NIKOLA, NAŠ PONOS I DIKA: "Novosti" u Somboru, rodnom gradu najboljeg košarkaša na planeti

S. BAJIĆ

13. 05. 2022. u 09:00

SOMBORSKA dika i ponos. Mladić iz grada fijakera, zelenila i kulture, najbolji igrač u najelitnijoj košarkaškoj ligi na planeti. Nikola Jokić, sportski gorostas bačke ravnice, apsolutni je miljenik sugrađana. Po svemu.

НИКОЛА, НАШ ПОНОС И ДИКА: Новости у Сомбору, родном граду најбољег кошаркаша на планети

FOTO: N. Karlić

Vidi se to odmah na ulasku u jedan od najpopularnijih gradova na severu Srbije, s jugozapadne strane, iz pravca sela Stapar.

- Štala s konjima Nikole Jokića, našeg Nikole? Ta, 'oma tu s desne strane posle hipodroma, ne možete mašiti - kaže starina na "šamlici", usput zavijajući duvan za "cigaršpic".

Štala s natpisom "Drim kečer" potvrđuje da je Nikola, uz ostvarenje mnogih svojih maštarija, još "hvatač snova", zaljubljenik u konje, u sport...

- Nazvana je po njegovom prvom konju, "Hvataču snova" - počinje priču Stevan Ladar, zadužen za održavanje, život i rad besprekorno uređene štale.

- Eno ga tamo, s crvenim kožnim ularom. Jede sena. To je kasač, takmičar. Tu je i njegova sulka, sa strane. Ima trka, sad za vikend. Al', mi se spremamo za onaj tamo vikend, kada je velika trka kasača u Subotici.

Vladimir Pribić, takođe, čovek od Nikolinog poverenja, vozač sulke, iskusni takmičar na trkama kasača, turpijom "pegla" kopita dorata i potkiva ga. Nema, kaže, "kade za priču".

- Nikola je tu svakog dana. Redovno. Svi znamo koliko voli konje i koliko je posvećen. Bio je i kad su ga gosti iz Amerike iznenadili, uručili mu kristalnu kuglu. To je baš bio spektakl. Mnogo lepo. Svi smo uživali, a njegov trener i ostali Amerikanci posebno - priča Ladar.

U veoma lepom i ozelenjenom somborskom kraju Nova Selenča, gde je i porodična kuća familije Jokić, komšije ne kriju da dele radost što je njihov sugrađanin najbolji na svetu.

- Mnogo volim što je uspeo. Nikola, njegova braća, čitava porodica... oni su ponos ovog grada, našeg grada. Dobre smo komšije, poštujemo se, razgovaramo najčešće sa ocem Branislavom, radujemo se i veselimo Nikolinim rezultatima, tamo, preko Bare - kazuje dr Miodrag Vuković, prvi komšija Jokićevih, nekadašnji načelnik somborske bolnice.

Odmah tu, s druge strane ulice je i Nikolin omiljeni kafić, u koji redovno svraća.

- Naravno da je bio na kafi i otišao sa gostima iz Amerike da ih malo provede po ovoj našoj lepoti. Sinoć su bili na salašu "Sedam dudova" u Gornjem Bukovcu. Tamo su se provodili i uživali. Neka ih, nek vide malo - priča Vojislav Stojšić.

Uz njega, takođe, stalni član postave omiljenog kafića, Slobodan Kosanović, naglašava da se Nikoline utakmice gledaju kolektivno.

- Ne želimo to da propustimo. Ta on je naš. Navijamo iz sve snage. Nekad smo igrali fudbal i basket u Jamama, tu odmah dole, kod škole "Dositej Obradović". I sada, tu na tim školskim terenima, znamo da odemo, da gledamo školarce kako igraju. Ima talenata. Al' da se zna, tu je Nikola počeo - kaže Kosanović. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju