VRŠČANIN U FINALU MUNDIJALA: Jene Vince, jedini fudbaler iz Srbije koji je igrao meč za titulu svetskog šampiona (FOTO/VIDEO)

Jelena J. BALjAK

14. 04. 2022. u 12:34

JOŠ od čuvene generacije Moše i Tirketa, koja je na prvom Svetskom prvenstvu u Montevideu 1930. nepravedno ostala bez borbe za svetski tron, san o finalu Mundijala ostao je nedosanjan za naše fudbalere.

ВРШЧАНИН У ФИНАЛУ МУНДИЈАЛА: Јене Винце, једини фудбалер из Србије који је играо меч за титулу светског шампиона (ФОТО/ВИДЕО)

FOTO: Internet

Ipak, jedan Vrščanin mađarskog porekla imao je tu privilegiju. Reč je o ovde potpuno nepoznatom igraču pod imenom Jene Vince, koji je najvažniju utakmicu na planeti odigrao na Mundijalu u Francuskoj davne 1938. godine i to u dresu reprezentacije Mađarske.

FOTO: Internet

Ovaj fudbalski as rođen je 1908. u tada austrougarskom Vršcu, koji je, kako se negde može pročitati, napustio sa porodicom kada je Vojvodina prisajedinjena Kraljevini Srbiji.

Bilo mu je svega desetak godina. Igračku i trenersku karijeru uspešno je gradio u matičnoj zemlji - Mađarskoj, a za Vršac ga je, koliko nam je poznato, vezivala samo činjenica da mu je to rodno mesto, što se i navodi u svim njegovim zvaničnim biografijama. Ipak, to je sasvim dovoljno da uđe u našu istoriju kao jedini fudbaler koji je rođen na tlu današnje Srbije, a bio je finalista Svetskog prvenstva u fudbalu.

FOTO: Internet

Već je bio u ozbiljnim godinama za jednog sportistu, jer je imao tačno trideset leta, kada je te 1938. sa mađarskom reprezentacijom uspeo da dođe do finala Mundijala. Na tom putu bez mnogo muke su savladali tadašnju Holandsku Indiju, tj. današnju Indoneziju (6:0), potom Švajcarsku (2:0), pa Švedsku (5:1). U poslednjem meču Italijani su se, ipak, pokazali kao prevelik zalogaj. Savladali su ih sa 4:2 i drugi put uzastopno postali šampioni sveta. Iako su ostali bez titule, bio je to najveći uspeh fudbalera Mađarske.

Vince je na tom Mundijalu odigrao samo dve utakmice, među kojima je bila i ta najvažnija - za titulu.

Za razliku od rodnog Vršca, Jene Vince je u Mađarskoj dobro poznato ime. Možda je čak i poznatiji pod nadimkom Peškir. Karijeru je započeo 1922. u Debrecinu, dok je igrajući za Boškai, u sezoni 1930/1931, postao najbolji strelac mađarske lige sa postignutih 20 golova. To ga je preporučilo da pređe u tada čuveni budimpeštanski klub Ujpešt, za koji je igrao čitavu deceniju, od 1934. do kraja igračke karijere 1944. godine. Bio je i ostao klupska legenda i deo najsjajnije epohe Ujpešta. U njegovom dresu je odigrao čak 136 utakmica i postigao 67 golova.

FOTO: Internet

Kada je okačio kopačke o klin, postao je trener. Najpre je vodio dva lokalna kluba, da bi posle Mađarske revolucije 1956. odlučio da napusti zemlju. Emigrirao je u Švajcarsku, gde je takođe radio kao trener, a potom je sa uspehom vodio i klubove u nemačkoj Bundesligi. Preminuo je 1988, u 80. godini.

Ostao je upamćen kao veoma tvrdoglav igrač, koji je dobrim driblinzima uspevao da nadmudri protivnike i zatrese golmanovu mrežu. Imao je čvrst karakter, koji mu je donosio uspehe i u trenerskoj karijeri.

Poslednji meč protiv Jugoslavije


KAO jedan od najboljih napadača tridesetih godina prošlog veka, Jene Vince je bio standardni reprezentativac Mađarske. U periodu od 1930. do 1939. odigrao je 25 utakmica i postigao osam golova. Učestvovao je na dva Svetska prvenstva - osim onog u Francuskoj, četiri godine ranije je bio i na Mundijalu u Italiji, gde su zaustavljeni u četvrtfinalu.

FOTO: Internet

Interesantno je to da je njegov poslednji meč u nacionalnom dresu bio baš protiv Jugoslavije. Odigran je 12. novembra 1939. u Beogradu, tek stotinak kilometara udaljenog od njegovog rodnog Vršca. Mađari su tada slavili sa 2:0, a Jene nije bio među golgeterima.


BONUS VIDEO - Srbin među deset najvrednijih fudbalera na svetu

 
 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
PUTIN ODGOVORIO NA PONIŽAVANJE RUSIJE: Evo šta je poručio svetskim moćnicima sporta pred Olimpijske igre Pariz 2024

PUTIN ODGOVORIO NA PONIŽAVANjE RUSIJE: Evo šta je poručio svetskim moćnicima sporta pred Olimpijske igre "Pariz 2024"

RAT u Ukrajini, odnosno "specijalna vojna operacija" kako to Rusija naziva, još jednom je u prvi plan izbacio i sport. A kako najnovije vesti na temu "sportske sankcije Rusima" uopšte nisu naivne, poslednja dešavanja i dosad najveće poniženje za sportiste Ruske Federacije doveli su i do reakcije ruskog predsednikam Vladimira Putina.

18. 03. 2024. u 15:33

Komentari (0)