TIP – TEMA: Atletiko i Lil 90 minuta od titule!

V. N.

21. 05. 2021. u 10:00

Evropski fudbal je dostigao zenit za ovu sezonu i vreme je da nastupi groznica poslednjeg vikenda.

ТИП – ТЕМА: Атлетико и Лил 90 минута од титуле!

FOTO: AP

Ne računajući obračune u Gdanjsku i Portu za UEFA trofeje, ligaški fudbal, onaj najzanimljiviji za 2020/2021. se privodi kraju u subotu i nedelju. Većina bitnijih stvari je u “ligama petice” odlučena, ali daleko od toga da nema “mesa” za kladioničare, koji hoće da po poslednji put pre avgusta, “zategnu” na neke Engleze, italijane, Špance.

Gledajući Evropu, od “čizme” pa do Ostrva, u pet fudbalski najbitnijih država, na talonu su još preostali titule, opstanci, ali i vrlo bitna mesta u Ligi šampiona, Ligi Evrope, dok će za neke biti uspeh i da za par meseci uđu u novopečenu Ligu konferencija, koja iako slovi za trećerazredno takmičenje, svakako ima prizvuk internacionalnog.

MOTIVISAN I VALjADOLID

Najneizvesnije biće u Španiji i Francuskoj, gde još nije odlučen šampion, za razliku od Nemačke, Italija i Engleske. Naročito napeto, biće u La Ligi, gde je Atletiko Madrid uspeo da sebi maksimalno zakomplikuje život i prospe “zimnicu” koju je marljivo prikupljao. Ali, Real i Barselona kao da nisu želeli i umeli da to iskoriste, pa se došlo u poziciju da pobeda nad Valjadolidom u subotu, “jorgandžijama” garantuje titulu. Njihove navijače, koji važe za poprilično sujeverne i koji misle da evropsku titulu ne mogu da osvoje zbog kletve, može da greje činjenica da od ekipe u kojoj idu u goste da osvoje 11. pehar prvaka Španije, nisu izgubili 13 godina. Što zbog činjenice da Valjadolid jedno vreme nije mogao da primiriše eliti na Pirinijema, ali i zbog toga što ekipi Dijega Simeonea poslednji rival u prvenstvu jednostavno leži. Ali, sada i Valjadolidu gori pod nogama, mora da napadne iz sve snage, ako želi da opstane u ligi i da se nada da će Elče i Ueska kiksnuti protiv Bilbaoa i Valensije. Ako ne pobedi, Atletiku će 11. pehar u istoriji visiti u vazduhu i zavisiće od ishoda okršaja Reala i Viljareala koji igrjau u istom terminu (18.00).

Pre poslednjeg kola, “jorgandžije” imaju imaju dva boda više od gradskog rivala, a u slučaju istog broja poena, “kraljevski klub” će na tron zbog boljeg međusobnog skora. Treba napomenuti i to da će Viljareal najverovatnije u prestonici protiv Reala sasvim izvesno izaći u “šarenom” sastavu budući da u sredu igra finale Lige Evrope sa Mančester Junajtedom, a u prvenstvu nema nikakav takmičarski motiv.

Slična priča važi i za Francusku, gde Lil, koji pred poslednje kolo ima bod više od PSŽ, sanja senzaciju. Remi u prošlom kolu sa Sent Etjenom je pokazao da su se malo i uplašili trofeja, ali i dalje drže sve u svojim rukama. Za vikend, “doge” igraju sa Anžeom, kojem je ovo rezultatski potpuno nebitna utakmica i ukoliko pobede, pehar je njihov. Sa druge strane, PSŽ mora da se nada kiksu lidera i pobedi Brest kojem nije svejedno, pošto je samo bod iznad zone ispadanja. Dakle, motivisani i jedni i drugi, s tim da je razlika u kvalitetu zaista ogromna i možda čak i ubedljiva pobeda Pariza ne bi smela da se dovede u obzir. Što se tiče Monaka, njemu pobeda nad Lansom garantuje mesto u Ligi šampiona dogodine, ali Lion, koji igra sa Nicom mu diše za vratom sa bodom zaostatka i vreba kiks za elitu.

Ni u borbi za opstanak u Ligi 1 nije ništa rešeno, pošto je ugroženo čak šest timova. Nant je trenutno na koti 40 bodova i iza je Lorijena, Bresta i Strazbura, koji ima poen manje, dok za Bordoom i Remsom zaostaje dva koraka. Međutim, Nant ima seriju od četiri pobede i najbolju gol-razliku što bi moglo da bude presudno.

