da radimo i da se pripremimo za tu poslednju nedelju avgusta, da pobedimo prvu, pa drugu utakmicu, onda dolazi Evropsko prvenstvo, a posle o tom, potom - istakao je selektor košarkaške reprezentacije Srbije.

Pešić je potom priznao da je u završnici "možda trebalo da preuzme veću odgovornost", da on "pozove određenu napadačku akciju". Zaključio je obraćanje u svom stilu:

- Nikada nije dobro kada se izgubi, ali mi u Srbiji... Mi se malo "puvamo", mislimo da smo i dalje najbolji na svetu. Nažalost, nismo. Ne nažalost, nego, prosto, nismo. Moramo da budemo svesni naših mogućnosti i, kažem, da igrači koji su ovde i oni koji nisu ovde, da budu svesni da igramo s ekipama koje imaju ogromno iskustvo. Možda nemaju kvalitet NBA igrača, ili u Evroligi, ali to su sve momci koji igraju po španskoj ili francuskoj ligi. Dobri igrači, a stavljeni u dobar sistem koji godinama igraju ovakav sistem takmičenja. A mi kvalifikacije nikada ne uzimamo kao nešto što "moramo da igramo", a kod njih je to potpuno drugačije. To su dva različita prilaza. Da završim, nikad nije dobro da kad se izgubi, bolje je izvlačiti pouke iz pobeda. Rezultati, oni dobri, se ne postižu na način na koji mi mislimo da mogu da se postižu. Možda to neko može, ali ja ne mogu. Ne mogu bolje - zaključio je Svetislav Pešić.

Podsetimo, iz naše grupe, dalje ide prvoplasirana Letonija, sa 11 bodova (pet pobeda i poraz), zatim drugoplasirana Belgija (4-2, za 10 bodova), te Srbija sa učinkom 3-3.

U novoformiranoj grupi ispred naše reprezentacije sigurno će biti još i Grčka (sa 3-1 u dosadšnjim nastupima), možda i Turska (trenutno na učinku 2-2 u svojoj grupi), dok je u igri čak i Velika Britanija (sa 1-3). 

Iz te, novoformirane I grupe, samo tri najbolje ekipe idu na Mundobasket, pa je pred Pešićevim izabranicima veoma težak zadatak u završnici kvalifikacija.

Bonus video: Nikola Jokić - od dobroćudnog debeljuce, do najboljeg i najplaćenijeg košarkaša na svetu

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024