PUTIN ODLIKOVAO KARJAKINA: "Prvo sam ruski patriota pa tek onda šahista"

Novosti online

04. 06. 2022. u 17:43

RUSKI predsednik Vladimir Putin odlikovao je velemajstora Sergeja Karjakina zbog šahovskih uspeha i što je promovisao Rusiju na pravi način.

ПУТИН ОДЛИКОВАО КАРЈАКИНА: Прво сам руски патриота па тек онда шахиста

FOTO: Vikipedija

Karjakin, koji je rođen u Simferopolju na Krimu, otvoreno je podržao rusku vojnu intervenciju u Ukrajini, bog čega ga je Međunarodna šahjovska federacija suspendovala.

Medalju časti, jedan od najboljih šahista današnjice je zaslužio na osnovu rezultata ostvarenih u oblasti u kojima se bavi i „što je promovisao Rusiju na pravi način“.

Karjakin je 2002. godine postao najmlađi velemajstor na svetu sa 12 godina i sedam meseci. Do 2009. godine nastupao je za Ukrajinu kada je dekretom tadašnjeg predsednika Dimitrija Medvedeva dobio rusko državljanstvo. 

- Ljudi me pitaju da li žalim što sam javno podržao specijalnu operaciju. Već sam izgubio pozivnicu za mnoge turnire na Zapadu, verovatno i za turnir kandidata. Međutim, moj odgovor je jasan. Na strani sam Rusije i mog predsednika - rekao je Karjakin, koji je ranije istakao da je "prvo patriota pa tek onda šahista".

Njega je 2016. godine Magnus Karlsen porazio u borbi za titulu prvaka sveta po klasičnom vremenu, ali je Karjakin za utehu iste godine savladao Karlsena na šampionatu sveta po ubrzanom tempu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)