VEŽITE SE, MAJSTORICA! Finale dostiglo kulminaciju, o šampionu ABA lige odlučuje peta utakmica

V. Preradović

04. 06. 2022. u 22:02

FINALE večitih rivala doseglo je kulminaciju. O tituli šampiona ABA lige i zagarantovanom učešću u Evroligi naredne sezone odlučiće peta utakmica Crvene zvezde i Partizana.

ВЕЖИТЕ СЕ, МАЈСТОРИЦА! Финале достигло кулминацију, о шампиону АБА лиге одлучује пета утакмица

FOTO: M. Vukadinović

Popularna majstorica je krešendo plej-of euforije, ekstaza za navijače, centralna tema za kafanskim stolovima pre podbacivanja lopte i dugo nakon što se u ponedeljak ugase reflektori u hali "Aleksandar Nikolić".

Najtrofejniji regionalni klub dočekao je finale posle devet sumornih sezona za svoje visoke standarde. Nadu u bolje sutra probudila je prošlogodišnja letnja senzacija, kada mnogi nisu verovali svojim očima čitajući vest o povratku Željka Obradovića.

Partizanova sezona, protkana obećavajućim uzletima i bolnim padovima poput eliminacije iz Evrokupa od Burse, u četvrtoj finalnoj utakmici ličila je na najlepšu bajku.

Crno-beli su odigrali meč kakav je Obradović sanjao od prvog dana povratka i priredili Zvezdi pravu noćnu moru za izjednačenje u seriji na 2:2 u pobedama. Odbranu od koje zaziru najbolji evropski timovi osramotili su sa 112 postignutih poena, čak 68 u prvom poluvremenu, jedan manje od jadranskog rekorda u vlasništvu Zadra. U plej-ofu i na finalnim turnirima niko nikad nije bio tako ubojit u jednom poluvremenu.

- Stvarno smo dobro izgledali napadački, ali za mene je ključna bila odbrana - pogađa Zek Ledej pravi izvor Partizanove šuterske rapsodije.

- Uspeli smo da ih zaustavimo u drugoj četvrtini, ta agresivna odbrana je recept za uspeh. Pratili smo plan trenera, na kraju smo mogli da uživamo u pobedi, ali sada se to zaboravlja.

Današnjim rečnikom, Partizan bi svoju sliku iz ovog meča postavio kao profilnu na društvenim mrežama. Međutim, njenoj (ne)realnoj lepoti umnogome je doprinela i slika večitog rivala. Zvezdini košarkaši izgledali su kao su izašli na teren pre jutarnjeg umivanja i dok su mamurni tražili komade razbacane odeće zakasnili na prevoz do posla.

Bilo je i teško razumljivih strateških poteza, poput zamene Ostina Holinsa nakon četiri pogođene trojke, prevelike minutaže Stefana Markovića naspram premale Nikole Ivanovića, forsiranja defanzivno orijentisanih postava sa skromnim učinkom u oba pravca.

- U odbrani smo bili slabi, mekani, sa lošom koncentracijom - govorio je trener crveno-belih Dejan Radonjić o očitim stvarima. - Rival je i iz dobre odbrane nalazio određene prednosti. Izgubili smo konce u napadu, dozvolili protivniku da stekne ogromno samopouzdanje. Kada govorimo o velikom broju primljenih poena, mora se reći da je Partizan šutirao odlično.

Odlično nije adekvatna reč za 68,3 odsto realizacije šuta za dva poena, odnosno 56,5 za tri. I Obradović je rekao da bi bilo prepotentno očekivati da njegov tim može da ponovi takvu streljačku partiju u petoj utakmici.

- Pre svega, moramo da ponovimo dobar pristup, da odigramo požrtvovano i energično kao u četvrtom meču - kaže kapiten crno-belih Rade Zagorac, jedan od momaka koji su ulaskom izmenili lični opis ovog meča.

- Kada dođe plej-of, taktika je važna, ali postoje svari koje su još važnije. Čeka nas peta utakmica protiv protivnika koji zna da se snađe u ovakvim situacijama.

Zvezda je demonstrirala snalažljivost u prethodne dve finalne majstorice protiv Budućnosti. Prošlogodišnju je dobila lakše nego što rezultat govori (67:60), onu iz 2019. sa nestvarnih 43 poena razlike (97:54). Svako ko misli da je Partizanov udarac iz četvrtog meča poremetio centre ravnoteže Radonjićevog tima, u ozbiljnoj je zabludi.

- Sada je najvažnije dobiti sledeću utakmicu, nebitno je kojom razlikom smo izgubili prethodnu i koliko smo primili poena - govori Radonjić iz svog ogromnog iskustva.

- Veliki respekt imam prema Partizanu, ne bih pričao o prognozama, šansama i procentima. Cele sezone smo apostrofirali značaj da takmičenje završimo na prvom mestu zbog mogućnosti da odlučujući meč igramo pred našom publikom. Sada imamo majstoricu pred našim navijačima. Nadam se da ćemo izvući pouke i doći do onog što želimo, a to je da pobedimo Partizan još jednom i osvojimo titulu.

SAD POKAŽITE DA STE MANGUPI

LEGENDARNI trener Partizana Duško Vujošević uživao je u igri crno-belih u četvrtom meču, ali je bio kolateralna žrtva onih koji ga najviše vole i poštuju. Jedan predmet bačen s tribina pogodio ga je tik ispod oka.

- Ovo što ću reći odnosi se i na jedne i na druge navijače. Ne mogu da razumem da neko dođe na utakmicu sa idejom da baca nešto. Ja dobro vidim na desno oko, centimetar ispod me je pogodilo.
Najtrofejniji trener crno-belih apostrofirao je ulogu kapitena u ovom meču i zadao igračima domaći zadatak za majstoricu.
- Retko kada želim da ističem nekoga, ali mislim da je ulazak Zagorca potpuno okrenuo tok utakmice. Mislim da su i neka dešavanja van terena povećala motivaciju do maksimuma. Ekipa je odigrala za sve čestitke. Ovi igrači Partizana sada treba da pokažu da su mangupi u tuđem dvorištu i da mogu ovako da igraju i pred Zvezdinim navijačima.

LEDEJ NI REČ O EVROLIGI

KRILNI centar Partizana Zek Ledej svestan je značaja majstorice sa Crvenom zvezdom, ali se trudi da ispusti malo vazduha iz tog balona pod velikim pritiskom.

- Ne smemo da razmišljamo o plasmanu u Evroligu i svemu što pobeda donosi. Moramo da budemo kocentrisani na meč i na naš plan igre. Dobili smo dve utakmice, potrebna nam je još jedna pobeda.

BONUS VIDEO - Partizanovih 68 poena za poluvreme

 
 


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a