BOLAN PORAZ! Novak Đoković ostao bez finala Završnog mastersa

D. N.

20. 11. 2021. u 20:18 >> 23:39

NOVAK Đoković nije uspeo da se plasira u finale Završnog mastersa koji se održava u Torinu, jer ga je u dramatičnom polufinalu Aleksander Zvereva savladao sa 7:6(4), 4:6, 6:3, pa će Nemac i Danil Medvedev u nedelju odlučivati ko će podići pehar.

БОЛАН ПОРАЗ! Новак Ђоковић остао без финала Завршног мастерса

Tanjug/AP

I pored toga što je Nole dosad ostvarivao bolje rezultate u međusobnim duelima, vodeći sa 7:3 do ovog megdana, a 6:2 kada je reč o susretima na tvrdoj podlozi, kakva se koristi i na pomenutom turniru, jedno je teniska tradicija, a drugo trenutak inspiracije, spremnost i motivacija.

Motiva je Đoković imao na pretek. Najveći je bila želja da dođe do finala i, pobedom u njemu, izjednači rekord Rodžera Federera od šest titula na završnim ATP turnirima. Međutim, kako su obojica takmaca bila podjednako spremna, a Zverev pomalo "neobjašnjivo" prestao da "koristi" dvostruke servis greške u svojoj igri, usledio je najpre brzopoteni tenis (šest gemova za 20 minuta) pre nego što je Đoković došao do prve brejk, ujedno i set lopte. Ali, nastavivši da servira sjajno, nemački teniser je upravo na taj način "smirio situaciju", a i sebe, da bi u potonjem gemu, kada je Novak vodio sa 6:5, prvi put video nešto za šta nije imao rešenja.

Nole je, naime, "prešao" na stari stil Vimbldona, servis-volej igru, a ti izlasci na mrežu odmah posle servisa zbunili su njegovog rivala koji je imao dve brejk lopte u nizu. Đoković je odgovorio sa četiri uzastopna poena, došao nedugo zatim do taj-brejka, ali je u njemu prvi put na turniru napravio dvostruku servis grešku. I, to je skupo koštalo, jer se na tih 3:2 Zverev "nadovezao" svojim razornim početnim udarcem, a vođstvo od dva razlike nije želeo da dopusti da nestane.

Osvojivši prvi set, treći teniser sveta je diktirao tempo i u drugom, delovao je nezaustavljivo do 4:4, naročito kada je dvaput u nizu osvojio servis-gemove bez izgubljenog poena. Ipak, kada se činilo da će nastaviti tu seriju, Novak je krenuo "na sve ili ništa", naglo je podigao nivo svoje igre, preuzeo inicijativu i naterao suparnika da greši više nego što je dotad bio slučaj. To je Srbinu donelo dugo iščekivani brejk, prvi posle 100 minuta igre, a nedugo zatim je (uz asistenciju Marjana Vajde koji mu je poslao kapi za oči) i "odservirao" osvajanje seta. Istina, tek posle četiri neiskorišćene šanse da tu deonicu reši u svoju korist.

Odlučujuća je, samo na tren, počela savršeno po Noleta, jer je imao 0:30, a Zverev prvi put na meču imao dvostruku servis grešku. No, šest poena u nizu je osvojio Nemac, te nakon što je poveo sa 1:0 u gemovima, imao je tada on 0:30 na servise rivala. Đoković se, međutim, vratio u život dobrim bekhendima, ali "rezultatska klackalica" koja je i obeležila veći deo meča nije nastavljena, jer je nedugo zatim Srbin ušao u seriju grešaka kada je servirao.

