MAMA JE KRIVA ZA SVE: Nije počelo kako smo želeli, Embolo presudio svojima

Novosti online

24. 11. 2022. u 12:57

Fudbalska reprezentacija Švajcarske slomila je otpor Kameruna u drugom poluvremenu i u prvom susretu grupe G Svetskog prvenstva, u kojoj se nalazi i Srbija, slavila sa 1:0.

МАМА ЈЕ КРИВА ЗА СВЕ: Није почело како смо желели, Емболо пресудио својима

Foto: AP

Reprezentativci Kameruna odlično su ušli u utakmicu i odmah pokazali brzinu i snažnu ofanzivu, na koju Švajcarska nije znala da reaguje.

Šanse za "neukrotive lavove" su se ređale, imali su tokom prvog poluvremena četiri šuta u okvir gola naspram velikih nula koliko su imale "sajdžije".

Prvo poluvreme završeno je bez golova, ali je Kamerun mogao sa više samopouzdanja da ode na pauzu. Iako su oni bili ti koji su nametnuli svoj ritam, Kamerunci su u potpuno drugačijem stilu zakoračili u drugo poluvreme.

Bojažljivost i odustnost donela je prvu priliku Švajcarskoj u 58. minutu, a nju koristi Embolo inače rodom Kamerunac. Šaćiri je asistirao, a Embolo raspucao po lopti i snažno zatresao mrežu Kameruna.

Inače, Embolo je imao neverovatnu životnu priču. Napadač Monaka je rođen u Jaundeu u Kamerunu i nije hteo da slavi ovaj pogodak. Švajcarsko državljanstvo je dobio tek 2014. godine, a sve se desilo posle razvoda njegovih roditelja.

Kada je imao pet godina oni su se razveli i njegova majka se preselila u Švajcarsku. Potom se zaljubila u Švajcarca za koga se udala i prešli su u Švajcarsku, a Embolo je državljanstvo ove zemlje dobio tek 2014. godine. 

Kamerunac u dresu švajcarske je zapečatio sudbinu Kamerunaca. Čudno zvuči, ali posle tog gola Afrikanci više nisu postojali.

Mogli su Švajcarci do novog gola, ali je dobar posao radio Onana na golu Kameruna.

Ovaj duel ujedno je i prva utakmica u grupi G u kojoj se nalaze Srbija i Brazil, a ta utakmica zakazana je za 20 časova.

 

ŠVAJCARSKA-KAMERUN 1:0

Stadion: Al Džanub                               

Sudija: Fakundo Teljo (Argentina)

Strelac: Embolo 48.

ŠVAJCARSKA (4-3-3): Zomer – Vidmer, Akandži, Elvedi, Rodrigez – Džaka, Frojler, Sou – Vargas, Šaćiri, Embolo

KAMERUN (4-3-3): Onana – Fai, Kasteleto, Nkulu, Tolo – Angisa, Um, Hongla - Embeumo, Šupo Motan, Ekambi

KRAJ

90+6 - Švajcarska je upisala rutinski trijumf. Kamerun je bio bolji u prvom poluvremenu, sajdžije u drugom. Izgleda da bi remi bio pravedan, a tri boda idu Švajcarcima što ne odgovara Srbiji.

90+5 minut - Švajcarska je mogla i do drugog gola. Seferović je promašio nemoguće, tačnije izblokirao ga je jedan igrač Kameruna.

90. minut - Igraće se još šest minuta.

89. minut - Onana sada drži Kamerun u igri. Golman Intera sjajno brani udarac Džake. Još nije sve rešeno.

84. minut - Kamerun nema više snage. U potpunosti ih je pomeo gol iz 48. minuta. Nije to ista selekcija koju smo gledali u prvom poluvremenu. Rezervisti Švajcarske sada lako dolaze do prilika i da ima više vremena na semaforu bilo bi pitanje kada će biti postignut naredni pogodak.

