NAVIJAČI BESNI: Dres Srbije izgleda kao replika Crne Gore ili Severne Makedonije (FOTO)

Novosti online

23. 06. 2022. u 08:47

FUDBALSKA reprezentacija Srbije će na Svetskom prvenstvu u Kataru igrati u potpuno novim dresovima, a nedavno je na društvenim mrežama procurilo i kako će izgledati prva garnitura.

НАВИЈАЧИ БЕСНИ: Дрес Србије изгледа као реплика Црне Горе или Северне Македоније (ФОТО)

FOTO: AP/Darko Vojinovic

Srbija će imati crvenu garnituru, sa zlatnim detaljima. Krstovi će biti raspoređeni po čitavom dresu i neće biti toliko upadljivi, a tu je i novi grb reprezentacije koji je nedavno predstavio Fudbalski savez Srbije, na kome su tradicionalni motivi: dvoglavi beli orao, ocila, ljiljani, crveni štit...

- Dvoglavi beli orao datira još iz doba Nemanjića, a simbol je preuzet iz Vizantije. Nalazi se na crvenoj pozadini (štitu), što simbolizuje hrabrost i nekadašnje srpsko carstvo, uz motive zlatne boje. Kroz našu istoriju pojavljivali su se različiti tipovi orlova, a izabrani sa grba je jedan od njih. U sredini se nalazi osmougaoni štit sa ocilima i inspiraciju je pronašlo iz grba Kraljevine Srbije iz 1882. godine. Ljiljan je jedan od najučestalijih motiva u heraldici. Kod nas ih srećemo iz doba Nemanjića (grbovi, kruna, novac), a njihov simbol oslanja se na stihove iz Starog i Novog zaveta i na kult Bogorodice. Ljiljane su od nas preuzeli Kotromanići, pa su odatle potom uveli i u Bosnu. Identični ljiljani sa grba reprezentacije nalaze se i na sadašnjoj zastavi i grbu Republike Srbije - naveo je FSS.

Iako se dres pojavio na društvenim mrežama još pre mesec dana, tek sada su navijači krenuli da izražavaju nezadovoljstvo. Neki pišu da novi dres izgleda kao replika dresa Crne Gore ili Severne Makedonije, dok drugi govore da je blagi užas i da se nadaju da je sve šala.

Razlog je što je grb potpuno drugačiji, ali i što na dresu ima žutih detalja na rukavima i odmah ispod brade. Pojedince čak podseća na dres Poljske i ističu da nikada "orlovi" nisu nastupali u takvoj opremi.

Ipak, sve u svemu, najvažnije je kako će Srbija igrati u Kataru, a dres kao dres. Nadamo se za početak prolasku iz grupe u narednu fazu takmičenja.

Svetsko prvenstvo počinje 18. novembra, a puleni Dragana Stojkovića se nalaze u grupi sa Brazilom, Švajcarskom i Kamerunom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)