SRBIJA PRIZIVA - "ISTORIJO PONOVI SE": Brazilcima smo oba puta pomrsili konce

O ZNAČAJU prve utakmice na velikom sportskom takmičenju raspreda se otkad je sveta i veka.

СРБИЈА ПРИЗИВА - ИСТОРИЈО ПОНОВИ СЕ: Бразилцима смо оба пута помрсили конце

FOTO: FSS

Nije mali broj trenera, igrača, stručnjaka, analitičara i ostalih poznavalaca, koji su premijeru apostrofirali kao najbitniju, jer računaju da taj uvodni impuls slavlja može mnogo da znači u dugoročnom pogledu.

Mada, uzmimo primer Španije, koja je na Mundijalu 2010. izgubila od Švajcarske (0:1) na otvaranju, pa onda dobila svaki meč do kraja i osvojila titulu. Dakle, bitno je, ali ne mora sve da padne u vodu, pa čak i ako se oseti gorčina poraza.

Mogu time slobodno da se vode i fudbaleri Srbije, koji 13. Mundijal u istoriji naše reprezentacije otvaraju protiv selekcije Brazila.

Sasvim je izvesno da pregled istorije i osvrt na tradiciju prvih utakmica nacionalnog tima neće imati mnogo značaja na ishod večerašnjeg (20.00) meča na stadionu "Lusail", ali dobro je podsetiti se kako su prolazili fudbaleri na prvim mundijalskim iskušenjima, koje smo smatrali našima. Ugrubo, statistika je sledeća na 12 utakmica: pet pobeda, tri remija i četiri poraza.

Međutim, ono što raduje je podatak da na dve premijere protiv Brazila, nijednom nismo "pali" (pobeda i remi), a upečatljivo je i da su poslednje četiri utakmice reprezentacije u prvom kolu grupne faze Mundijala okončane "minimalcem". U našu korist, 1:0 je bilo dva puta (Iran, Kostarika), dok su u isto tolliko navrata slavili rivali (Holandija, Gana).

"SAMBA" SE IGRALA 16 PUTA

BRAZIL je jedina reprezentacija u istoriji fudbala, koja je igrala na svakom svetskom prvenstavu (do Katara 2021). Kada je reč o prvim mečevima na mundijalskom turniru, "karioke" su zabeležile čak 16 pobeda, uz samo dva poraza, i to na prva dva prvenstva kada su ih zaredom na premijerama dobijali Jugoslavija (1930) i Španija (1934). Takođe, zabeležili su i tri remija, a poslednji protiv Švajcarske (1:1) pre četiri godine u Rusiji.

PRVENAC ZAČINjEN

PRVO, pa pobeda. Jugoslavija je na premijernom Svetskom prvenstvu 1930. godine prvi meč odigrala protiv Brazila. I kao autsajder odnela zasada jedini mundijalski trijumf nad "kariokama". Lepo "začinjen" film, pa i serija, "Montevideo, bog te video", opisala je urugvajsku avanturu pulena Boška Simonovića, poznatijeg i kao Boža Dunster. Meč sa "kariokama" obeležili su pogoci Aleksandra Tirnanića (21. minut) i Ivice Beka (30) u prvom poluvremenu. Žoao Prego je uspeo da vrati nadu Brazilcima u nastavku, ali Simonovićeva četa je izdržala i napravila veliki podvig. Kasnije je pala i Bolivija, ali je u polufinalu domaćin Urugvaj slavio uz obilatu pomoć sudija. Meč za treće mesto nije odigran, a Jugoslavija se po zvaničnoj statistici FIFA vodi kao četvrtoplasirana selekcija prvog Mundijala u istoriji.

Foto arhiva VN

Ekipa koja je iznenadila Brazil u Montevideu 1930. Foto Novosti

POGOĐENA "TROJKA"

REPREZENTACIJA Jugoslavije je 20 godina čekala na novi nastup na SP. Pojavila se selekcija Milorada Arsenijevića u Brazilu 1950. i razbila na otvaranju Švajcarce u Belo Horizonteu (3:0). Rajko Mitić, Kosta Tomašević i Tihomir Ognjanov upisali su se u strelce na tom meču. Generacija braće Čajkovski, Bobeka, Mitića i Stankovića, dobila je posle toga i Meksiko, pa onda izgubila od Brazila i završila na petom mestu. Zanimljiva priča sa tog okršaja Jugoslavije i "karioka" kaže da je Rajko Mitić zaigrao tek u 20. minutu, pošto je na putu od svlačionice do terena udario glavom u metalnu konstrukciju.