79. minut - Kamerunci su preuzeli posed, ali je iz petominutne inicijative samo prohujao jedan centaršut koji je Zomer pustio da izađe u gol aut.

76. minut - Nove izmene u Kamerunu. Vensan Abubakar je preuzeo kapitensku traku umesto Šupo Motinga, dok je Enkudu zamenio Toko Ekambija.

73. minut  - Prve izmene na meču. Potpuno novi napad Švajcarske na terenu. Idu napolje Embolo, Šaćiri i Sou, a ulaze Seferović, Okafor i Fraj. Kod Kameruna Hongla je napustio teren, a ušao je Ondua.

Foto: AP

 

68. minut - Ponovo velika šansa za Švajcarce, a onda umalo autogol Franka Andrea Zambo-Angise. Preslikana akcija kao kod gola, samo što se u realizaciji umesto Emboloa našao Vargas. Dobro je šutirao iz prve, ali je Onana sjajno intervenisao! Odmah su Švajcarci pripretili iz kornera, ali je Zambo Angisa u poslednji čas skinuo zicer Embolou.

64. minut - Oštar start Elvedija koji je sprečio kontru i tako dobio prvi žuti karton na utakmici.

58. minut - Sve bi bilo lako kada bi Šupo Moting mogao sam. Kakav prodor napadača Bajerna, doduše bio je prisiljen na isti. Dobio je loptu u prostor u protivničkom šesnaestercu, ali je podrška bila očajna. Niti jednog saigrača nije bilo na pet-šest Švacjaraca, ali to nije obesrhabrilo napadača Kameruna koji je krenuo u driblin po gol liniji, uspeo da uputi udarac i izbori korner.

Foto: AP

 

52. minut - Sada je švajcarska selekcija preuzela skroz inicijativu, Kamerun je u nokdaunu nakon primljenog gola i ne uspeva da da se podigne sa patosa.

48. minut - Švajcarska vodi. Hladan tuš za Kamerun. Embolo je bio strelac, čovek koji rođen u Kamerunu, pa nije hteo da proslavi gol. Akcija je krenula po desnoj strani, centaršut Šaćirija po zemlji na ivicu peterca, gde se našao Bril Embolo i rutinski savladao Onanu.   Napadač Švajcarske je rođen u Jaundeu u Kamerunu, švajvarsko  državljanstvo je dobio tek 2014. godine, a sve se desilo posle razvoda njegovih roditelja. Kada je imao pet godina oni su se razveli i njegova majka se preselila u Švajcarsku. Potom se zaljubila u Švajcarca za koga s eudala i prešli su u Švajcarsku, a Embolo je državljanstvo ove zemlje dobio tek 2014. godine. 

PRVO POLUVREME

45. minut - Najbolja šansa za Švajcarsku. Akandži je odlično skočio posle kornera i sa pet metara nije uspeo da pošalje loptu u gol. Mogao je Kamerun sada žestoko da plati za sve propuštene prilike u prvom poluvremenu.

Foto: AP

 

40. minut - Prilika za Švajcarsku. Elvedi je bio najbrži u šesnaestercu nakon centaršuta iz kornera i pucao glavom, ali je lopta prozujala kraj leve stative. 

36. minut - Vidmer čuva Švajcarce. Kamerun može svima da pomrsi račun. Fenomenalna igra iz tranzicije ekipe Rigoberta Songa, samo jedan pas im je dovoljan da otvore protivničku odbranu. Ovog puta je taj pas stigao do Faija koji je probio po desnoj strani i uputio centaršut. Sjajno se kretao Toko Ekambi i lopta bi došla do njega da nije bilo Vidmera. Defanzivac Majnca je uklizao ispred Ekambija i odneo čistu loptu.

