PEŠIĆ IZNENADIO! Selektor nije skratio spisak: Sve igrače koje smo zvali prihvatili su ovo kao izazov

Novosti online

21. 11. 2021. u 11:47

SELEKTOR Srbije Svetislav Pešić održao je konferenciju za novinare na kojoj je bilo reči od predstojećoj utakmici protiv Letonije.

ПЕШИЋ ИЗНЕНАДИО! Селектор није скратио списак: Све играче које смо звали прихватили су ово као изазов

FOTO: N. Paraušić

Duel sa ovom reprezentacijom igra se u četvrtak, 25. novembra od 20 sati u dvorani "Aleksandar Nikolić", a trener "orlova" nije skratio prvobitni spisak.

- Mi ne možemo da računamo na igrače iz Evrolige, kao i na one iz NBA lige. Možda to i nije tako loše, pod uslovom da pobedimo. Ako ne pobedimo – onda to ne valja ništa. Ako smo u nečemu saglasni, onda smo u tome. Kao što ste videli spisak, tu su mladi, visoki, niski, iskusni, bekovi, centri... Od svega pomalo. Reprezentacija je uvek takva, ne igraju uvek najbolji, već oni koji se između sebe najbolje slažu. Ova situacija za mene nije tako loša, pošto ulazim u proces upoznavanja igrača, iako ih ja sve znam. Sada imam priliku da ih gledam, upoznam, čujem njihove ambicije, da vidim da li žele da igraju na Olimpijskim igrama. Jer, ako je tako, onda moraju već sada da počnu da se spremaju. Zato je spisak takav - rekao je Pešić.

Svetislav Pešić/Foto: N.Paraušić

Iskusni stručnjak nije skratio spisak iz razloga što mnogi igrači uprkos velikog želji ne mogu da dođu zbog obaveza prema klubovima.

- Želim da kažem ono što mi možda ne verujete, ali hoćete kasnije, sve igrače koje smo zvali, svi su ovo prihvatili kao veliki izazov. Nažalost, sada imamo drugu situaciju, a to je da su prošla vremena kada su klubovi lobirali i zvali mene da njihovi igrači budu u reprezentaciji. Ta vremena su prošla. Čak ne zovu ni agenti tih igrača. Niko me nije zvao da kaže: ’Kari, ti verovatno ovog igrača ne znaš, pogledaj ga’. Čak se ni to ne dešava. Sve se menja. Ko jedino želi da igra za reprezentaciju? Ja, Tarlać, Savez i igrači. Ali, oni ne odlučuju. Moram da kažem da tu ima i objektivnih razloga. Mi smo obavili razgovore sa trenerima svih kandidata za ovo okupljanje. Evroliga se igra 25. i 26. novembra, još nije promenila svoj kalendar i to je jedna stvar - rekao je popularni "Kari" i dodao:

- Vi sada imate situaciju da i nacionalne lige ne žele da menjaju kalendar takmičenja. Primera radi, Teodosić igra sa Virtusom u Italiji, Crvena zvezda u ABA ligi, Jaramaz u Nemačkoj. Dakle, ni nacionalna takmičenja ne žele da omoguće klubovima da se uskladi kalendar. Gledajte samo ABA ligu, svi u regionu igraju kvalifikacije, trebalo je da bude apsolutni dogovor da se utakmice igraju u petak i subotu, da igrači dobiju bar dan odmora pre dolaska u nacionalni tim. U dužnosti sam kao selektor da ovo kažem. Obavili smo razgovore sa igračima, sa trenerima, rukovodiocima, dolaze svi osim onih čiji klubovi igraju 25. i 26. novembra. Postoji čak i želja među igračima da dođu odmah posle utakmica u nacionalni tim. Primera radi, 25. novembra Efes igra protiv Fenerbahčea, gde imamo dva-tri igrača. I sada mi treba da procenimo da li ćemo mi tu želju igrača da ispunjavamo u ovim uslovima ili ne. Pitanje je ima li uopšte smisla da, na primer, Micić i Petrušev posle teške utakmice, dolaze u Beograd, pa da idu dalje za Belgiju. Mi smo bili u poseti Teodosiću, hteo sam da ga ispoštujem, da ga pitam kakve su njegove želje, planovi, ambicije, moram da vam kažem da je to bio super razgovor. On je rekao da želi da igra dokle god selektor misli da treba da igra. Videćemo da li će igrati za klub, pa ćemo tek u ponedeljak znati da li će i ko nastupiti u prvoj utakmici sa Letonijom - istakao je Pešić.

Podsetimo, tri dana nakon meča sa Letonijom "orlovi" će gostovati u Monu selekciji Belgije.

BONUS VIDEO: Nikola Jokić - od dobroćudnog debeljuce do najboljeg košarkaša na svetu

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EVROLIGA NAJGLEDANIJA U ISTORIJI: Partizan i Crvena zvezda neprikosnoveni, nema im ravnih