Rasplet je počeo da se nazire kada je, baš zahvaljujući tim kiksevima, Zverev prvi put u ovom polufinalu napravio brejk, poveo sa 3:1 a to uvećao servis-gemom, u kome je, čak i kada je morao po dvaput da izvodi početni udarac, na muke stavljao najboljeg tenisera na svetu. Gubivši sa tri ralike, Novak je davao sve od sebe da se "vrati u život", ali spasa ovog puta nije bilo. Aleksander Zverev je i u završnici duela servisima diktirao ovu priču, stavivši na nju tačku kako je i priželjkivao - "osvetom" za poraz u polufinalu Ju-Es Opena i plasmanom u finale Završenog mastersa. Taj turnir je osvojio samo 2018, a tada je u finalu, baš kao ove subote, pobedio Novaka Đokovića.

Noleta sada očekuje kratak predah, pa putovanje iz Italije u Austriju, gde od petka sa reprezentacijom Srbije učestvuje na Dejvis kupu.


Evo i kako je meč protekao uz prenos na portalu "Novosti":
KRAJ! Đoković - Zverev 6:7(4), 6:4, 3:6!

3:6 - Zverev je bez izgubljenog poena u poslednjem gemu došao do pobede!

3:5 - Zverev se možda nije naročito mnogo trudio u gemu u kome je Nole servirao, ali šta je Đoković izvodio... to je za udžbenike. Savršeni servisi, a možda još bolja servis-volej igra za 40:0. Potom as i - to je osvojen gem. Ali, Nemac sledeći servira, i to za pobedu.

2:5 - Kakva šteta! Krenuo je Nole na sve ili ništa, nije više ni mogao mnogo da čeka, a riskantna, no dobro osmišljena igra, donela mu je i brejk šansu. Kod nje je Zverev loše izveo prvi servis, drugi je bio slabiji no inače i probao je da mirnijim nastupom natera rivala na grešku, a to je i dočekao. I, spasavši se u pomenutoj situaciji, "dodao je gas" u narednim poenima, rešivši i ovaj gem u svoju korist. Još jedan ga deli od trijumfa.

Tanjug/AP

Aleksander Zverev

2:4 - Novakov odličan servis gem, bez izgubljenog poena. Ali, ima brejk zaostatka, a njegov rival naredni servira.

1:4 - Neverovatno servira Zverev. I dalje. Uz jedan izgubljen poen, posle 22 minuta igre u trećem setu, ima ogromnu prednost. Na dva gema je od pobede i plasmana u finale.

1:3 - Brejk Zvereva! Prvi put na meču treći teniser sveta je "oduzeo" servis Novaku Đokoviću. Nije mnogo toga štimovalo u Noletovoj igri u ovom trominutnom segmentu, sasvim zasluženo je njegov rival preuzeo inicijativu i stekao rezultatsku prednost od dva gema razlike. A pritom će baš Aleksandar Zverev sledeći da servira.

1:2 - Opet "savršen" servis gem nemačkog tenisera. Nije izgubio ni poen...

1:1 - Bilo je malo nezgodno... Nemac je serijom od šest uzastopnih poena "preneo" dobru igru iz završnice prvog gema i na početak drugog. Poveo je sa 0:30, da bi potom furiozno odgovorio Nole, koji je 12. asom poravnao rezultat.

0:1 - Uvukla se mala nervoza u igru nemačkog tenisera, koji je treći set "otvorio" prvom dvostrukom servis greškom, ali je uspeo da nadoknadi i 30:0 jer je pogodio pet uzastopnih prvih servisa i poveo u odlučujućoj deonici.

Tanjug/AP

Novak Đoković

6:4 - Set za Đokovića! Novak je dao sve od sebe da se ne desi neko neprijatno iznenađenje u gemu u kome je servirao za 1:1 u osvojenim deonicama, prvi servis ga baš i nije "slušao", ali je on uspeo da izgradi dve set lopte vođstvom od 40:15. I, onda je obe set lopte prokockao, drugu kada je jedan zicer "pretvorio" u pogađanje mreže. Stvorio je dobrim servisom novu prednost, ali je Zverev izvrsnim forhendom to anulirao, na isteku šestog minuta igre u gemu. Isto se desilo i sa četvrtom set loptom za Đokovića, da bi nemački teniser počeo da se nervira kada je promašio bekhend paralelu, što je Nole iskoristio da 11. asom osvoji set!

5:4 - Brejk Đokovića! Kakav gem! Drama dostiže vrhunac u drugoj deonici. Đoković je konačno pronašao lek za neverovatne servise Nemca, prvu brejk šansu nije iskoristio zbog snažnog početnog udarca rivala, ali drugu jeste - jer je ukrotio servis Zvereva, posle čega je Nemac pogrešio. Noletu gem treba za osvajanje seta, a upravo on će sledeći servirati, posle kratkotrajnog predaha "na klupi".

Najnovije vesti: 

NESTVARNI SRBIN OPČINIO ITALIJU! Dušan Vlahović nokautirao Milan, ni dva Zlatanova gola nisu pomogla gigantu! (VIDEO)

PARTIZAN SLAVIO U DERBIJU KOLA: Crno-beli strašnom odbranom srušili Budućnost u grotlu Arene

4:4 - Odličan servis-gem Đokovića! Konačno i on da osvoji gem a da rival nije osvojio ni poen!

3:4 - Drugi uzastopni put Nemac osvaja servis-gem bez izgubljenog poena. Nije dobro ovo, nije dobro...

3:3 - Nastavlja se "rezultatska klackalica". Mada, Nole je izgubio dva poena na putu do ovog osvojenog gema.

2:3 - Auh, kakav servis-gem Nemca. Aleksander Zverev je osvojio gem za samo 58 sekundi. Naravno, bez izgubljenog poena.

2:2 - Treći uzastopni gem je završen a da je serviser izgubio dva poena. To se sada desilo Đokoviću, koji je zahvaljujući dobrim početnim udarcima na kraju uspeo da dođe do izjednačenja na 2:2.

Tanjug/AP

Novak Đoković

1:2 - Nema za sada pukotina u igri Aleksandera Zvereva. Posle one Novakove set lopte, koju je propustio ne svojom krivicom već usled silovitog servisa rivala, Nemac zaista igra odlično. Otuda i novo vođstvo u drugom setu. Prvi je već osvojio...

1:1 - Ne deluje baš sigurno Đoković u ovim trenucima, ali mu "pomaže" i suparnik. Zverev je imao jedan zicer, koji je propustio iako je "samo" trebalo da iz trka prebaci lopticu na drugu stranu terena, jer je Novak bio skroz na drugoj strani. A kako je pogrešio, to kao da je osokolilo lidera ATP trke, koji je uspeo da (uz dva izgubljena poena) dođe do osvajanja svog servis gema.

0:1 - Ne posustaje Nemac. Posle pet minuta igre na početku druge deonice, poveo je svojim servisima, i to uz samo jedan izgubljeni poen.

Zverev je osvojio prvi set! Prva dvostruka servis greška koju je Novak Đoković napravio na ovom turniru donela je Zverevu prednost od 3:2 u taj-brejku, posle čega je Nemac servisom lepo "izgradio poen" i, naterašvi rivala na totalnu defanzivu, došao do prve osetnije prednosti. A do tih 4:2 stigao je uz veći broj direktnih poena na meču (12:7), ali i veći broj neiznuđenih grešaka (7:13). Tu prednost Aleksander Zverev je gledao da održi dobrim servisima, imao je i 5:3 pre nego što je Nole prepolovio zaostatak, a onda je nemački teniser dobio jednu dugu razmenu, nije grešio na slajs-udarce rivala i, došavši do 6:4, stigao do dve uzastopne set-lopte. Prvu je iskoristio sjajnim servisom, za koji Novak nije imao rešenje.

Tanjug/AP

Novak Đoković

6:6 - Kako je Nole završio prethodni gem, a okončao ga je bravurama, možda i ne čudi što je Zverev delovao uzdrmano na početku svog servis gema. Đoković je to iskoristio da povede sa 0:30, ali su usledila dva brza poena Nemca, uključujući i njegovo "imitiranje" Srbinove servis-volej igre (za izjednačenje na 30:30). Kako ga je i treći prvi servis posle 0:30 izvrsno poslužio, treći igrač sveta je poveo, a onda je bekhend paralelom naterao i Đokovića da mu aplaudira posle osvajanja gema. Igraće se taj-brejk.

