SKUPA ŠKOLA, BAR DA NEŠTO NAUČIMO: Srbija ni posle 24 godine nije prošla grupu na Mundijalu, ogoljene sve mane "orlova"

Nedeljko Iljukić

04. 12. 2022. u 10:00

VERUJE li od preksinoć iko da je uživo ili na ekranu gledao istu onu fudbalsku reprezentaciju Srbije, koja je veru u ovaj sport vratila naciji na blistav i dostojanstven način? Jeste, to je ista ona reprezentacija koju je Dragan Stojković uzeo pod svoje u martu prošle godine i poveo je trijumfalno kroz kvalifikacije za Svetsko prvenstvo, kasnije istim, strojevim korakom, s njom marširao kroz Ligu nacija.

СКУПА ШКОЛА, БАР ДА НЕШТО НАУЧИМО: Србија ни после 24 године није прошла групу на Мундијалу, огољене све мане орлова

FOTO: Profimedia

Ali, dolazak na SP je izgleda bio preveliki zalogaj i za Stojkovića i za njegov tim. Loš račun, neutemeljene matematičke kombinacije i padanje pod uticaj čaršijskih i primitivnih priča, koštao je "orlove" preranog povratka kući.

Foto ilustracija V. N.

Porazi od Brazila i Švajcarske i remi sa Kamerunom, možda su realna slika ovog tima, ali ko bi stvarno rekao da je ovo ista ona ekipa od koje je, realno, drhtalo pola Evrope, pa i jedan doskorašnji prvak Starog kontinenta, u pripremi meča sa Srbijom.

Saberi, oduzmi, jedno i po poluvreme za 270, možda i 300 minuta fudbala (sa nadoknadama vremena) na Mundijalu u Kataru su dokaz koliko su izgovoreni, objektivni, ali i neki nedorečeni razlozi kumovali novom razočaranju nacije, koja misli da je fudbalska. A, nije! Ko to hoće da prizna, neka stavi prst na čelo, ili pregleda još jednom sve dobre i pogotovo loše stvari koje je reprezentacija Srbije uradila u tri utakmice u grupi u kojima je dala pet, primila osam golova i više razmišljala o stvarima koje nemaju mnogo veze sa taktikom, igrom i pripremom meča, nego sa normalnim odnosom prema fudbalu.

- Mnogo mi je žao što odlazimo sa Svetskog prvenstva. Ova reprezentacija je već nekoliko puta dokazala da može da se nosi sa izuzetno kvalitetnim protivnicima. Nismo od starta imali na raspolaganju najjači tim, i to nam se obilo u glavu. Teško je sada da se analizira, da se upire prstom u nekoga. Potrebno je da sumiramo utiske i da svi učimo iz grešaka, koje smo ovde u Kataru pravili. Iza nas je ogromno iskustvo - skoro drhtavim glasom je Aleksandar Mitrović govorio na oproštaju od Katara, pre današnjeg povratka u Beograd.

LEKCIJA Aleksandar Mitrović/FOTO: Profimedia

Igra Srbije je na Mundijalu bila loša. Brazil je mogao da Vanji Milinković-Saviću da i više od dva komada. Fudbalsko srljanje u propast protiv Kameruna pri vođstvu od 3:1, kao da se gubi istim rezultatom je stvar koja ulazi u anale našeg fudbala i dugo će se analizirati u delovima udžbenika pod naslovom "Kako ne sme i ne treba". Odlazak na duel sa Švajcarskom u kojem nam treba samo pobeda je tek posebna priča. Na papiru, nije bolja od Srbije. Ali je na terenu demontažnog stadiona "974" ta ista Švajcarska na rastavne delove rasparčala i raspršila mit o tome, kako ćemo mi Džaki, Šaćiriju i ostalima da vratimo "oko za oko" ili "zub za zub" za sve što je bilo u Rusiji 2018. Naletela je Srbija na mnogo bolji tim na terenu, čija disciplinovana igra takođe može da posluži za primer nekim drugima koji hoće da budu pošteni i da uče.

I... šta sada? Deo večitih negativaca koji bi da menja selektora, igrače, boju dresova, adresu FSS, ali neće da pogleda ili menja sebe, voleli bi da se sve odjednom pretvori u pepeo i dim. Ali, neće!

- Sve bi bilo drugačije da sam na raspolaganju imao zdrav i kompletan tim. Analiziraćemo sve što se dogodilo na Mundijalu, pa ćemo hladne glave da izvodimo zaključke - rekao je Stojković.

Mnogi u Piksijevoj upornoj priči vide obrise ili čak podebljana slova alibija za lošu taktiku, igru, nedostatak nekih elementarnih fudbalskih stvari u kreiranju tima. Ali činjenica je da je Piksi stvarno hteo najbolje. Isti onaj Piksi koji je onako prošao kvalifikacije za dolazak u Katar. Trener koji prvi put u karijeri vodi nacionalni tim i ekipa sa kojom radi, videli su uživo kako izgleda najveća, najskuplja i najbolja škola na planeti. Od 32 nacije koje su igrale fudbal na Mundijalu, Srbija je zauzela 29. mesto. Baš loše. Ali, ovo je bila skupa škola u kojoj su valjda i Piksi i njegova reprezentacija bar nešto naučili.

Danas povratak u Beograd

FUDBALERI Srbije su neslavno završili nastup na SP u Kataru, a selektor Stojković je već juče praktično dao "voljno" svojim igračima. Veći deo njih će, kao i kompletan stručni štab danas da se vrati u Srbiju, a manji deo igrača će pravo odavde nastaviti ka svojim klubovima širom Evrope.

Planirano je da "orlovi" slete u Beograd danas oko 14 časova, posle petočasovnog leta iz Dohe.

Sledeći meč 24. marta

SRBIJA će sledeći takmičarski meč odigrati 24. marta. Tada je na programu prva utakmica kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2024, a rival nam je Litvanija, u Beogradu. U grupi sa nama su još Mađarska, Crna Gora i Bugarska, a od ovih pet selekcija, dve će na završni turnir, na kom nismo bili od 2000. godine

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)