GOTOVO JE SA PRIVILEGIJAMA! Sud pravosnažno presudio: Real i Barselona moraju da vrate milione državi

Novosti online

04. 03. 2021. u 21:22

ČETIRI španska kluba, među kojima su i Real Madrid i Barselona, moraće da plate državi zaostatke poreza pošto su poslednjih 30 godina plaćali isti po nižoj stopi od zakonski predviđene. Reč je o višemilionskim ciframa.

ГОТОВО ЈЕ СА ПРИВИЛЕГИЈАМА! Суд правоснажно пресудио: Реал и Барселона морају да врате милионе држави

FOTO: EPA

Barselona, Real Madrid, Atletik bilbao i Osasuna izbegli su 1990. godine prestrukturiranje iz grupa građana u sportska deonička društva zahvaljujući rupi u zakonu, zbog čega su 30 godina plaćali porez po stopi od 25 odsto umesto 30 odsto, koliko plaćaju ostali sportski klubovi u Španiji.

Sve je bilo u redu do leta 2016. godine, kada je Evropska unija naložila Španiji da izjednači poresku stopu za sve klubove kako bi tržišna utakmica bila poštena. Iz sličnog razloga je u Francuskoj Monako morao da plaća porez na plate igrača kao da je klub sa sedištem u Francuskoj a ne u Kneževini.

Iz Brisela su tada Špancima poručili da se neće mešati u procenu koliko su četiri kluba dužna da plate zaostatke, ali su "sugerisali" da to ne bude manje od pet miliona evra.

Španija je ispoštovala EU, ali Barselona se žalila 2019. godine. Sud je u prvoj instanci uvažio žalbu katalonskog kluba, ali se na tu odluku žalila Evropska komisija. Konačnu presudu doneo je Sud Evropske unije.

Četiri kluba se nisu oglašavala zvanično na pravosnažnu presudu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri