"U BEOGRADU SAM SHVATIO ŠTA JE PARTIZAN"! Jam Madar: Deni Avdija mi je pomogao da donesem pravu odluku

Vladan Tegeltija

30. 12. 2021. u 12:16

LETOS je od 20 ponuđenih plejmejkera, Željko Obradović izabrao mladog Izraelca Jama Madara. Obrazloženje je bilo "talenat, glad za uspehom, želja za napretkom i njegovo uživanje u košarci".

У БЕОГРАДУ САМ СХВАТИО ШТА ЈЕ ПАРТИЗАН! Јам Мадар: Дени Авдија ми је помогао да донесем праву одлуку

FOTO: Arhiva novosti

Imao sam privilegiju da ga dočekam na pripremama na Zlatiboru, prvi popričam po dolasku u Partizan, ali i tokom pete večeri jevrejskog praznika Hanuka:

- Zbog obaveza koje su sastavni deo života profesionalnog košarkaša, po prvi put za Hanuku nisam bio sa svojom porodicom. Prvi put nisam kod kuće u vreme ovih praznika, kada se porodice okupljaju. Porodica je nešto što mi je jako važno i držim je uz sebe. Dolazili su mi u posetu. Imam i neke momente kada sam sam, lepo je to. Ali, porodica je nešto posebno. Trude se da dođu kada god mogu, da mi pomognu posle utakmica, treninga. Važno mi je da znam da ih imam iza sebe, mada su i saigrači uz mene. Provodimo dosta vremena zajedno. Dobro mi je ovde. Osećam se prijatno. Na neki način, kao da sam kod kuće - poručio je Jam pošto je podelio krofne, ali i autograme pionirima Partizana zajedno sa ambasadorom Izraela i predsednikom jevrejske zajednice Beograda, takođe fanom crno-belih.

U Izraelu ima dosta praznika.

- Hanuka je sastavni deo moje kulture, nešto što je od rođenja deo mog života. To je jedan od brojnih jevrejskih praznika, a verujte mi da ih ima zaista dosta! Mi Jevreji stalno nešto slavimo! Kao da samo tražimo povode za praznike. Učiniću sve što je u mojoj moći da na najbolji mogući način predstavljam svoju kulturu i svoj narod ovde - u dahu će Madar.

Privikao si se na Beograd?

- Lepo se osećam kada u Beogradu i Srbiji predstavljam svoju zemlju i svoju porodicu. Naročito pred decom. Drago mi je bilo što sam dobio priliku da sa njima podelim deo svoje priče, da ih malo upoznam sa svojom kulturom, da pričamo i zabavljamo se.

I u Izraelu si vojsku proveo sa mališanima?

- Bio sam asistent trenera u školi košarke za decu. Učio sam ih i prenosio svoja iskustva, a Izrael je mala zemlja pa su me svi prepoznavali, jer bi me prethodno gledali na utakmici. Pitali bi me kako se nosim sa teškim momentima i još mnogo toga. Imam prijatelje koji učestvuju u ozbiljnim vojnim stvarima. Život im je na ivici, pa moraju da donesu prave odluke, ili će biti ubijeni. Druga je stvar kada treba da doneseš pobedu šutem u poslednjoj deonici. Ovo prvo je ipak veće od košarke - kaže Jam.

Luka Mitrović (Zvezda) i Jam Madar (Partizan)/FOTO: M. Vukadinović

Domovina je u Izraelu broj jedan.

- U Izraelu, svi idu u vojsku. Taj put svako mora da prođe. Još kao dete si svestan toga. Muškarci idu dve godine i osam meseci, žene dve godine. Možeš da izabereš šta ćeš raditi za vreme služenja. Odrastanje u Izraelu je nešto posebno. Kada ste u tom okruženju, posvećeni svojoj zemlji.

A košarka?

- Glavni razlog zašto sam došao ovde je da učim od trenera Obradovića. Tek kasnije sam shvatio šta je Partizan, kao i kakav je grad Beograd, navijači, organizacija u koju sam došao. Ali, naravno, trener je nešto drugačije. Želim da upijam znanje i učim što više od Željka, postanem bolji igrač. Cilj mi je da napravim dobru karijeru, ali i da ekipa dobije što više utakmica.

Gledali su te ljudi iz Bostona, gde si odradio letnju ligu?

- Bilo je to pravo iskustvo da odem tamo, da budem u takvom okruženju. Na kraju sam doneo pravu odluku da dođem u Partizan. Pričao sam i sa mojim prijateljem Denijem Avdijom. Rekao mi je da je ovde sjajno, da mu se sviđa. On je krenuo NBA putem u Vašingtonu, držaću mu palčeve, jer mi je veoma blizak. Sjajan je igrač i čovek i može mnogo toga da dostigne. Rekao mi je da su navijači ludi za klubom, da je grad lep. Mnogo će mi više pomoći u ovom momentu, u ovom periodu moje karijere, da podignem igru na viši nivo. Došao sam u veliki klub kod velikog trenera, sjajnih navijača koji me bodre od prvog dana.

BONUS VIDEO: Delegacija Partizana na FSS Zlatnoj lopti

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna