DANAS POČINJE 21. SEZONA ABA LIGE: OBRADOVIĆ vs ZVEZDA?: Crno-beli sklopili perspektivniji tim, crveno-beli takmičarski spremniji

V. PRERADOVIĆ - G. KELIĆ

24. 09. 2021. u 10:00

RETKO koju sezonu ABA lige su navijači iščekivali sa toliko nestrpljenja kao ovu 21. u istorijatu regionalnog takmičenja.

ДАНАС ПОЧИЊЕ 21. СЕЗОНА АБА ЛИГЕ: ОБРАДОВИЋ vs ЗВЕЗДА?: Црно-бели склопили перспективнији тим, црвено-бели такмичарски спремнији

FOTO: N. Paraušić/N. Skenderija

To se posebno odnosi na Partizanove fanove, među kojima je bilo i onih koje ni zvanična objava povratka Željka Obradovića nije mogla do kraja da uveri u istinitost najveće letnje senzacije u evropskoj košarci.

Reflektori eks-ju dvorana biće neprekidno upereni ka najtrofejnijem treneru Starog kontinenta, ujedno i najvećoj atrakciji jadranske sezone koja počinje današnjim mečevima Mornar - Cibona i Crvena zvezda - Split. Pratiće se svaka Obradovićeva gestikulacija, svaka njegova reč biće podložna raznoraznim tumačenjima i povod za forumaška razračunavanja pristalica beogradskih večitih rivala.

Iz istog razloga i Zvezdini navijači cupkaju od nestrpljenja. Izazov osvajanja šeste titule, čime bi se izjednačili sa crno-belima na listi najuspešnijih ABA klubova, neočekivano je narastao posle sezone u kojoj je Partizan bio predmet podsmeha čak i sopstvenim fanovima. Obradovićev autoritet preko noći je izmenio tu percepciju, u Humsku su se ulila i finansijska sredstva dovoljna za sklapanje odličnog tima i javno proklamovanu ambiciju - želimo da se vratimo u Evroligu osvajanjem ABA lige ili preko Evrokupa.

Za razliku od Partizana, Zvezdin jedini put do Evrolige proteže se Jadranom, ako ostavimo po strani glasine o A licenci, odnosno garantovanom učešću u elitnom evropskom takmičenju. Zaoštravanje konkurencije ustalasalo je, inače, nemirne jadranske vode tokom letnje pijace. Priče o "avionima i kamionima" ovog puta adresirane su na Humsku u koju su pristigla dvojica igrača Milana - centar Zek Ledej i bivši bek crveno-belih Kevin Panter. U jeku navijačke licitacije o budžetima predsednici večitih rivala usmeno su saopštili da Partizan raspolaže sa 6.000.000 evra bruto, a Zvezda sa 5.100.000 za plate, stanove i automobile prvotimaca.

KOVID PROTOKOL

SKUPŠTINA ABA lige usvojila je kovid protokol kojim se reguliše potencijalno odlaganje mečeva, koji se uglavnom oslanja na regulativu Evrolige u tim slučajevima. Utakmica se može odložiti u slučaju ograničenja koja proizlaze iz odluka epidemioloških državnih organa. Takođe, odlaganje mečeva je moguće ako tim ima na raspolaganju manje od osam igrača ili ostane bez kompletnog stručnog štaba zbog infekcije virusom korona.

Koliki god bili, budžeti ne osvajaju titule. Zbog toga ćemo još jednom zaviriti u korpe koje su sa letnje pijace doneli glavni favoriti za šampionski prsten. Dejan Radonjić, najtrofejniji trener u istoriji crveno-belih, posle sezone u koju je upao kao vatrogasac, ovog puta je mogao da krene u šoping po svojoj volji. Povratak Nikole Kalinića nije u rangu Obradovićevog kambeka, ali je svakako senzacija. Po nezvaničnim izvorima, srpski reprezentativac je bio tražena roba na evropskom tržištu i, po izboru navijača, uvršten je u top 5 transfera u ABA ligi. Zanimljivo je da se još tri odnose na kupovine beogradskih velikana. Prelazak Nikole Ivanovića iz Budućnosti u Zvezdu, Pantera i Alena Smailagića u Partizan, dok se u tu petorku uvukao i Zek Ogast iz Cedevita Olimpije.

Radonjić je birao igrače sa kojima je već sarađivao, gotovo kao da je organizovao proslavu godišnjice mature, mada je izjavio da je bila presudna dostupnost igrača na tržištu. Sa povratnicima Kalinićem, Voltersom i Cirbesom, Ivanovićem kao jednim od najboljih plejmejkera ABA lige, Holinsom dovedenom da popuni rupu nastalu odlaskom Lojda i Vajtom, koji će propustiti najmanje tri meseca zbog povrede, Zvezda je formirala tim po svim postulatima Radonjićeve trenerske ideologije. Na prvi pogled, takmičarski spremniji od Partizanovog da zakorači u tamni vilajet Jadrana, gde neretko morate biti kadri stići i uteći i na strašnom mestu postojati.

