ŠOK NA SVETSKOM PRVENSTVU! Nemačka ispala, autsajder pobedio moćnu Španiju i uzdrmao fudbalski svet

V.M.P.

01. 12. 2022. u 19:02 >> 19:03

UTAKMICAMA Japan - Španija i Kostarika - Nemačka danas je uzbudljiva grupa E dobila svoj konačan rasplet. Nemci su pobedili Kostariku sa 4:2, a Japan Španiju rezultatom 2:1, pa tako "furija" i "samuraji" idu u osminu finala.

ШОК НА СВЕТСКОМ ПРВЕНСТВУ! Немачка испала, аутсајдер победио моћну Шпанију и уздрмао фудбалски свет

FOTO: Tanjug/AP

Uoči početka mečeva u grupi E neutralni ljubitelji fudbala očekivali su veliku dramu.

Četiri reprezentacije sa pravom su se nadale da mogu da se plasiraju u osminu finala Mundijala.

Ipak, nakon prvih 45 minuta delovalo je da će planeta ostati uskraćena i za najmanju dozu neizvenosti, te da će dva velikana fudbalske reprezentativne scene rutinski savladati svoje rivale i krenuti putem eliminacione faze u Kataru.

Serž Gnabri je doneo prednost "pancerima" u 10 minutu već, a Alvaro Morata je samo minut kasnije učionio isto za momke sa iberijskog poluostrva.

FOTO: AP/Tanjug

Surova demonstracija sile favorita, "sakrili" su loptu Kostarikancima i Japancima.

Kontrola poseda,  presing po celom terenu i delovalo je da je samo pitanje vremena kada će ponovo "furija" i 'panceri" da smeste loptu u mrežu protivnika.

Igrači su otišli u svlačionice, a po povratku na teren, usledila je totalna ludnica! Prvo Doan udarcem sa distance u 48. minutu za 1:1, a onda Tanka na asistenciju Mitome za totalnu ludnicu i velike preokret.

TANJUG/AP

Nastavak sprektakularnih dešavanja potom i preokret Kostarike preko Tajede i Vargasa za delirijum.

Planeta je gledala u čudu kako autsajderi skidaju "skalp" nekadašnjim šampionima sveta. Velika Španija i Nemačka su bile pred šokantnom eliminacijom iz Katara.

TANJUG/AP

Ipak, Nemci se podižu, demonstriraju klasu i 15-minutnim "blickrigom" u kom je Haverc tresao mrežu dva puta, a Fulkrig još jednom stižu do velikih 4:2.

Ipak to nije bilo dovoljno, Nemačka je eliminisana zbog lošije gol razlike. Španija ide dalje kao drugoplasirana uprkos tome što su imali isti broj bodova, a hrabri "samuraji" pobrali su sve simpatije i idu dalje kao prvoplasirani iz grupe E. 

Standings provided by Sofascore

JAPAN - ŠPANIJA  2:1

KOSTARIKA  NEMAČKA 2:4

DRUGO POLUVREME

KRAJ!

90 + 7 - Glavni arbitri na oba meča pokazali su da igrači mogu da krenu ka svlačionicama.

90 +1 - Nemački blickrig! Fulkrig je sada presudio Kostarikancima. 

85. minut - Gol Nemačka! Ponovo Haverc! Ipak, ovaj gol i dalje znači eliminaciju pancera zbog lošije gol razlike. Jedino bi gol Španije i izjednačenje protiv samuraja značili da Nemačka ide dalje.

76. minut - Ovo je fudbal! Ovo je verovatno i najluđa zabršnica u istoriji grupnih faza Mundijala. Sada je Kejlor Navas spasao čist gol Fulkriga. Nestvarna odbrana.

73. minut - Šok za Kostariku! Gol za Nemce! Kai Haverc, sada Španija ponovo ima mesto u osmini finala. Podsetimo, ukoliko ostane ovakvi rezultati, Španija i Japan idu u osminu finala, Kostarika i Nemačka će biti eliminisani. Snimak gola pogledajte klikom OVDE.

TANJUG/AP

70. minut - Gooool, gooooool, goooooooooooool! Kostarika preokreće protiv Nemaca. Pa ovo je neverovatno. Snimak gola možete videti klikom OVDE.

67. minut - Pa šta se ovo dešava! Treća stativa koju pogađaju panceri. Musijala je raspalio, ali okvir gola drži Kostariku u životu ponovo.

62. minut - Ponovo stativa! Ridiger je sada bio u velikoj šansi, ali puno sreće za Kostariku. Još jedan gol  ih samo deli od eliminacije Španije, ali umalo da štoper Real rasprši sada sve njihove nade. 

60. minut - Velika šansa! Pršti sada na sve strane na oba meča. Gnabri je pogodio stativu, a potom Tomaš Miler šutira malo iznad prečke.

