SKANDAL U GRUPI "ORLOVA" - SADA JE SVE OTKRIVENO! Svetsko prvenstvo ovo ne pamti

Novosti online

02. 12. 2022. u 07:00

Fudbalska reprezentacija Srbije igra danas protiv Švajcarske odlučujući meč na Svetskom prvenstvu, a on bi to bio i da su "orlovi" pobedili Kamerun u ponedeljak. Pred taj duel 2. kola dešavale su se prilično ružne scene u taboru "lavova", a o njima i ovog petka priča fudbalska planeta. Razlog? Skandal koji je samo najavljivan nezvaničnim saznanjima novinara - em se obistinio, em su sada postali jasni svi detalji.

СКАНДАЛ У ГРУПИ ОРЛОВА - САДА ЈЕ СВЕ ОТКРИВЕНО! Светско првенство ово не памти

FOTO: Tanjug/AP

Podsetimo, Srbija i Kamerun su odigrali 3:3 i to u dramatičnoj utakmici, a nakon toga je selektor afričke selekcije Rigober Song izašao pred novinare, koji su ga pitali da li se zaista posvađao sa najvećom zvezdom ekipe, golmanom Andreom Onanom.

On je probao da sakrije priču o kojoj su mediji već brujali nekoliko sati: čuvar mreže Intera (koji voli da igra prilično agresivno u odnosu na većinu golmana, jer često istrčava iz kaznenog prostora i pomaže i odbrani i veznom redu) nije hteo da pristane na instrukciju selektora Songa da na meču sa Srbijom to ne radi.

Andre Onana je, usled takvog stava, izbačen iz ekipe pred utakmicu sa "orlovima", ali... 

Šta se tačno dešavalo, da li je baš ono "nezvanično" istina, kako je moguće da je došlo do toga da sa Mundijala ode najveća zvezda jedne ekipe, koja je, pritom, u izuzetno prisnom odnosu sa predsednikom Fudbalskog saveza Kameruna Samjuelom Etom - to se do sada nije znalo.

Ali je otkriveno.

"Novosti" vam prenose deo istraživanja američkog portala "Atletik", tačnije ono do čega je došao novinar Dermot Korigen, dobro upućen u zbivanja u kamerunskoj reprezentaciji.

Song jeste zatražio od Onane da bude konzervativniji kada ima loptu, ali ne baš da prestane da koristi svoju tehničku sposobnost da dodavanjima pomogne ekipi, već da bude pažljiviji. Zatražio je od golmana da protiv Srbije više dodaje loptu štoperu Nikolau Nkuluu i levom beku Nuhu Tolou. A zatražio je da smanji dugo zadržavanje lopte u svom posedu i da, svakako, dok je ima, smanji pomenuta daleka istračavanja u odnosu na mrežu koju čuva.

Onana je, međutim, bio ubeđen da treba da nastavi da to radi, kao što je to radio i kao golman Barselone i Ajaksa. Želeo je da on bude taj koji proigrava odličnog plejmejkera u veznom redu, Angisu. Štaviše, golman je bio ubeđen da 32-godišnjak iz Arisa Nkulu igra previše povučeno, pa je čak predložio da se umesto njega uvede devet godina mlađi defanzivac Udinezea Enco Ebose, koji ima značajno manje međunarodnog iskustva, ali je daleko bolji za građenja akcija koje počinju od odbrane.

Song se nije složio.

Diskusija je postala vrlo žučna. Selektor je tada rekao Onani da ako nije srećan sa njegovom odlukom, da može komotno da spakuje kofere i napusti bazu reprezentacije. Onana je rekao da će baš to i da uradi.

Ali nije to učinio tada, dan pred meč sa Srbijom, kada je Song obavestio Devisa Epsaja, koji brani za saudijsku Abhu, da će on biti među stativama protiv "orlova" umesto Andrea Onane.

Sledećeg jutra, Onana je doživeo nešto što sigurno nije očekivao:

Čovek u čijoj je akademiji stasavao, kog smatra fudbalskim ocem, legenda kamerunskog fudbala a sada predsednik tamošnjeg Saveza Samjuel Eto doneo je odluku da zbog pomenute svađe golman Intera - za kaznu ostane u hotelu, umesto da sa ekipom bude na "Al Džanub" stadionu. Selektor Rigober Song se složio sa tom odlukom, jer nije želeo da na klupi ima igrača koji se ne slaže s njegovim odlukama.

Kada je protokol za utakmicu, oko sat i po pred početak meča Kamerun - Srbija, obelodanjen svetu, a pored imena prvog golmana afričke selekcije pisalo "odsutan", pojedini detalji sukoba su isplivali u javnost, šokirajući u tom trenutku fudbalski svet.

Epasi je zaigrao u ponedeljak na "Al Džanubu". U odnosu na Onanin stil igre (pogledati fotografiju u tvitu pred vama - u pitanju je trenutak kada je, protiv Švajcarske, prvi izbor za čuvara mreže Kameruna vodio loptu čak ispred sopstvenog štopera!) ...


