U FSS NAJAVLJUJU NOVO PRAVILO O STRANCIMA: Zakon o sportu je jasan!

N. ILjUKIĆ

28. 01. 2021. u 21:29

U FUDBALSKOJ Superligi Srbije važi pravilo da u svakom timu mogu da igraju najviše četiri stranca, koje je stupilo na snagu u martu 2017.

У ФСС НАЈАВЉУЈУ НОВО ПРАВИЛО О СТРАНЦИМА: Закон о спорту је јасан!

OLAKŠICE Maki Banjak će ostati stranac, dok to neće biti slučaj sa Dijegom Falčinelijem/FOTO: N. Paraušić

Međutim, sportski direktor FSS Vladimir Matijašević je danas, u izjavi za TV Arena, najavio da će ovo pravilo da se uskoro menja, pošto je u planu da se fudbaleri sa pasošima zemalja EU ne broje u strance.

- Lično, mislim da su četvorica igrača sa inostranim pasošem sasvim dovoljna. Međutim, Srbija je potpisala ugovor o pridruživanju Evropskoj uniji, što znači da ćemo morati da menjamo pravilo i to veoma brzo - rekao je Matijašević.

Međutim, nejasno je kako u FSS to misle da urade pre kraja ove takmičarske sezone, pošto Zakon o sportu ne dozvoljava tu mogućnost.

Istina, u FSS su u prethodnom periodu umeli da u slučajevima uvođenja, ili igranja plej-ofa, uvođenja pa ukidanja pravila o podeli bodova pred plej-of i oko igranja Superlige po skraćenom sistemu usled virusa korona, iznenada menjaju pravila i bez obaziranja na članove Zakona i sopstvenog Statuta.

Član 160 Zakona o sportu vrlo jasno definiše ovakve slučajeve:

- Izmene sistema takmičenja u ndaležnosti sportskog saveza mogu se primenjivati najranije po isteku jedne takmičarske sezone od utvrđivanja tih izmena. Propozicije takmičenja u nadležnosti sportskog saveza utvrđuju se najkasnije 40 dana pre početka takmičenja i ne mogu se menjati u toku takmičarske sezone na koju se odnose.

U svakom slučaju, ovakva promena bi više odgovarala Crvenoj zvezdi i, donekle, Partizanu. Promenom pravila se zvezdaši Ben (ima francuski pasoš), Falčineli i Falko, kao i partizanovac Bajbek ne bi računali u strane igrače.

Zapratite Novosti sport na Fejsbuku

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!