58. minut - Gooooool Kostarika! Tajeda trese mrežu! Totalna ludnica u grupi E. Snimak gola možete pogledati klikom OVDE.

54. minut - Ipak ne! Gol je! Spektakl na "Kalifi", Španija na kolenima, Nemci pred eliminacijom. Sudbina "pancera" je u rukama "furije" sada. Pogledajte snimak pogotka klikom OVDE.

51. minut - Preoookret! Tanaka je strelac! Ali ne, sudija kaže da gol ne važi. Sledi VAR provera, totalna ludnica u kaznenom prostoru, šta se ovde dogodilo.

FOTO: AP/Tanjug

48. minut - Goooooooooooooool! Japan je izjednačio! Kakav početak drugog poluvremena, bomba Doana sa distance. Snimak gola možete videti klikom OVDE.

PRVO POLUVREME

45. minut - Arbitri na oba stadiona označili su kraj prvog poluvremena. Nemci i Španci dominirali su u prvih 45. minuta igre, imaju rezultat koji ih vodi u narednu fazu Mundijala, ali daleko od toga da je sve gotovo. O tome kakva katastrofa bi mogla da zadesi pancere govori i detalj iz 42. minuta. Flikovi izabranici ne smeju dopustiti rivalu još jednu ovakvu priliku u nastavku.

FOTO: Tanjug/AP

42. minut - Au! Kakva šansa sada za Kostariku! Dugo će žaliti za ovim Kostarikanci. Fuler je bio u situaciji 1 na 1 sa golmanom, ali Nojer spašava svoju reprezentaciju. Klikom OVDE pogledajte situaciju zbog koje se verovatno cela Kostarika uhvatila za glavu.

40. minut - Nemci dodaju gas! Opsada gola koji čuva Navas, Gnabri je sjajno šutirao, ali lopta za malo odlazi pored stative.

35. minut - Džošua Kimih se priključio napadu Nemaca, namestio se na udarac, niska lopta, ali Kejlor Navas sprečava ovaj pokušaj beka Bajerna.

30. minut - Surova demonstracija sile fudbalski velikana, "sakrili" su loptu Kostarikancima i Japancima. Kontrola poseda, polako pletu mrežu oko gola, i deluje da je samo pitanje vremena kada će ponovo "furija" i 'panceri" da smeste loptu u mrežu.

FOTO: AP/Tanjug

23. minut - Japanci nemoćni pred naletom Enrikeove mašinerije. Strašan fudbal sada demonstrijaju, umalo da Morata stigne do novog gola. Na drugoj strani panceri su umirili tempo na svom meču sa Kostarikom, a kako i ne bi. U ovom momentu Španije je prva u grupi E sa 7 bodova, Nemačka ima 4, a Japan i Kostarika po tri.

12. minut - Gol! Španije vodi! Sada je Alvaro Morata precizan. Još jedan perfektan centaršut, ovoga puta Morata kažnjava lošu odbranu Azijata. Snimak gola možete videti klikom OVDE.

10. minut - Gol za Nemce! Serž Gnabri trese mrežu Kostarike. Snimak gola možete videti klikom OVDE.

FOTO: AP/Tanjug

10. minut - Odličan centaršut Olma, lopta pada na glavu Morate, ali njegov udarac zavšraava pravo u rukama golmana Gonde.

8. minut - Prva velika pretnja. Umalo da Japan šokira Špance. Ito je probao sa svega nekoliko metara, ali samo pogađa okvir gola. Velika šansa je to bila za "samuraje".

1. minut - Glavni arbitri označili su početak mečeva. 

19:00 - Poznati su i sastavi za večerašnje mečeve.

Evo za kojih 11 su se odlučili selektor Japana i Španije.

FOTO: Printskin/flash score

Evo i 11 izabranika koji odlučuju o sudbini Kostarike i Nemačke.

FOTO: Printskin/flash score

Standings provided by Sofascore

UOČI MEČA JAPAN - ŠPANIJA

Reprezentacije Japana i Španije večeras od 20 časova na stadionu ''Kalifa'' u Dohi igraće meč poslednjeg kola grupe "E" u kojem obe selekcije mogu da obezbede plasman u osminu finala, a na tabeli ih deli samo jedan bod.

Japanci su u prvom kolu priredili veliko iznenađenje i savladali Nemačku sa 2:1, uprkos tome što su ''panceri'' imali prednost na poluvremenu.

FOTO: Tanjug/AP

''Samuraji'' se nisu predavali i uspeli su da dođu do tri boda. Međutim, sve što su dobro uradili protiv Nemaca, uspeli su da prospu u narednom kolu protiv Kostarike.

Iako je Kostarika na startu doživela katastrofu od Španije sa 7:0, uspela je da se podigne posle toga i ostvari minimalu pobedu protiv Japana.