POPOVIĆ SA CRVENO-BELIMA

KRILNI centar Nemanja Popović (2001, 205 cm) potpisao je trogodišnji ugovor sa Crvenom zvezdom. Momak iz Aranđelovca prve korake napravio je u KK Basket u Mladenovcu, tokom 2015. priključio se KK Vizura, dok je među crveno-bele stigao leta 2017. Bio je učesnik manifestacije "Košarka bez granica" koja okuplja najtalentovanije igrače.

Partizanov tim je perspektivniji, sa Smailagićem, Kurucom, Trifunovićem, Madarom i Koprivicom, ali je za crno-bele ponoć odavno prošla. Jadransku titulu nisu osvojili od 2013. i navijači neće imati previše razumevanja za popularni "ribilding", naročito sa imenom na klupi koje tako glasno odjekuje. Panter i Ledej trebalo bi da budu osovina projekta, dok se od Mura i Avramovića očekuju bolje igre od onih iz pripremnih mečeva. Trebalo bi reći da i Zvezda i Partizan i dalje u zasedi čekaju da zaskoče nekog adekvatnog slobodnog centra.

Večiti rivali okupirali su pažnju celokupne regionalne javnosti, što ne znači da su ostali sedeli skrštenih ruku. Budućnost je na klupu vratila Aleksandra Džikića, trenera koji joj je 2018. godine doneo jedinu ABA krunu. Uz njega i ozbiljna pojačanja kao što su Micov, Atić, Di Džej Sili i Vajli, koji čine sastav sposoban da ravnopravno konkuriše za jadransku titulu. Iz Budućnosti su se retko oglašavali tokom letnje pauze, ali bi podgorička tišina mogla da ućutka prepucavanja navijača Zvezde i Partizana kome će pripasti slava na kraju sezone.

Po kvalitetu pojačanja u tu kategorija spada i Cedevita Olimpija (Edžim, Karmajkl, Pulen, Ogast), ali prethodne sezone nisu pokazale da u toj sredini postoji šampionska genetika. Mornar je demonstrativno okrenuo list i odustao od amerikanizacije ekipe, okrenuo se svojim proverenim "mornarima" (Mihailović, Miković, Mićović), sa kojima će pokušati da igra drugačiju košarku od one "trči, pucaj i za odbranu ne brini". Igokea je ostala bez ključnih igrača iz prethodne sezone, jedne od najuspešnijih u klupskoj istoriji, ali bi pametna košarka lokalne trenerske legende Dragana Bajića mogla da zastane u grlu i najvećim favoritima.

To se ne može tvrditi za Megu, kojoj ni trenerski kvaliteti Vladimira Jovanovića ne mogu da pomognu da zadrži nivo iz prošle sezone nakon odlazaka Petruševa, Simonovića i Miškovića. Sa novajlijama na početku košarkaškog puta (Rudan, Balčerovski, Ružencev), cilj novobeogradske fabrike igrača biće da se drži podalje od zone ispadanja. U toj misiji biće i preostala dva srpska ABA ligaša, Borac i FMP, koji na papiru imaju skromnije sastave u odnosu na prethodnu godinu.

Mnogi su mišljenja da je pred nama najkvalitetnije izdanje ABA lige od osnivanja, što se kosi sa procenom portala "Jurohups" da je po kvalitetu trenutno tek osma u Evropi. Svakako će biti jedna od najzanimljivijih zbog dolaska prvog trenerskog imena Evrope i navijačke postavke na tabli koja glasi: Obradović vs Zvezda.

ŠESTORKA U PLEJ-OFU

ZNAČAJNA promena u takmičarskom sistemu je povećanje broja učesnika plej-ofa sa četiri na šest.

Prvoplasirani i drugoplasirani idu direktno u polufinale, ekipe od treće do šeste pozicije razigravaće za plasman među najbolja četiri, po principu treći protiv šestog, četvrti protiv petog. U razigravanju za polufinale igraće se na dve dobijene utakmice, kao i u polufinalu, dok se finale igra na tri pobede. Skupština ABA lige odlučila je da se takmičenja pod njenom nadležnošću igraju po FIBA pravilima.

Iz ABA 1 ispada poslednjeplasirana ekipa, dok pretposlednja razigrava sa poraženim finalistom ABA 2 lige, a pobednik ABA 2 ide direktno u ABA 1 ligu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

HITNA RAFINA KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU: Rafael Nadal saopštio veliku vest