"ČIGRA" I FRANCUZI

SJAJNA generacija "plavih" otputovala je na drugo posleratno prvenstvo u Švajcarskoj 1954. Predvođena "plavom čigrom" Milošem Milutinovićem, na pleća su bačeni Francuzi (1:0), koji su u to vreme bili redovna mušterija Jugoslavije. Uspeli su Beara, Zebec, Mitić, Čajkovski, Bobek i društvo da stignu do četvrtfinala, ali tu ih je sačekala SR Nemačka i lako slavila (2:0). Kasnije je ista selekcija neočekivano dobila mađarsku "laku konjicu" u finalu, u meču koji je kroz istoriju poznat i kao "čudo iz Berna" (3:2).

"SUKNjICE" SE PROVUKLE

STRELAC prvog gola Jugoslavije na Svetskim prvenstvima Aleksandar Tirnanić, u Švedskoj 1958. obreo se u ulozi selektora. Šampionat je otvoren remijem sa Škotima (1:1), a strelac je bio Alekasndar Petaković u šestom minutu. Uprkos dobrom otvaranju, "suknjice" su stigle do izjednačenja preko Džimija Mareja u 48. Kasnije je srušena Francuska (2:1), da bi se grupna faza okončala još jednim remijem, ovog puta sa Paragvajem (3:3). U četvrtfinalu, "plavi", ipak, ponovo nisu mogli preko Nemačke, presudio je legendarni Helmut Ran golom u 12. minutu.

PORAZ, PA POLUFINALE

DRUGI i zasad poslednji put kada je naša fudbalska reprezentacija ušla među najbolja četiri na Mundijalu, bilo je pre tačno šest decenija, 1962. u Čileu. A krenulo je porazom, od Sovjeta (0:2). Međutim, pobede nad Urugvajem i Kolumbijom u grupi, pa onda i osveta Nemcima u polufinalu, dovele su Šekularca i društvo na korak od istorije. Ipak, Čehoslovačka je ugasila san o finalu (1:3). Čile je dosolio ranu, pošto je bio bolji u borbi za treće mesto (1:0).

OPET STOP BRAZILU

NA novu mundijalsku avanturu, Jugoslavija je čekala 12 godina. Neka nova lica, poput Dragana Džajića, Stanislava Karasija, Jovana Kuleta Aćimovića uspela su da odole Brazilcima na startu takmičenja u Nemačkoj (0:0) 1974. godine. Utom je usledila kanonada Zaira (9:0) i remi sa Škotima za prolaz dalje (1:1) u drugu grupu, jer se tada igralo po drugačijem sistemu nego danas. Ipak, tamo su na površinu isplivali svi tadašnji problemi jugoslovenskog tima, pa su zabeležena sva tri poraza od Nemačke, Poljske i Švedske.

MRŠAVO SA "OSTRVLjANIMA"

SVETSKO prvenstvo 1982. godine igralo se u Španiji. Krenulo je "mršavim" remijem sa Severnom Irskom (0:0), generacija Pižona Petrovića, Zlatka Vujovića, Safeta Sušića nije uspela da zatrese mrežu Ostrvljana. Utom je usledila i čuvena utakmica sa Špancima, gde su "plavi" debelo oštećeni od sudije Sorensena, da bi potom, na kraju, trijumf nad Hondurasom 1:0 bio proglašen Pirovom pobedom. Najpre, jer je Severna Irska savladala domaćina 1:0, jedinim rezultatom koji nije odgovarao Jugoslaviji. Iz veoma lake grupe nismo prošli dalje, ovde se dan po jutru poznavao.

Mateus (Nemačka) 1990. prolazi Kataneca Foto Profimedia

KO SE SEĆA "POKERA"?

PLANETARNA smotra 1990, stadion "Bentegodi" u Veroni. Sa jedne strane Jugoslavija, sa druge Španija. Minut je 77, Zlatko Vujović centrira sa levog boka, Katanec prebacuje do Dragana Stojkovića, koji zaustavlja vreme i izvodi jedan od najlepših poteza u istoriji Mundijala. Malo kasnije, izvodi i slobodnjak i pogađa za pobedu "plavih" i plasman u četvrtfinale. Pitanje je samo, da li se iko seća teškog poraza na otvaranju protiv Nemačke (1:4) u režiji Lotara Mateusa i Jirgena Klinsmana zbog kojeg je selektor Ivica Osim žestoko kritikovan? Naravno da ne, jer je sve nadoknađeno kasnije, a da je bilo malo više sreće na penal ruletu protiv Maradonine Argentine u četvrtfinalu, ko zna dokle bi Piksi i društvo dogurali te godine na Čizmi.