“DAMA” SE NE PITA MNOGO

U Italiji je najžešća borba za mesto u Ligi šampiona. Utakmice Atalanta – Milan, Napoli – Verona i Juventus – Bolonja, odlučiće o dva putnika u elitu. Neizvesnost je mogla da bude mnogo manja da je Milan u prošlom kolu dobio Kaljari, i sada mora protiv sjajne ekipe iz Bergama da juri LŠ. Zbog boljeg međusobnog skora sa Juventusom, “boginja provincije” je već obezbedila Ligu šampiona, ali daleko od toga da neće imati motiv protiv Milana, jer je u italiji između drugog i četvrtog mesta na tabeli razlika oko sedam miliona dolara. Što se tiče Napolitanaca, oni protiv tima iz grada ljubavi imaju sedam uzastopnih pobeda kod kuće. Ako Napolitanci i Milanezi (76 bodova) zabeleže pobede, Juve (75 bodova) ostaje bez elite. Njega će na tom putu pokušati da spreči i Bolonja našeg Siniše Mihajlovića, kojem će motiv više možda biti i činjenica da ga je “stara dama” merkala kao potencijalnog naslednika sadašnjeg trenera Andree Pirla. U slučaju izjednačnog broja i potencijalnog trougla, najbolji međusobni odnos sa ostalima ima Milan, a najgori Napoli.

Slično je i u Premijer ligi, gde je Mančester siti pečatirao titulu pre nekoliko kola, pa je sada preostalo da se ostatak pratioca rasporedi po mestima koja vode u Ligu Evrope i Ligu šampiona. Za ovo prvorazredno takmičenje, u konkurenciji pred poslednje kolo su ostali Čelsi (67), Liverpul (66) i Lester (66). Za tim stolom, najbolje karte u rukama imaju londonski „plavci“, kojima pobeda nad Aston Vilom garantuje LŠ, dok je „redsima“ i „lisicama“ neophodno da pobede sa što većim razlikama Kristal Palas i Totenhem, pošto će gol-razlika odlučivati u borbi za to četvrto mesto. Liverpul je trenutno na +24, Lester na +20, što je još jedna pogodnost za ekipu Jirgena Klopa, koja se probudila u poslednjih par kola. Sa druge strane, osvajač FA kupa Lester je u utorak porazom od Čelsija (1:2), ponovo sebe doveo u situaciju kao prošle godine, kada je zamalo ispustio LŠ. Što se tiče njihovog rivala Totenhema (59), njima „visi“ Liga Evrope u slučaju poraza, pošto za tu poziciju konkuriše i Everton (59) koji igra sa Mančester sitijem, koji ima pred sobom finale LŠ 29. maja. Inače, „karamele“ nisu dobile Siti četiri pune godine. Sve u svojim rukama, kada je Liga Evrope u pitanju ipak drži Vest Hem (62), kojem i remi sa Sautemptonom obezbeđuje drugorazredno takmičenje. Mada, ako i oni drže do tradicije, ne moraju šta da brinu, pošto „sveci“ nisu dobili „čekićare“ takođe četiri godine.

U Nemačkoj je već najmanje nepoznanica, pošto se zna ko je prvak (Bajern) ko će u LŠ (Lajpcig, Dortmund i Volfsburg), a jedino pitanje koje lebdi u vazduhu pred poslednje kolo je ko će se pridružiti Šalkeu u Cvajti. Dilema je između tri tima, Arminije (32) koja će igrati protiv Štutgarta za vikend, Kelna (30 bodova) koji čeka “fenjeraša” Šalke, kao i Verdera (31) koji čeka najteži posao protiv Borusije Menhengladbah.


 

ONI ODLUČUJU

ŠPANIJA (Subota, 18.00)

Valjadolid - Atletiko

Real M. - Viljareal

TABELA: 1. Atletiko 83, 2. Real M. 81… 17. Ueska 33, 18. Elče 33, 19. Valjadolid 31


 

FRANCUSKA (Nedelja, 15.00)

Anže – Lil

Brest – PSŽ

Lans – Monako

Lion – Nica

Rems – Bordo

Strazbur – Lorijen

TABELA: 1. Lil 80, 2. PSŽ 79, 3. Monako 77, 4. Lion 76… 13. Rems 42, 14. Bordo 42, 15. Strazbur 41, 16. Brest 41, 17. Lorijan 41, 18. Nant 40

ITALiJA (Subota, 20.45)

Bolonja – Juventus

Atalanta – Milan

Napoli – Verona

TABELA: 2. Atalanta 78, 3. Milan 76, 4. Napol 76, 5. Juve 75


 

NEMAČKA (Subota, 15.30)

Verder – Borusija M.

Arminija – Štutgart

Keln – Šalke

TABELA: 15. Arminija 32, 16. Verder 31, 17. Keln 30...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a