TAVAMBA ZA "NOVOSTI": Srbija posebna u mom srcu

M. Blažić

03. 04. 2022. u 21:07

U BEOGRADU je uvek bio spreman za šalu, ali i maksimalno profesionalan kada su to zahtevale obaveze prema sedmoj sili. Odlaskom na drugi kraj sveta ništa se nije promenilo, pa je kamerunski reprezentativac i nekadašnji fudbaler Partizana Leandre Tavamba sa zadovoljstvom prihvatio poziv "Novosti" da iznese svoje mišljenje o predstojećim izazovima u grupi G Svetskog prvenstva, gde će jedan od rivala njegovog nacionalnog tima biti Srbija.

ТАВАМБА ЗА НОВОСТИ: Србија посебна у мом срцу

Tavamba u revanšu baraža protiv Alžira Foto EPA

- Svetsko prvenstvo je uvek specifično takmičenje, gde svaki protivnik mora da se shvati ozbiljno bez obzira na imena, reputaciju i trenutnu formu. Srećan sam što ima mnogo kvaliteta, a iskreno se radujem što se u Kataru nalazi i Srbija, zemlja koja ima posebno mesto u mom srcu. Biće ovo ujednačena i izuzetno takmičarska grupa u kojoj će sitni detalji praviti razliku - realan je robusni napadač.

Put Kameruna do svetske smotre fudbala u Kataru je bio, najblaže rečeno, trnovit, a propusnica za novembarske i decembarske spektakle u ovoj azijskoj zemlji je "štiklirana" tek u 124. minutu revanša na gostovanju u Alžiru. Tavamba je na terenu proveo 111 minuta.

- Ovih dana mi u Kamerunu govorimo između sebe da nisi u opasnosti kada misliš da jesi, nego si u opasnosti kada misliš da si bezbedan. Tako je sigurno Alžir prišao revanšu posle pobede na našem terenu, mislili su da su sigurni i mi smo to iskoristili na najbolji mogući način. Za mene je to bila posebno velika prilika, jer sam još kao klinac maštao da igram na Mundijalu. Bili smo rešeni da Blidu napustimo bez žaljenja i u tome smo u neverovatnoj završnici i uspeli. Tu utakmicu ćemo svi mi pamtiti do kraja života.

Kada se povede priča o kvalitetima srpskog nacionalnog tima, Tavamba ističe u prvi plan dobru organizovanost "orlova", ali ne želi konkretno da apostrofira bilo koje ime iz tima Dragana Stojkovića.

- Mogu da kažem da poznajem mnogo srpskih igrača, sa nekima sam igrao zajedno u Partizanu, dok sam one sa kojima nisam imao priliku da budem u timu gledao dok sam živeo u Beogradu. Teško je reći ko je najbolji igrač reprezentacije Srbije, imate izuzetno kompaktan nacionalni tim u kojem je sve u službi kolektiva. Opasnost protivniku preti praktično sa svih strana. Možda u ovom trenutku i ne bih mogao da izdvojim nekoga kao prvu zvezdu tima, ali je sigurno da je ove sezone najviše napredovao Dušan Vlahović.

Nema sumnje da će veliki prijatelj više srpskih fudbalera u narednim danima preko "žice" razgovarati o onome što Srbiju i Kamerun očekuje u drugom kolu takmičenja u okviru grupe G na Svetskom prvenstvu u Kataru.

- Nisam stigao da razgovaram ni sa jednim srpskim igračem, jer smo imali dugo putovanje iz Alžira, ali sam na društvenim mrežama dobio mnogo čestitki i poruka podrške od navijača Partizana i ovom prilikom im se svima zahvaljujem na lepim željama - zaključio je Tavamba. 

Kada te vera u pobedu vodi

"VODAVODA" je od početka verovala u "orlove" i njihovu pobedničku prirodu. Zbog toga je mnogo pre početka kvalifikacija za Svetsko prvenstvo u Kataru stala uz fudbalsku reprezentaciju i dala vetar u krila "orlovima". U životu, čovek svakodnevno funkcioniše verujući u mnoge stvari - ideje, ljude i ciljeve. Može se reći da je gotovo nemoguće živeti bez vere u značaj i ishod svega što radimo. Kao da u prirodi postoje određeni zakoni koji dokazuju da je priroda prvi pokretač svakog od nas, a vera put kojim se stiže do cilja. Jer da bismo postigli velike stvari, moramo ne samo da delujemo, već i sanjamo, ne samo da planiramo, već i verujemo. Zato, kada sumnje postanu glasne, a podrška tiha - VERUJ INTELIGENCIJI PRIRODE. PRIRODA ZNA NAJBOLjE.

PARTIZAN DO TITULE

I PORED brojnih obaveza u reprezentaciji Kameruna i saudijskom Al Tavonu, Tavamba prati zbivanja u srpskom fudbalu.

- Pratim Superligu pažljivo i naravno navijam da Partizan stigne do titule. Vidim da su večiti rivali izjednačeni na vrhu, a da Zvezda ima bolju gol razliku. Očekujem da uzbuđenje potraje bukvalno do poslednjeg kola i nadam se da će crno-beli biti ti koji će se na kraju radovati šampionskom peharu.

BONUS VIDEO - Piksi o utiscima sa žreba

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)