CEO URUGVAJ STAO U ZAŠTITU ZEMLJAKA: Kavani je žrtva, a ne krivac

Novosti online

04. 01. 2021. u 22:04

URUGVAJSKI fudbaler Edinson Kavani kažnjen je novčano i suspendovan na tri utakmice, a podršku napadaču Mančester junajteda uputili su redom Fudbalski savez Urugvaja, Udruženje fudbalera Urugvaja a sada i Urugvajska akademija nauka.

ЦЕО УРУГВАЈ СТАО  У ЗАШТИТУ ЗЕМЉАКА: Кавани је жртва, а не кривац

Foto: EPA-EFE/Clive Brunskill/POOL

- Engleski fudbalski savez počinio je veliku nepravdu prema Edinsonu Kavaniju i pokazao svoje neznanje i nerazumevanje jezika, posebno španskog, ne razumevajući kontekst i složenost. U kontekstu u kome je upotrebnjen, posebno kada uzmemo u obzir korišćenje deminutiva, to se može tumačiti samo kao znak privrženosti - stoji u saopštenju Akademije.

Izraz zbog koga ja Kavani na tapetu u Engleskoj (iako ga je upotrebio na ličnom Tviteru, obraćajući se prijatelju koji nije reagovao na njega) u širokoj je upotrebi u mnogim zemljama Latinske Amerike i Kariba, gde se nikako ne smatra pogrdnim, već naprotiv, prijateljskim.

Iskusni napadač je zbog ovih reči kažnjen sa 100.000 funti i tri utakmice neigranja. On se nije žalio na odluku i uputio je izvinjenje, iz poštovanja prema žrtvama rasizma.

- Oni koji su upoznati sa osnovnim kriterijumima kulturne kontekstualizacije i izražavanja na španskom jeziku jednoglasno će odbiti disciplinske mere i sankcije. U našem španskom, koji se u mnogo čemu razlikuje od kastiljanskog kojim se govori širom sveta, nadimci negro ili negrito se koriste kao izraz prijateljstva, naklonosti, bliskosti i poverenja. Ni na koji način ne omalovažavaju rasu ili boju kože na koju aludiraju.

Takođe, Kavanijeva zahvalnost, koja je pokrenula ovu zabunu, bila je usmerena prema Urugvajcu, njegovom bliskom prijatelju koji poznaje ovaj način govora.Stoga je jasno da proces koji je doveo do sankcije Edinsona Kavanija nije uzeo u obzir ovu analizu i na kraju počinio nepravdu koja je nanela moralnu štetu besprekornoj osobi. Na osnovu ovih razmatranja, Urugvajska fudbalska federacija poziva FA da preispita kaznu - piše u saopštenju FS Urugvaja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024