MIHIN PROJEKTIL

JEDNA od najjačih jugoslovenskih generacija, ujedno i poslednja koja je nosila ime te države, otišla je na Mundijal 1998. u Francusku, sa velikim ambicijama. Posle sankcija, motiv je bio veliki. Na putu do osmine finala prvi je srušen Iran, posle bombe Siniše Mihajlovića sa nekih 30 metara u 73. minutu (1:0). Kasnije smo remizirali sa Nemcima (2:2), pa savladali SAD (1:0). A onda je usledio okršaj sa Holanđanima u osmini finala, koji će nažalost svi pamtiti po penalu Peđe Mijatovića, čiji je udarac završio na prečki pri rezultatu 1:1. A u 90. je Davids doneo pobedu "lalama".

Foto arhiva VN

 

ROBEN POKRENUO LAVINU

OSAM godina kasnije, 2006, novi nastup na Mundijalu u Nemačkoj, prvi put kao Srbija i Crna Gora, i opet ti prokleti Holanđani. I opet njihova pobeda, ovaj put 1:0 u režiji Arjena Robena, koji se u 18. minutu pobrinuo za trijumf. To je pokrenulo lavinu koja se obrušila na sastav Ilije Petkovića, budući da je usledila kanonada Argentinaca (6:0, Mesi postigao svoj prvi mundijalski gol), pa onda i završni poraz od Obale Slonovače (2:3) na kome su dosuđena dva penala za protivnika.

PAD S BELE TAČKE

REPREZENTACIJA je u svom 11. nastupu, prvi put pod imenom Srbija otputovala na jedno veliko takmičenje, Svetsko prvenstvo 2010. u Južnoj Africi. Međutim, neopreznost Zdravka Kuzmanovića i napravljen penal u 83. minutu koji je realizova Asamo Gijan, skupo su koštali "orlove" na otvaranju tog Mundijala (0:1) u dvoboju sa Ganom. Iako je kasnije srušena Nemačka (1:0), u odlučujućoj utakmici sa Australijom propušteno je mnogo "prilika" pa su "kenguri" na kraju slavili (1:2). Kako smo počeli, tako smo i brzo završili takmičenje, sa velikom dozom razočaranja.

BOMBA KOLAROVA

PRETHODNI Mundijal na kojem je Srbija učestvovala, pre četiri godine u Rusiji, otvoren je pobedom protiv Kostarike (1:0). Bomba levog beka Aleksandra Kolarova iz slobodnog udarca rešila je taj meč i podigla euforiju. Ona je brzo splasnula posle okršaja sa Švajcarcima (1:2), a posle i na zatvaranju sa Brazilcima (0:2), pa se kući krenulo odmah posle grupne faze. Brojne probleme u samom timu ta uvodna pobeda nije uspela da zamaskira.

Foto arhiva VN

 

"SAMBA" SE IGRALA 16 PUTA

BRAZIL je jedina reprezentacija u istoriji fudbala, koja je igrala na svakom svetskom prvenstavu (do Katara 2021). Kada je reč o prvim mečevima na mundijalskom turniru, "karioke" su zabeležile čak 16 pobeda, uz samo dva poraza, i to na prva dva prvenstva kada su ih zaredom na premijerama dobijali Jugoslavija (1930) i Španija (1934). Takođe, zabeležili su i tri remija, a poslednji protiv Švajcarske (1:1) pre četiri godine u Rusiji.

SVA NAŠA OTVARANjA

URUGVAJ 1930.

Jugoslavija - Brazil 2:1

BRAZIL 1950.

Jugoslavija - Švajcarska 3:0

ŠVAJCARSKA 1954.

Jugoslavija - Francuska 1:0

ŠVEDSKA 1958.

Jugoslavija - Škotska 1:1

ČILE 1962.

Jugoslavija - SSSR 0:2

NEMAČKA 1974.

Jugoslavija - Brazil 0:0

ŠPANIJA 1982.

Jugoslavija - S. Irska 0:0

ITALIJA 1990.

Jugoslavija - Nemačka 1:4

FRANCUSKA 1998.

Jugoslavija - Iran 1:0

NEMAČKA 2006.

SCG - Holandija 0:1

JUŽNA AFRIKA 2010.

Srbija - Gana 0:1

RUSIJA 2018.

Srbija - Kostarika 1:0

Ukupno: 5 3 4

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)