Ekipa selektora Hađimea Morijacua posle dva kola zauzima drugo mesto u grupi sa tri osvojena boda, jednim manje od vodeće Španije.

FOTO: AP/Tanjug

Japancima je pobeda najlakši način da reše pitanje plasmana u osminu finala jer ih onda neće zanimati rezultat drugog meča.

Međutim, to protiv Španije neće biti lako, a Japancima i remi odgovara pod uslovom da Kostarika ne savlada Nemačku. Poraz bi za Japance značio i kraj Mundijala.

Španije je otvorila Mundijal u Kataru goleadom protiv Kostarike pobedom od 7:0, a taman kad se očekivalo da četa Luisa Enrikea nastavi u sličnom ritmu isprečila se Nemačka, tačnije Niklas Fulkrug koji je ''pancerima'' doneo izjednačenje i osvajanje jednog boda u drugom kolu.

Sa četiri boda i prvim mestom na tabeli, Španiji je i bod protiv Japana dovoljan za plasman u osminu finala, dok bi pobedom u drugu fazu otišla sa prvog mesta.

FOTO: AP/Tanjug

Selektor Japana Hađime Morijacu ima dosta problema pred utakmicu protiv Španije. Tekhiro Tomijasu i Jiroki Sakai su pod znakom pitanja za utakmicu protiv Španije zbog problema sa povredama, kao i Vataru Endo koji je preskočio i trening reprezentacije i mogao bi da propusti večerašnju utakmicu zbog problema sa kolenom.

Ni Luis Enrike nije u potpunosti bez poteškoća za ovaj meč. Gavi je propustio trening zbog manje povrede i nije sigurno da će uopšte biti u timu za utakmicu protiv Japana.

FOTO: AP/Tanjug

Serhio Buskec moraće da pauzira ako dobije još jedan žuti karton, zbog čega će ga Enrike verovatno odmoriti.

UOČI MEČA KOSTARIKA - NEMAČKA

Uzbudljiv meč očekuje se večeras od 20 časova na stadionu ''Al Bajt'' u Al Koru u utakmici poslednjeg kola grupe "E" u kojem će igrati Kostarika i Nemačka, koja na iznenađenje svih zauzima poslednje mesto u ovoj grupi.

Kostarika je katastrofalno započela Mundijal u Kataru, pošto je sa 7:0 poražena od Španije u prvom kolu, ali se tim Luisa Fernanda Suareza brzo pridigao posle klasičnog nokauta i uspeo da savlada Japan minimalnim rezultat i dođe do tri boda.

Foto: Tanjug

Kostarika je trenutno na trećem mestu u grupi sa tri boda, koliko ima i drugoplasirani Japan, dok Španija ima bod više na prvoj poziciji.

Kostarikancima je za plasman u tek treću osminu finala u istoriji potrebna pobeda protiv Nemačke, dok im odgovara čak i nerešen rezultat, ali samo u slučaju da Španija pobedi Japan od kojeg je Kostarika bolja u međusobnom skoru. Naravno, u slučaju poraza takmičenje na Svetskom prvenstvu u Kataru bi bilo završeno za Kostariku.

Nemci su doživeli šokantan poraz od Japana u prvom kolu, iako su imali prednost na poluvremenu, ali nisu u svom maniru završili meč već su dozvolili Japancima da se razmašu i prirede iznenađenje.

FOTO: AP/Tanjug

''Panceri'' su uspeli u narednom kolu da odigraju nerešeno sa Špancima i taj bi bod mogao da bude od presudne važnosti za ekipu selektora Hansija Flika.

Nekoliko je scenarija za prolazak Nemačke koja je trenutno poslednja u grupi sa jednim osvojenim bodom u osminu finala.

Pobedom protiv Kostarike uz pobedu Španije protiv Japana, Nemačka će proći u osminu finala. Ako Španija i Japan remiziraju, Nemcima će biti potrebna pobeda od najmanje dva gola razlike, a ako Japan pobedi Španiju, onda ''panceri'' moraju da pobede sa pet golova razlike i u tom slučaju Španija ispada.

Za selektora Kostarike Luisa Fernanda Suareza izbor tima za ovaj meč bi sigurno bio lak i bio bi identičan sastavu koji je savladao Japan, ali Francisko Kalvo je zaradio drugi žuti karton i neće moći da igra protiv Nemačke.

Biće to i jedini izostanak u timu, pošto niko od igrača nema problem sa povredama. Hansi Flik ima idealnu situaciju pošto može da računa na sve igrače za utakmicu protiv Kostarike, pa ostaje samo dilema za koji će se sastav odlučiti selektor Nemačke.

FOTO: AP/Tanjug

Kostarika i Nemačka su do sada odigrale samo jednu utakmicu. Bilo je to na Svetskom prvenstvu 2006. kada su Nemci bili domaćini i ostvarili su pobedu u grupnoj fazi od 4:2.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (7)