6:5 - Nemac je pokušao da "promenom ritma", značajno agresivnijim odgovorima na Noletove serise, dođe do prednosti i dobro mu je krenulo. Poveo je sa 15:40, imao dve brejk lopte u nizu, ali je onda usledio Đokovićev savršeni odgovor. "Prešao" je na stari vimbldonski recept, "servis-volej" igru, u kojoj je posle početnog udarca odmah izlzio na mrežu. I, tamo je bravurama, iako mu je loptica išla pod noge, osvajao poene, što je Zvereva iznerviralo. Gledao je dugo ka publici, bez ikakve grimase ili pokreta, ostavši u neverici šta mu najbolji teniser radi "kad je tako blizu brejka". Nedugo zatim, Đoković je sa nova dva brza poena osvojio gem i došao do 6:5.

5:5 - Đoković je propustio set loptu! Nole je poveo sa 0:15, a kada je Zverev sjajnim smečom iz punog trka poentirao zahvaljujući neodbranjivoj forhend dijagonali, usledio je možda i najlepši poen dosadašnjeg toga ovog polufinala. Briljirala su obojica sa osnovne linije u jednoj od retkih dugih razmena, potom je Đoković jedva stigao do loptice koju je poslao njegov takmac (pogodivši liniju), da bi potom Nole uputio lob kojim je i sam pogodio granicu igrališta, što je Zvereva nateralo na grešku. Iako je Nemac potom izjednačio zahvaljujući grešci rivala, Đoković je uspeo da natera suparnika na novi kiks, čime je došao do prve brejk lopte na ovom meču, ujedno i set lopte. Ipak, snažan a precizan servis trećeg igrača sveta je tu šansu "obrisao", da bi potom izveo malo čudo - drugim servisom je poslao lopticu brzinom od 223 kilometara na sat, čime je poveo, a gem je osvojio nedugo zatim, kada je Đoković prejako udario lopticu koja je završila van terena.

Tanjug/AP

Novak Đoković

5:4 - Đoković je mogao da uzvrati istom merom i "sa nulom" da osvoji gem u kome je servirao, ali je na 40:0 promašio zicer - smeč na mreži, kada je rival već odustao od tog poena. Ipak, brzo se iskupio najbolji teniser sveta i već narednim poenom osvojio (i) ovaj gem. Inače, koliko je neverovatan prvi set, govori i da su obojica takmičara osvojila samo po pet poena na servise suparnika, a pritom na prvi servis rivala - osvojili su samo po jedan poen!

4:4 - Nastavlja se "rezultaska klackalica" u kojoj Đoković povede, a Zverev izjednači i to bez brejk šanse za nekog od aktera ovog polufinalnog megdana. Nemac je osvojio servis-gem bez izgubljenog poena, i to prvi put na ovom meču.

4:3 - Kada je prvi put u meču Aleksander Zverev osvojio dva poena u "Novakovom gemu", a bilo je to za vođstvo od 15:30 posle nedovoljno jakog bekhend udarca srpskog tenisera, postavljalo se pitanje da li će Nemac moći da iskoristi taj trenutak da dođe do prve dve brejk šanse na ovom meču. Međutim, Đoković je nastavio svoju "prvi servis dominaciju", preokrenuo je rezultat sa dva uzastopna poena i to zahvaljujući silovitim početnim  udarcima, a posle kratkog predaha (Zverev je tražio proveru jednog asa), usledio je novi Đokovićev as. Majstorski odigrano, nema šta.

