GOST "NOVOSTI" SVETISLAV PEŠIĆ: "Kult gradi cela nacija"

G. KELIĆ

02. 12. 2021. u 10:00

AKO ste juče negde oko jedan sat posle podne, prolazeći Trgom Nikole Pašića, osetili blago podrhtavanje tla, nije u pitanju bio zemljotres, već je u goste redakciji "Novosti" došao selektor košarkaške reprezentacije Srbije i jedno od najvećih trenerskih imena u Evropi Svetislav Pešić.

ГОСТ НОВОСТИ СВЕТИСЛАВ ПЕШИЋ: Култ гради цела нација

FOTO: N. Skenderija

Čovek koji je našu zemlju odveo u najveće košarkaške visine sada piše novu priču sa nacionalnim timom, a u srdačnom razgovoru sa glavnim i odgovornim urednikom Miloradom Vučelićem i novinarima našeg lista dotakao se povratka na klupu "orlova", starta kvalifikacija za Mundobasket 2023. godine, kao i nekih pređašnjih vremena.

Najpre je popularni Kari govorio o takozvanom kultu reprezentacije za kojeg pojedinci smatraju da je počeo da bledi.

- To je jedna vrlo interesantna tema za nas sportiste. Vidite, fudbalska reprezentacija četiri dana pred odlučujuću utakmicu za odlazak na SP u Beogradu igra prijateljski meč sa Katarom na koju je došlo 700 ljudi. Eto kako se mi ponašamo da podržimo našu reprezentaciju. I sad, ako se izgubi, katastrofa, a ako se pobedi, euforija odlazi dotle da kažemo kako najmanje možemo stići do finala i da je sve drugo neuspeh. Poenta nije u rezultatu, već u tome zašto je na meč reprezentacije došlo samo toliko gledalaca - ističe naš selektor.

Pešić u dahu nastavlja.

- Sličnu situaciju smo imali i u košarci ovog leta, na kvalifikacionom turniru za OI. Država je dala novac za domaćinstvo i u odlučujućoj utakmici protiv Italije prazna dvorana. Gde su ti navijači? Gde su ti što spominju kult reprezentacije? Da li taj kult moraju da pokazuju samo Jokić i Pešić? Da li je to obaveza samo igrača i selektora ili i svih ostalih građana ove zemlje. Ne igra nacionalni tim svakog dana, već na dva meseca - bez uvijanja i pravo u suštinu pogađa Pešić.

Selektor odgovornost za takvo stanje nikako ne stavlja na pleća igrača.

- Malo su se prioriteti promenili, međutim, želja i interes igrača da nosi dres sa državnim grbom nikada nije iščeznuo. Nekom igraču iz Pirota, Prokuplja ili Zrenjanina je glavni cilj da igra za reprezentaciju. Pojedini od ovih koji su sada dobili poziv tri-četiri dana nisu mogli da spavaju. I sad dođu u hram košarke "Pionir", a tamo nema nikoga. Taj igrač se onda zapita da li on igra za Mali Mokri Lug ili svoju zemlju. I niko im ne priznaje da su reprezentativci. Pa, ko je onda tu izgubio kult - pita se Pešić.

Kao svetski čovek koji je veliki deo karijere proveo radeći u inostranstvu, na kraju je i napravio paralelu između Srbije i drugih zemalja.

- U Francuskoj kad igra nacionalni tim, svi pevaju himnu i mašu zastavicama. U Nemačkoj, kad sam radio u Albi, naš marketing je organizovao akciju da ja sa pet igrača idem od zgrade do zgrade, zvonim, predstavljam se i prodajem ulaznice za utakmicu. A mi ovde dobili organizaciju turnira, a kao da igramo u tuđini - iskreno zaključuje prekaljeni stručnjak.

Knjiga i feljton u "Novostima"

U IZDANjU Kompanije "Novosti", tokom decembra, u prodaji će se naći autobiografija Svetislava Pešića, dok će se na stranama našeg lista, kroz feljton, objavljivati pojedini odlomci iz knjige.

FOTO: N. Skenderija


Na pitanje da li je bolji trener ili pisac, Pešić napominje:

- Moraće ljudi prvo da pročitaju knjigu da bih znao konačan odgovor na to pitanje.

VUČELIĆ: Izuzetna čast

GLAVNI i odgovorni urednik "Večernjih novosti" Milorad Vučelić izrazio je zadovoljstvo dolaskom selektora Pešića u našu kompaniju.

 

FOTO: N. Skenderija


- Izuzetna mi je čast što nam je u goste došla legenda ne samo srpske, već i svetske košarke. Jedan od najvećih stručnjaka koje je ova zemlja ikad imala. Posebno mi je drago što čoveka poput Svetislava Pešića mogu, pre svega, da nazovem svojim velikim prijateljem, i što on "Novosti" smatra svojom kućom, na čija vrata u svakom trenutku može da pokuca - istakao je Vučelić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!