... "zamena" je potpuno drugačije obavljala svoje zadatke.

Ispucavao je Epasi loptu čim bi za to imao priliku:

Na golu, odbranio je 40% srpskih udaraca koji su išli u metu. Ali drama sa njegovim kolegom Onanom tada je tek počinjala.

Selektor Song je posle utakmice na temu sukoba u ekipi rekao da "postoji 26 igrača koji, svi redom, treba da pokažu i disciplinu i poštovanje, jer je tim važniji od bilo kog pojedinca". 

Na pitanje da li je stvarno izbacio Onanu sa Mundijala, odmahnuo je glavom i rekao da nije to tražio od njega, već da "sa odlaskom sačeka".

- Videćemo da li će ostati sa nama. To je na njemu.

Ali u hotelu sa pet zvezdica u Dohi, Onana se osećao kao žrtva cele situacije. Prvo je hitno hteo da ode za Evropu, jer nije mogao da podnese da autobus reprezentacije odlazi na meč sa Srbijom bez njega. Ipak, kako je dan odmicao (meč se, podsetimo, igrao u prepodnevnim satima, od 11 časova po srednjoevropskom vremenu, odnosno od 13 po lokalnom), Onana je počeo da menja mišljenje.

Konferencija za štampu posle utakmice, koju je pratio putem TV-a, kod njega je stvorila utisak da postoji mogućnost da se izmiri sa selektorom. Shvatio je da je pokazao nepoštovanje prema Songu, a već je i izdržao kaznu u vidu neigranja protiv Srbije. Tada je video i saopštenje Fudbalskog saveza Kameruna, da je iz "disciplinskih razloga privremeno suspendovan iz ekipe", pa mu se u tom trenu činilo da bi stvarno - do izmirenja moglo da dođe, te da bi mogao da brani u odlučujućem meču 3. kola, protiv Brazila.

"Ali, realno posmatrano, nije postojala šansa da se to desi. Eto je već doneo odluku da nema povratka nazad. Saopštenje Saveza je potpisao generalni sekretar Blez Đunan, ali ga je izdiktirao sam predsednik FS Kameruna. Jer čim je saopštenje otišlo u etar, Onanu je pozvao jedan čelnik Saveza i rekao mu da je već rezervisana avio-karta iz Katara (iako sam Fudbalski savez nije nju i platio)", piše pomenuti novinar "Atletika".

U utorak ujutro, javni medijski servis Kameruna javio je da su se čak i nek čelnici države obraćali Etou i Songu, nekadašnjim saigračima iz reprezentacije, ne bi li se ukinula suspenzija čuvenom golmanu kako bi branio protiv Brazila u "meču koji se mora dobiti", ali... 

Andre Onana o tim intervencijama ništa nije znao.

Pakovao se, odlazio ka međunarodnom aerodromu "Hamad", tužan što je sve "aminovao" njegov fudbalski otac Samjuel Eto.

Na putu ka avionu je i sastavio saopštenje, u kome nije baš preuzeo odgovornost za ono što se desilo, ali je naveo da poštuje odluku nadležnih i poželeo saigračima uspeh na Svetskom prvenstvu:

Andre Onana / Foto: EPA-EFE/Michael Regan/POOL

- Želim da izrazim moju privrženost zemlji i nacionalnom timu. Juče mi nije bilo dozvoljeno da budem na terenu i pomognem Kamerunu, kao što to uvek činim, da se ostvare zajednički ciljevi. Uvek sam se ponašao onako kako je najbolje da se ekipa domogne uspeha, na pristojan način. Ja sam svu svoju snagu i mogućnosti iskoristio da nađemo rešenje za ovo što se ponekad fudbalerima dogodi, ali nije postojala dobra volja s druge strane. Neki momenti se teško razumeju. Ipak, uvek ću poštovati i podržavati odluke ljudi koji žele uspehe naše reprezentacije i zemlje. Šaljem podršku saigračima, jer smo pokazali da na ovom takmičenju možemo daleko da doguramo. Vrednosti koje promovišem kao osoba i kao igrač su one koje me definišu, koje je moja porodica usadila u mene dok sam bio dete. Predstavljanje Kameruna je uvek bila privilegija. Nacija na prvom mestu, zauvek. Hvala vam! - zaključio je u svom obraćanju Andre Onana, koji se uputio za Pariz, a odatle za glavni grad Kameruna, gde ga je čekala porodica.

I, šta sad?

Bez svoje najveće zvezde, Kamerun će juriti čudo protiv Brazila, čudo koje može da ga odvede dalje.

Taj meč se igra večeras, baš kada i reprezentacija Srbije igra protiv Švajcarske, od 20 časova po našem, srednjoevropskom vremenu.

Obe utakmice možete uživo da pratite uz portal "Novosti", u čijoj sekciji "Katar 2022" vas već čeka obilje materijala sa Svetskog prvenstva u fudbalu. A tek će vas čekati tokom ovog i narednih dana. Ostanite uz "Novosti". Nismo bez razloga sa vama već 70. godinu.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)