Tanjug/AP

Novak Đoković

3:3 - Prilično brzo se odvija meč, što nije baš karakteristično za međusobne duele ovih takmičara. Za 20 minuta je odigrano šest gemova, ali kako serviraju jedan i drugi, to možda i ne treba da čudi. Đoković je dosad osvojio svih devet poena u kojima mu je prvi servis bio uspešan, a Zverev je uz jedan as stigao brzo do 40:0 i ponadao se da će brzo "završiti posao". Međutim, Novak ga je tada iznenadio. Prvo je publika mogla da vidi sjajno Đokovićevo vraćanje servisa, za 40:15, potom je novim agresivnim "riternom" naterao rivala na grešku, ali je na kraju ovog segmenta Nole pogrešio i, vrteći glavom, konstatovao da je "imao" Nemca... Ili se bar tako činilo posle dva uzastopna poena.

3:2 - Ako je Nemac izvrsnio "vodio priču" u svom prethodnom servis gemu, šta tek reći za ovaj Noletov? Majstorijama iz servisa, čak i kada je morao da ponovi početni udarac, "na nuli" je ostavio suparnika (stigavši i do drugog asa na meču).

2:2 - Impresivan gem Aleksandera Zvereva. Servisima je poremetio defanzivnu koncepciju Novaka Đokovića i, uz samo jedan izgubljeni poen, došao do 2:2.

2:1 - Đoković je dobro krenuo sa razmenama,  ali je greškama iz bekhenda omogućavao Zverevu da ga rezultatski "prati" (30:15, 40:30). Na gem loptu, Đoković je odigrao najpre dva forhenda, gađajući desni ugao terena, a kako se njegov rival jedva snalazio u odbrani, srpski teniser je istrčao na mrežu i smečom označio kraj gema.

Tanjug/AP

Aleksander Zverev

1:1 - Zverev je u svom prvom servis gemu na ovom meču poveo, a onda ga je Nole naterao na grešku. Odmah potom, nemački teniser je tražio od sudije da malo utiša publiku, posle čega je odservirao dva asa u nizu, a na 40:15 je razornim, ponovljenim prvim servisom, onemogućio Đokovića da lopticu prebaci preko mreže. Priliično impresivan odgovor Zvereva na Novakovo uvodno vođstvo.

1:0 - Đoković je meč "otvorio" sa dva loša servisa, ali je sudija prevideo da je onaj drugi bio takođe van terena, pa je Nole osvojio poen, a trebalo je da bude dvostruka servis greška. Na to se Srbin "nadovezao" sa dva odlična uvodna udarca, za tili čas je njegova prednost narasla na 40:0, posle čega je bekhend paralela naterala Zvereva na grešku, čime je gem pripao Đokoviću.

21.11 - Meč je počeo, u prvom gemu servira Novak Đoković.

21.08 - Novak vodi sa 7:3 u međusobnim mečevima, a 6:2 kada su u pitanju mečevi na tvrdoj podlozi, kakva je i u Torinu. Poslednji susret, u polufinalu Ju-Es Opena, Srbin je rešio u svoju korist, ali tek posle pet setova.

21.00 - U toku je predstavljanje takmaca. Uslediće "biranje strana", kratkotrajno zagrevanje i, oko 21.10, početak polufinala.

20.00 - Rivali su došli u dvoranu. Novak, pritom, u zimskom izdanju:

Uoči meča

Nakon što je Đoković pobedio Kamerona Norija, nije baš imao mnogo mnogo vremena za odmor, nepuna 24 sata kasnije opet ga je čekao takmičarski nastup.

I to kakav.

On i Aleksander Zverev, treći sa ATP liste, bore se za mesto u finalu, u koje se već plasirao Danil Medvedev, a ako Nole uspe da se izbori za taj nedeljni okršaj i u njemu trijumfuje, stići će rekord Rodžera Federera, koji je dosad jedini šest puta osvajao završni turnir osmorice najuspešnijih tenisera.

BONUS VIDEO: Novak Đoković - pet tajni zbog kojih je najbolji na svetu

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (6)

RUSIJA HITNO ODREAGOVALA: Najnovija situacija vezana za Olimpijske igre Pariz 2024 izazvala reakciju Kremlja