OD PENZIJE DO NBA: Veliki broj odlazaka iz regionalne ABA lige obeležio leto iza nas

G. KELIĆ

16. 09. 2021. u 20:11

UZ veliki broj dolazaka, leto između dve sezone u regionalnoj košarci obeležio je i recipročan broj odlazaka igrača koji su na ovakav ili onakav način ispisali istoriju abaligaškog takmičenja u godinama iza nas.

ОД ПЕНЗИЈЕ ДО НБА: Велики број одлазака из регионалне АБА лиге обележио лето иза нас

Filip Petrušev Foto ABA liga

Na vrhu te liste je sigurno dugogodišnji kapiten Partizana Novica Veličković, koji se posle 25 godina oprašta od aktivne igračke karijere. Popularni "Ubica" je u drugom mandatu u crno-belom dresu pet godina bio deo regionalnog karavana i za to vreme je i postao najbolji poenter jadranske lige u istoriji kluba.

U košarkašku penziju otišla su još dva igrača koji su utkali sebe u istorijat košarke sa ovih prostora - Milenko Tepić i Filip Čović. Prvi je u dresu Mege rekao zbogom igranju, dok je drugi posle skoro 15 godina bitisanja u regionu kroz dresove FMP i Crvene zvezde prošle sezone otplesao poslednji ples.

Međutim, nisu ABA ligu napuštali samo "matorci", već i veliki broj talentovanih "klinaca" koje je put odveo u neke od najboljih liga sveta. Prošlosezonski MVP takmičenja Filip Petrušev je zbog svojih vanserijskih igara zavredeo interesovanje aktuelnog evropskog šampiona Anadolu Efesa, dok se njegov saigrač iz Mege Marko Simonović otisnuo put Atlantika, gde je zadužio opremu Čikago bulsa koji su ga 2020. birali sa 44. pozicije na draftu.

Takođe, ka jačim evropskim ligama su, razumljivo, otišli i stranci koji su se svojim partijama najviše istakli. Pre svih, američki plejmejker Džordan Lojd koji je posle fenomenalnih igračkih predstava u Crvenoj zvezdi bio na meti celokupne evroligaške javnosti. Član idealne petorke ABA lige je pak odlučio da prihvati bogatu ponudu ruskog Zenita. Crveno-beli dres je isto tako skinuo i njegov kolega na centarskoj poziciji Lendri Noko. Najkorisniji igrač finalne serije protiv Budućnosti je posle mnogo peripetija Beograd zamenio Vitorijom, odnosno ekipom Baskonije.

Korak napred u karijeri je napravio i Kendrik Peri koji je posle dve godine u ABA ligi, prvo u Megi pa u Cedevita Olimpiji, dobio unapređenje i ovog leta pojačao slavnog evroligaša, ekipu Panatinaikosa. Pride, korak napred su napravili i Kori Volden i Ognjen Jaramaz, koji su dresove "večitih" zamenili minhenskim Bajernom što uostalom pokazuje i dokazuje da određeni, ne tako minorni kvalitet prebiva i u regionalnoj košarci.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZAPAD TO NIJE OČEKIVAO: Vladimir Putin izdao naređenje zbog kog Rusija više neće biti ista