30. minut - Novi pokušaj afričke reprezentacije. Odlična kombinacija po desnoj strani posle koje se Hongla našao u prilici za šut, ali je on bio traljav, pa je Zomer obranio, a odbrana Švajcarske izbacila loptu u korner. "Neukrotivi lavovi" igraju u skladu sa nadimkom.

Foto: AP

 

24. minut - Ne da im Kamerun da dišu! Korner, pa još jedno ubacivanje Kameruna, opasno igraju Afrikanci... 

22. minut - Miran period igre posle furioznih kontri Kamerunaca. Švajcarci su shvatili da ne smeju puno da se otvaraju, jer kada krenu Ekambi i Moting trese se odbrana "sajdžija".

14. minut - Ponovo prete Kamerunci! Šupo Moting je lukavo ukrao loptu Akandžiju na centru i krenuo ka golu, ali ga je štoper Mančester Sitija sustigao i poremetio taman kada je trebalo da uputi udarac. Potom se oglasio i glavni arbitar Fakundo Teljo i dosudio opasnu igru na sredini, u začetku akcije. Sigurno bi VAR radio da je pao gol.

10. minut - Kakav zicer za Afrikance! Lako je moglo da bude 1:0 za Kamerun, Švajcarska je sada imala mnogo sreće. Povukao je Hongla kontru, dao pas u prostor, onda je Toko Ekambi šutirao, a Somer je odbranio. Došla je lopta do Mbeuma, ali on je prebacio gol sa osam metara.

Foto: AP

 

7. minut - Ne prestaju pritisci Švajcaraca. Lopta je konstanto u njihovom posedu, ali za sada nemaju ništa od toga. Kruže oko gola Onane, nekoliko puta su pokušali da centriraju, ali se protivnik za sada dobro brani.

1. minut - Švajcarska je dobila početni udarac. "Sajdžije" su krenule ofanzivno, imali su odmah na startu i prvi korner, posle koga nije bilo veće opasnosti.

Foto AP

 

UOČI MEČA

PO našoj računici, najbolje bi bilo da se prvi meč (11.00) u grupi G završi bez pobednika. Ipak, u uvertiri velikog derbija između  Brazila i Srbije, Švajcarcima je dodeljena uloga favorita u duelu sa Kamerunom. 

Foto AP

 

Njihov selektor Murat Jakim jedan je od malobrojnih srećnika da nema nijednog povređenog igrača, pošto su se golman Zomer i defanzivac Rodrigez oporavili i spremni dočekuju meč.

Reprezentacija "sajdžija" snažna je i odlično uigrana, u Katar je stigla sa ciljem da u najmanju ruku ponovi plasman u nokaut fazu, kao pre četiri godine u Rusiji. Tradicija kaže da umeju da igraju u grupnoj fazi, u četiri od poslednjih pet nastupa na mundijalima izborili su drugi krug.

I sada su puni samopouzdanja, jer su kroz kvali- fikacije za SP prošli bez izgubljenog meča, sa samo dva primljena gola, pa su evropskog prvaka Italiju istisnuli na drugo mesto.

Foto: AP

 

- Želimo i u Kataru da nastavimo seriju odličnih rezultata. Imamo jedan od najboljih veznih redova na turniru, tehnički smo veoma jaki. Nikoga se ne plašimo - istakaoa je vezista Švajcarske Remo Frojler.

Iako mnogi smatraju da je Kamerun najslabija afrička reprezentacija u Kataru, ovo će mu biti osmo SP, po čemu je kontinentalni rekorder. "Neukrotivim lavovima" nikako ne prija podatak da su izgubili svih poslednjih sedam mečeva u grupi i da pobedu na Mundijalu čekaju 20 godina.

- Sanjao sam da igram na Svetskom prvenstvu od malih nogu. Nije dobro to što nas potcenjuju, tada smo najopasniji. Biće ludo - obećava Brajan Mbeumo, "poslovođa" Kamerunaca.

Foto: AP

 

Švajcarska i Kamerun će se prvi put sastati u svojoj istoriji.

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)