"DOBIO JE IGRU": Čudesna životna priča Reja Alena, koja govori da ništa nije "dar od Boga"

V. F.

10. 06. 2022. u 23:30

DVAEDSETOG jula 1975. godine u Kaliforniji rođen je jedan od najboljih šutera svih vremena, veliki Rej Alen.

ДОБИО ЈЕ ИГРУ: Чудесна животна прича Реја Алена, која говори да ништа није дар од Бога

Foto: Printskrin Youtube/NBA

Pošto je njegov otac bio vojno lice, mladi Rej je svake tri godine menjao mesto stanovanja, i u ranom detinjstvu život mu je bio prava avantura. Kao dete on je uvek bio nasmejan i vrlo spretan. Njegov otac, Valter, je poslat u vojnu bazu "Bentvoters" u Engleskoj, a zajedno sa njim i porodica se preselila.


To je mesto gde je Alen prvi put pokazao intresovanje za sport, ali ne za košarku. Tamo je
prvo počeo da se bavi ragbijem. Bio je znatno viši do svojih vršnjaka što mu je dosta
pomoglo, već tada se videlo da je prirodno nadaren za sport. Pored ragbija, Alen se bavio
još fudbalom i bejzbolom, a u svakom sportu je bio podjednako dobar.

Njegova porodica se vratila u Kaliforniju kada je imao oko 10 godina, baš tada on je naglo porastao. To mu je dalo podstrek da počne da se bavi košarkom. Već na prvom treningu trener je bio zadivljen njegovom neverovatnom preciznošću. Posle prve utakmice videlo se da može postati profesionalni košarkaš, ali Rej nije zapostavio školu. U to vreme podjednako je bio posvećen učenju, koliko i sportu.

Njegovim “košarkaškim ocem” se može nazvati čovek po imenu Fil Plesnat, trener koji je inače bio zadužen prvenstveno da decu skloni sa ulice. Kod Reja je video
nešto posebno, te su svaki dan radili na njegovim individualnim sposobnostima.
Alen je od 1993. do 1996. pohađao koledž "Konektikat". U posljednjoj godini na koledžu, izabran je u "Ol-Amerikan" prvu postavu i osvojio je nagradu za igrača godine u "Big Ist"
konferenciji. Sjajne partije na fakultetu su mu omogućile da bude 5. pik na draftu, bez obzira što njegov koledž nije uspeo ništa da osvoji za vreme Alena.

Jedan od najboljih šutera svih vremena je izabran kao peti izbor NBA drafta 1996. od strane Minesote. Nedugo nakon drafta, Alen je zajedno sa Endru Langom "trejdovan" u Milvoki, za prava na četvrti izbor drafta Stefona Marberija.

U svojoj prvoj sezoni Rej je beležio prosečno 13,4 poena po meču što ga je uvrstilo u drugu "NBA ruki" petorku.

Rej Alen se smara jednim od najboljih šutera u istoriji NBA lige, što definitivno i jeste, ali mnogi su zbog njegovog sjajnog šuta zaboravili kako je igrao na početku karijere u najjačoj košarkaškoj ligi na svetu. Dovoljno o tome govori činjenica da je Alen učestvovao na takmičenju u zakucavanjima.


Te 1997. godine Rej je bio učesnik “Slem Dank Kontesta”, ali i takmičenja u brzom šutiranju trojki.

U Sijetl dolazi 2003. Na početku sezona je imao problema sa povredama, pa
je odigrao svega 56 utakmica za "Supersonikse". To je bilo dovoljno za ulazak u plej-of, ali je ekipa ispala u polufinalu Zapadne konferencije.

Tokom boravka u gradu na severozapadu SAD, Alen je beležio najbolje brojske u svojoj karijeri. U takmičarskoj godini 2006/2007 je beležio 26,4 poena po meču uz 4,5 skoka i 4,1 asistenciju. Te sezone je postavio i lični rekord karijere od 54 poena za pobedu "Soniksa" nad Jutom.

Godine 2007. Alen prelazi u ekipu Bostona. "Seltiksi" su imali fanstastičan tim koji su činili Rej Alen, Kevin Garnet, Pol Pirs, Ražon Rondo… Na čelu tima stajao je veiliki trener kakav je Dok Rivers. Svima je bilo jasno šta se sprema. Bio je to napad Bostona na titulu prvaka NBA lige, što im je i uspelo.

Rej je u poslednjoj šestoj utakmici NBA finala protiv Los Anđeles Lejkersa, sa
sedam trojki izjednačio rekord po broju pogođenih šuteva sa distance u NBA finalima.
U 2012. godini on odbija nastavak saradnje sa Bostonom, te potpisuje za Majami
trogodišnji ugovor vredan 3 miliona po sezoni. Za tim sa Floride angažovanje Alena se ispostavilo kao pun pogodak, jer ljubitelji igre pod obručima se dobro sećaju one čuvene trojke Alena u NBA finalu protiv San Antionija koju je hladnokrvno ubacio na 5,2 sekundi do kraja i time je sačuvao svoju ekipu od ispadanja. Nakon toga, Majami je osvojio šampionski prsten pobedom nad "Sparsima" u sedmom odlučujućem meču.

Takođe, Rej će ostati zapamćen i po ulozi u filmu “Dobio je igru”, u kom je igrao sa Denzelom Vošingtonom, reditelja Spajka Lija. Po tom filmu Alen je dobio nadimak “Isus” jer je u njemu tumačio talentovanog košarkaša "Isusa Šatelvorta".


Kada se pogleda na karijera “Isusa” mogu se naći mnoga individualna i timska
dostignuća: 9 puta NBA "Ol star", dvostruki NBA šampion, pobednik u brzom šutiranju trojki, član druge petorke lige (2005.), član treće petorke lige (2001.), Sportska osoba godine (2003.), osvajač zlatne medalje sa reprezentacijom SAD-a 2000. godine u Sidneju.

Inteligentan, pažljiv i samouveren bio je prirodni vođa. Smatra se jednim od najboljih šutera svih vremena i mnogi su smatrali da je taj šut toliko dobar, da je rođen sa tim.

Ipak, to nešto je zbog čega se "Rej Rej" često znao uvrediti kada bi neko rekao da je njegov šut dar od Boga. Pa bi Alen bi često znao reći "Bog ima mnogo preča posla od posvećivanja pažnje mom šutu" a jedna lepa poruka ogleda se u njegovoj poruci, jer konstantnost i posvećenost bilo čemu u životu pre ili kasnije donesu uspeh.

BONUS VIDEO: Panter trojkom utišao Pionir
 

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!