SRBIJA NE GUBI KAD JE NAJPOTREBNIJE: Bez greške od Mađara do Gruzije

N. ILjUKIĆ

12. 11. 2020. u 19:38

FUDBALSKA reprezentacija je od svog osnivanja, početkom prošlog milenijuma, bila uvek predmet obožavanja ili kritika.

СРБИЈА НЕ ГУБИ КАД ЈЕ НАЈПОТРЕБНИЈЕ: Без грешке од Мађара до Грузије

FOTO: M. Vukadinović

Nikada u Kraljevini Jugoslaviji, pa SFR Jugoslaviji, ili Zajednici Srbije i Crne Gore nije bilo sredine i umerenosti u pričama o domaćoj selekciji. Kada su "plavi" gubili, javno su ih linčovali i "sahranjivali" i navijači i novinari. Kada su bili na stazi uspeha, fudbaleri i njihovi selektori su se dizali u nebesa. I u jednom i u drugom slučaju najčešće se to radilo bez prevelikog obaziranja na ukus i meru.

Međutim, fudbalsku reprezentaciju je krasilo to da je skoro uvek u odlučujućim mečevima za odlaske na velika takmičenja, Svetska ili Evropska prvenstva, znala da bude na visini zadatka, ponekad i miljenik sreće. Još iz dana kada je legendarni Mladen Delić uzvikivao sa splitskog "Poljuda" svoje čuveno:" Ljudi, pa da li je ovo moguće..." kada je Ljubomir Radanović Bugarima dao gol za 3:2 u velikoj nadoknadi vremena. Gol za odlazak na Prvenstvo Evrope 1984. godine u Francusku.

Od tada, pa do danas, "plavi" i "orlovi" su znali da u mečevima odluke overe vize za izlazak na velike scene. Ovo je podsećanje na neke od slavnih dana iz istorije domaćeg fudbala, posle raspada SFRJ, u duelima za odlazak na EP ili SP.

1997: MAĐARSKA 7:1, 5:0

U dvomeču baraža za odlazak na Svetsko prvenstvo u Francusku, selekcija koju je predvodio Slobodan Santrač "isprašila" je komšije sa severa sa ukupnim rezultatom 12:1. Posebno je bio slikovit prvi duel u Budimpešti kada su trostruki strelac Mijatović, Brnović, Savićević, Đukić i Milošević potvrdili klasu tima, koji je kasnije na Mundijalu prošao sa Nemačkom u drugi krug. Tamo su nam se desili Holanđani (1:2) i prokleta prečka koju je sa bele tačke uzdrmao Peđa Mijatović.

JUNAK Jovanović dao dva gola Rumunima 2009./FOTO: M. Vukadinović

1999: HRVATSKA 2:2

Bio je 9. oktobar, bio je i pun i bučan "Maksimir" pre utakmice. Posle utakmice je sve nekako utihnulo, a čula se samo pesma iz svlačionice "plavih", pošto su u odlučujećem meču za odlazak na Prvenstvo Evrope 2000. godine u Belgiji i Holandiji izabranici Vujadina Boškova rasplakali "kockaste" (2:2), čiji su navijači i mediji više vodili računa o vređanju nego o fudbalu. Predrag Mijatović i Dejan Stanković su dva puta matirali pogubljenog golmana Ladića za bod koji nam je bio dovoljan. Robert Jarni još pamti potez Zorana Bate Mirkovića iz 42. minuta, a mi pamtimo doveka taj meč, kao i fijasko na EP sa kojeg nas je Holandija ispratila sa šest komada u mreži.

2005: BiH 1:0

Sa novim imenom države i sa novim jakim timom Srbija i Crna Gora je sa Ilijom Petkovićem "gazila" u svojoj grupi na putu ka Mundijalu u Nemačkoj 2006. godine. U meču odluke, pred punim tribinama Zvezdinog stadiona 12. oktobra 2005. godine Mateja Kežman je već u 7. minutu utakmice najavio veliko slavlje i odlazak na veliko takmičenje (1:0). Otišli smo na Mundijal u Nemačku odakle nas je, slično kao sa prethodnog EP, sa šesticom u mreži ispratila Argentina, čime je kult nacionalnog tima, u vreme kada je zemlju i društvo uveliko "zarazilo" tabloidno novinarstvo i rijaliti pristup skoro svakoj temi, počeo da se debelo srozava.

2009: RUMUNIJA 5:0

Pod sloganom "Cela je nacija reprezentacija", posle nekoliko godina loših igara, selektor Srbije, pokojni Radomir Antić je uspeo da vrati veru domaćim ljubiteljima fudbala u igru državnog tima. Kvalifikacije za Mundijal u Južnoafričkoj Republici prolazili smo kao vešti slalomaši. U odlučujućem meču u Beogradu "petardirana" je Rumunija (5:0) i overen je odlazak na Svetsko prventsvo na kojem su nam se posle kiksa sa Ganom, desila katarza sa Nemačkom, a šokatni poraz od Australije nas poslao kući i nazad u domaći medijski linč.

PAROVI BARAŽA

Gruzija - S. Makedonija 18

Mađarska - Island 20.45
S. Irska - Slovačka 20.45
Srbija - Škotska 20.45
l Finale, jedan meč.

2017: GRUZIJA 1:0

U oktobru 2017. godine Srbija je igrala odlučujući meč sa Gruzijom u Beogradu i minimalnom pobedom, golom Aleksandra Prijovića, posle punih osam godina došla u priliku da vidi Mundijal koji se 2018. igrao u Rusiji. Bio je ovo i poslednji meč Slavoljuba Muslina na klupi selektora, pošto ga je zbog sukoba mišljenja sa rukovodstvom FSS zamenio njegov dotadašnji pomoćnik Mladen Krstajić. U Rusiji smo prošli "kao bosi po trnju". Pobeda protiv Kostarike, pa šokantan poraz od Švajcarske i lagani ispraćaj od Brazila, doveli su nas dotle da su tribine postale sve praznije, a kritike sve glasnije. 

Zapratite Novosti sport na Fejsbuku

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SJAJNA VEST ZA SRBIJU: Aleksandar Mitrović ide na Evropsko prvenstvo!