UEFA PRELOMILA: U ponedeljak predstavljanje nove Lige šampiona, ima dosta promena

Novosti online

17. 04. 2021. u 16:57

UEFA će u ponedeljak zvanično predstaviti redizajn Lige šampiona koji će nastupiti od sezone 2024./25.

УЕФА ПРЕЛОМИЛА: У понедељак представљање нове Лиге шампиона, има доста промена

Ilustracija foto: EPA

Proteklih godina Uefa je s najbogatijim i najjačim evropskim klubovima pregovarala o novom formatu najjačeg klupskog takmičenja na svetu, u strahu da će se oni "otcepiti i organizovati svoje takmičenje, slično ko u košarci.

Klubovi su tražili više utakmica kako bi više zaradili, a Uefa im je izašla u susret.

Po sadašnjem sistemu 32 ekipe podeljene u osam grupa, a prema novom planu igraće se jedna liga po švajcarskom sistemu sa 36 klubova .

Svaka ekpa odigraće 10 utakmica, po pet u gostima i kod kuće. Na izvlačenju parova ekipe će biti podeljene u četiri grupe po kvalitetu, a svi će imati protivnike iz svake od njih.

Prvih osam klubova nakon deset kola ide u osminu finala, a klubovi plasirani od 9. do 24. mjesta igrat će play-off za osminu finala. Najlošijih 12 klubova završava natjecanje. 

Prema informacijama koje su se ranije pojavile u javnosti, prva faza LŠ igraće se od septembra do januara.

Još jedna promena je da će se utakmice osim utorkom i sredom igrati i četvrtkom.

U prvoj fazi igraće se 18 utakmica po kolu umesto dosadašnjih 16, a ukupno će se odigrati 180 utakmica umesto 96, koliko se sad igra. U trenutnom formatu ukupno se odigra 125 utakmica, a u novom će se odigrati 225 (180 u prvoj fazi, 16 plej-ofa i 29 u nokaut-fazi).

U zavisnosti od toga da li se šampion u nokaut -fazu plasira direktno ili preko plej-ofa, za osvajanje ušatog pehara moraće da se odigra 17 ili 19 utakmica, u odnosu na dosadašnjih 13.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)