TEMA TIPA: Kome će nula biti izbrisana?

Đ. SAMOILOVIĆ

29. 01. 2021. u 10:00

KAŽU da je korona potpuno izbrisala prednost domaćeg terena fudbalskim klubovima širom sveta.

ТЕМА ТИПА: Коме ће нула бити избрисана?

Foto: EPA-EFE/LARS BARON

Neprijatna tišina i izostanak huka sa tribina, učinile su igrače ravnodušnim prema stadionima na kojim igraju, a prognozere ostavili u dilemi da li i dalje postoje "domaćinski" klubovi, na koje mogu da se klade. Međutim, uvid u statistiku kaže da su oni i dalje tu, samo mora da se pažljivo pogleda i obrati pažnja, a zanimljivo je da mnogi od njih imaju skoro besprekoran učinak kada ne putuju van granica svog terena. Ipak, sa druge strane, tu su i oni koji se osećaju komfornije kada odu u goste, možemo ih slobodno nazvati "stranci u svojoj kući", pošto je i lista klubova koji u dosadašnjem toku sezone nisu ubeležili niti jedan jedini trijumf na domaćem terenu poduža.

NELjUBAZNI "BAVARCI" i "VUČICA"

Ali, prvo da krenemo od ovih što gostoprimstvo ne shvataju na najbolji način, gosti su im iz domova u većini slučajeva odlazili pokunjeni, najviše što su uspeli da im izvuku je jedan jedini bod.

Tu najpre mislimo na Bajern, koji nema milosti na "Alijanc areni". Na osam utakmica u Bundesligi ima šest pobeda i dva remija. Naročito je impresivna gol-razlika čete Hansija Flika, kada igra na domaćem terenu, jer postiže skoro četiri gola u proseku, uz jedan primljen. Zanimljivo, za vikend igra sa Hofenhajmom, koji im je u prvom delu sezone naneo jedan od težih poraza u prvenstvu (1:4) i sada uz pomoć viših sila svog stadiona ima odličnu šansu za revanš kakav dolikuje. Još dva nemačka tima nemaju kapitulaciju na svom terenu, Volfsburg i Ajntraht. Interesantno je što tim iz Frankfurta za to može da se zahvali više remijima (5) nego pobedama, kojih ima samo tri. Tako da oprezno i sa tim, ne kaže se bezveze za statistiku da je kao komad odeće koji se nosi u letnjim vremenima.

U kategoriji bez poraza na domaćem terenu, izdvaja se i Roma, koja se samo tri puta u deset mečeva nije radovala celom plenu, već je dopustila rivalima da uzme taj jedan bod. Ali, neće "vučici" biti lako da nastavi niz, u Rim dolazi Verona koja je prošle sedmice šokirala Napoli, i nije za potcenjivanje.

POPUSTLjIVI TORINO I DIŽON

Za razliku od loših domaćina, imamo i ove dobre, koji gostima iznose sve na tacnu i puštaju ih da se goste kako stignu. Za to je najbolji primer Torino, koji na devet odigranih utakmica kod kuće nije uspeo da iskoristi tu "nevidljivu" prednost, koju daje domaći teren. Pet puta su "bikovi" igrali nerešeno, imaju četiri poraza na Olimpijskom stadionu na severu "čizme", a priliku za prvenac imaju protiv Fiorentine, koja ne briljira u gostima u Seriji A, i ima samo jednu pobedu kada ne igra na legendarnom "Artemio Frankiju".

"LAVOVI" NA VELIKOM ISPITU

Od svih ekipa koje smo izdvojili za učinke na strani i gostima, možda je najbolji je Sporting, koji nema niti jedan poraz u sezoni. Naročito su „lavovi“ impresivni na domaćem terenu u dosadašnjem toku prvenstva, jer na sedam odigranih utakmica imaju pet pobeda i dva remija. Ali, u ponedeljak ih očekuje veliki derbi Lisabona sa Benfikom. Zanimljivo je da se igra na stadionu Sportinga, koji u sudarima sa gradskim rivalom u domaćem prvenstvu nema pobedu od 2015, tako da će njihov niz nepobedivosti biti na velikom ispitu.

Ni španska Ueska ne briljira u svom domu, podelila je na ravne časti (5:5) remije i poraze i primila čak 19 golova u deset odigranih susreta. I za Dižon se može reći da je jako popustiljiv u svojoj kući, čak možda i previše, pošto saldo od šest nerešenih ishoda, pet izgubljenih duela na domaćem terenu mora da popravi, ukoliki žele da pobegne sa dna i izbegne ispadanja u niži rang.

MILANEZI ZNAJU NA STRANI

Kada su pitanju nizovi u gostima, naročito "nule" koje smo do sada spominjali, izdvajaju se dve ekipe, ali sa potpuno suprotnim skorom. Tako je Milan zasad možda i najbolji tim u Evropi kada pričamo o igranju na tuđem stadionu. Upisali su lideri Serije A čak osam pobeda u devet mečeva na strani i može se reći da sa blagom dozom optimizma putuju na noge Siniši Mihajloviću i Bolonji. Na drugoj strani ove statističke kategorije imamo Šalke, koji ima košmarnu sezonu u svakom smislu te reči. Ocrtalo se to i na činjenicu da ima samo jednu pobedu u Bundesligi, koja je došla na domaćem terenu. U gostima, potpuni kolaps u osam odigranih susreta - šest poraza i dva remija, čisto da se kaže da su uzeli neki bod. Neće im ni za vikend biti lako protiv Verdera, koji nije bauk, ali za Šalke u ovom trenutku možda i jeste.

Interesantne ekipe za kladioce koje ne vole nerešene ishode su Real Madrid, koji u svom privremenom domu, stadionu "Alfredo Di Stefano" nema remi. Dakle, na mečevima "kraljevića" u prestonici Španije samo kečevi (6) ili dvojke (2). Monako ima sličan učinak, samo u gostima, pet pobeda i pet poraza, bez remija.

BEZ PORAZA KOD KUĆE

Roma (Italija 1) 10 7 3 0 25:12

Bajern (Nemačka 1) 8 6 2 0 30:11

Volfsburg (Nemačka 1) 8 5 3 0 14:8

Ajntraht (Nemačka 1) 8 3 5 0 14:10

Viljareal (Španija 1) 10 5 5 0 16:9

Sporting (Portugalija 1) 7 5 2 0 15:5

BEZ POBEDE KOD KUĆE

Dižon (Francuska 1) 11 0 6 5 4:11

Torino (Italija 1) 9 0 5 4 13:18

Štutgart (Nemačka 1) 8 0 5 3 11:15

Keln (Nemačka 1) 9 0 3 6 8:18

Ueska (Španija 1) 10 0 5 5 9:19

BEZ PORAZA U GOSTIMA

Milan (Italija 1) 9 8 1 0 19:7

BEZ POBEDE U GOSTIMA

Šalke (Nemačka 1) 8 0 2 6 6:29

BEZ REMIJA KOD KUĆE

Real M. (Španija 1) 8 6 0 2 15:5

BEZ REMIJA U GOSTIMA

Monako (Francuska 1) 10 5 0 5 16:16

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO VUČIĆ NE POBEDI, SRBIJU ČEKAJU TEŠKI DANI PO SVIM PITANJIMA... Darko Miličić poslao važnu poruku o aktuelnoj političkoj situaciji (VIDEO)