PREKO PORTUGALACA DO MUNDIJALA: Srbija opet protiv Ronalda

N. ILjUKIĆ

08. 12. 2020. u 12:00

STARI znanci na putu ka Kataru.

ПРЕКО ПОРТУГАЛАЦА ДО МУНДИЈАЛА: Србија опет против Роналда

REPRIZA Maksimović i Milenković u duelu sa Ronaldom 2019./FOTO: N. Paraušić

Sinoć je u sedištu FIFA u Cirihu održan žreb za sledeće Svetsko prvenstvo u fudbalu koje će se održati 2022. godine u Kataru. "Orlovi" su u Grupi A sa Portugalijom, Republikom Irskom, Luksemburgom i Azerbejdžanom, i na prvi pogled je više nego jasno da će na putu do Mundijala najozbiljniji rival da im budu Portugalci i jedan od najboljih igrača sveta Kristijano Ronaldo.

Međutim, znala je naša selekcija u prošlosti da se saplete i protiv fudbalskih liliputanaca, pa je saznanje da smo u grupi sa Azerbejdžanom odmah probudilo sećanja na 2003. godinu i kvalifikacije za EP, kada nas je čuveni Gurban Gurbanov ostavio kod kuće, a ceh je platio tadašnji selektor Dejan Savićević.

Stari znanci za Srbiju su i Republika Irska, koja nam je stajala na putu ka poslednjem Mundijalu u Rusiji, kada je selekcija Slavoljuba Muslina posle remija u Beogradu i pobede u Dablinu krčila sebi put ka slavi.

Luksemburg nam je bio rival i u poslednjem ciklusu Lige nacija i oba puta je pao.

Sa Portugalijom se naša selekcija, pod raznim imenima, sastajala ukupno 11 puta i u ukupnom bilansu imamo samo dve pobede, tri remija i šest poraza.

Gusto sito i rešeto koje vodi ka Mundijalu u Kataru znači da će od ukupno 55 evropskih selekcija koje će od marta do novembra sledeće godine da igraju kvalifikacione mečeve, proći samo 13. Dakle, deset pobednika grupa ide direktno na SP, a deset drugoplasiranih će sa još dve ekipe iz Lige nacija u baraž, za još tri vize.

Bilo kako bilo, Srbiju čeka težak zadatak i malo dalja putovanja, pre svega ono u Baku, mada ni Lisabon i Dablin nisu tako blizu.

Marko Pantelić, zamenik predsednika FSS, prokomentarisao je žreb:

- Zadovoljni smo, želimo direktan plasman na Svetsko prvenstvo. Portugalija nam je stari poznanik. Sigurno da nas očekuju ponovo dve jake i interesantne utakmice. Irce takođe dobro poznajemo, imaju prepoznatljiv stil koji forsiraju decenijama. Luksemburg nam je bio rival u kvalifikacijama za Prvenstvo Evrope, selekcija koju dobro poznajemo. Sa Azerbejdžanom dugo nismo igrali, ali to je svakako jedan od rivala sa kojim želimo da ostvarimo maksimalan rezultat. Objektivno za prvo mesto vodiće se borba između selekcija Portugalije i Srbije - rekao je Marko Pantelić.

VREME ZA NOVOG SELEKTORA

OD trenutka kada je Srbija posle prokletih penala ispala od Škotske iz finala baraža za odlaza na EP, počele su i spekulacije o nasledniku Ljubiše Tumbakovića. Pričalo se da su potencijalni kandidati samo čekali sinoćni žreb, pa da vide koliko su im vrata ka Kataru otvorena ili odškrinuta. Sada, kada je jasno sa kim smo u Grupi A, mogu da počnu i da se završe zvanični pregovori sa novim selektorom. Za sada su "na glasu" Vladan Milojević, Savo Milošević i Dragan Stojković Piksi. Ovom redom, prema procentima verovatnoće .

Pred Srbijom je osam mečeva kvalifikacija za odlazak na Mundijal u Katar. Više je nego jasno da će posle najavljenih promena "orlovi" u ovaj ciklus takmičenja da krenu sa novim selektorom, od ovog decembra, najkasnije na leto 2021. možda i sa novim rukovodstvom saveza. Do marta sledeće godine ima dovoljno vremena da se oni koji vode srpski fudbal sa klupe ili iz fotelja dozovu pameti i sa rekonstruisanim timom, ali i ambicijama krenu ka Kataru. Realno, bio bi veliki uspeh da se "vežu" odlasci na dva uzastopna Mundijala.

MOTIV Pehar izložen na jučerašnjem žrebu/Foto: EPA-EFE/Kurt Schorrer/HANDOUT

Na prvi pogled se čini da je na tom putu do Katara jedini problem aktuelni evropski prvak Portugalija.

Zapratite Novosti sport na Fejsbuku

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024