ČVOR SEČE UEFA ILI DOMAĆI SUD: Zbog skandaloznih dešavanja, FSS bi mogao da se nađe na tapetu u Nionu

N. Iljukić

25. 05. 2021. u 17:13

NEMA mira u srpskoj kući fudbala. Ni u dvorištu, ni na jednom od nekoliko spratova, a najživlje je izgleda u - podrumu!

ЧВОР СЕЧЕ УЕФА ИЛИ ДОМАЋИ СУД: Због скандалозних дешавања, ФСС би могао да се нађе на тапету у Ниону

FOTO: Arhiva novosti

U utorak smo svi bili svedoci potpunog haosa u FSS, pošto je aktuelni zamenik predsednika Marko Pantelić prvo posmenjivao sve one za koje je smatrao da urušavaju ugled srpskog fudbala, da bi ga "opozicioni blok" oko Novice Tončeva i Nenada Bjekovića preglasao i na njegovo mesto doveo Bjekovića.

I to sve za manje od 240 minuta, koliko je ljudima sa zvaničnog sajta FSS trebalo da prvo puste Pantelićevo saopštenje, da ga na dva sata uklone i da posle toga puste novi "proglas" u kojem je po primitivnom sistemu "puj pike ne važi" poništeno sve što je rečeno i napisano u prepodnevnim satima.

Srpska dnevna štampa uglavnom je epitetima "haos, cirkus, ludilo i rusvaj" opisala dešavanja u Sportskom centru FSS u Staroj Pazovi, gde je od svitanja do sumraka u utorak trajalo pomračenje Fudbalskog saveza Srbije. Osim što je tokom sezone 2020/2021. FSS sebi pucao u obe noge događajima koji imaju direktne veze sa najprimitivnijim nameštanjem ishoda mnogih utakmica, pa i krojenja samog vrha i dna tabela Superlige i Prve lige Srbije, ovim činom su na Terazijama 35 sebi pucali direktno u glavu i izvršili - samoubistvo iz zasede!

"Novosti" su danas na nekoliko relevantnih adresa, isključivo od najpozvanijih sagovornika pokušale da dobiju "živu reč" o svemu što je uzburkalo strasti u administraciji FSS, ali iz sedišta UEFA u Nionu, konkretno od predsednika Aleksandera Čeferina ili generalnog sekretara Tedoroa Teodoridisa, nismo uspeli da dobijemo odgovore na sledeća pitanja:

1. Pratite li događaje u FSS i ko bi trebalo da ih rešava?

2. Da li je stanje u FSS zrelo za uvođenje privremenih mera po ugledu na događaje u Bosni i Hercegovini 2010. i u Grčkoj 2019. godine?

Dok smo čekali odgovore na ova pitanja, pokušali smo i od Ministarstva omladine i sporta kao predlagača Zakona o sportu da saznamo, kako u njemu reaguju na otvoreno priznanje Izvršnog odbora FSS da su od 5. oktobra 2020. godine do prekjuče oni otvoreno kršili Zakon o sportu, konkretno Član 33, stav 2, tačku 2? U ovom ministarstvu će se, kako "Novosti" saznaju, vrlo brzo pozabaviti cirkusom u FSS, a nezvanično se moglo čuti da je i jedna i druga struja na Terazijama 35 napravila skandalozne greške u koracima, pošto je osnovni red da se eventualno dve sukobljene strane u bilo kom sportskom savezu u Srbiji prvo obrate resornom ministarstvu.

Bilo kako bilo, o haosu i cirkusu u FSS najverovatnije će prvo da "prelama preko kolena" MOS, iako se to direktno kosi sa načelima FIFA i UEFA (nema mešanja politike u sport), a onda verovatno i redovni sudovi (jedan od njih je i Upravni), jer je Marko Pantelić, između, ostalog protiv generalnog sekretara FSS Jovana Šurbatovića podneo krivičnu prijavu zbog zloupotrebe pečata FSS!

Kompletna ova ujdurma mogla bi i da ubrza izbor novog predsednika FSS, koga čeka mnogo teškog posla.

ZAŠTO SU ĆUTALI OD OKTOBRA?

ZASADA su u sukobu Pantelićeve i Bjekovićeve opcije unutar FSS nejasne samo tri stvari. Prvo, zašto su članovi IO FSS (isti ovi koji su smenili Pantelića) ćutali od oktobra 2020. godine kada je bivši predsednik Slaviša Kokeza proglasio Pantelića svojim zamenikom. I drugo, zašto od 22. marta, kada je Kokeza podneo ostavku na mesto predsednika, pa sve do prekjuče nisu rekli apsolutno ništa protiv Pantelića.

I treće, možda i najbitnije: Zašto ste svi vi iz IO FSS kršili Zakon o sportu? Jer, zna se gde se ide kada neko krši zakone ove zemlje. Na kraju i jedno prosto pitanje za IO FSS koji tvrdi da su sve odluke od oktobra 2020. pravno ništavne: Da li to znači da je čak i izbor Dragana Stojkovića Piksija za selektora Srbije u stvari nevažeći i pravno ništavan?


MORE NELOGIČNOSTI U ODLUKAMA IZVRŠNOG ODBORA

STATUT Fudbalskog saveza Srbije je sastavljen još 2017, usklađen je sa pravnim aktima UEFA, ali je grubo kršen nekoliko puta do sada. Pre svega kada se odlučivalo o smanjenju ili proširenju Superlige. Kada se odlučivalo o uvođenju, pa odustajanju od plej-ofa i plej-auta, ili kada se pre godinu dana zbog virusa korona Superliga proširila na 20 klubova i učinila medveđu uslugu svima. Jedan od apsurda je da u Statutu stoji i podatak da predsednik ili njegov zamenik ne smeju da imaju više od 70 godina, a Nenad Bjeković ima 73. Ili, da članovi IO FSS ne smeju da imaju javne, političke funkcije, a Novica Tončev je ministar u Vladi Srbije što je direktno kršenje Zakona o sportu. Ili, Dragan Simović je predsednik FS Vojvodine i glavni čovek subotičkog Spataka, a sličan status ima i Dragomir Lazović, predsednik Zajednice Superlige i prvi čovek Javora. Svi oni su u direktnom sukobu interesa koji je moguć, valjda, samo u Srbiji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024