ODZVONILO RASIZMU U PREMIJER LIGI? Novi propisi na Ostrvu favorizuju žene i manjine

Novosti online

28. 10. 2020. u 18:36

ОДЗВОНИЛО РАСИЗМУ У ПРЕМИЈЕР ЛИГИ? Нови прописи на Острву фаворизују жене и мањине

Arhiva Novosti

FUDBALSKA asocijacija Engleske izdala je propis u kome se od klubova zahteva da uvedu kvote za manjine prilikom zapošljavanja, a sve u cilju "obračunavanja sa rasizmom i unapređenja položaja žena u fudbalu". Propis je do sada prihvatilo 40 profesionalnih klubova, od kojih 19 premijerligaša, a jedini klub iz elite koji je, bar za sada, odbio da to učini je Sautempton.

Ovaj propis odnosi se na zapošljavanje osoblja, a svi klubovi bi ubuduće morali da poštuju ove smernice. Barem 15 odsto novih zaposlenika u upravljačkim i izvršnim strukturama moraće da dolazi iz neke rasne i etničke manjine, a trećina moraju biti žene.

Barem 25 odsto novih trenera moraće da imaju istu pozadinu, a 10 odsto od toga se mora odnositi na trenerske promene u seniorskoj ekipi. Najmanje polovina novih trenera u ženskom fudbalu moraju biti žene, od čega 15 odsto etničke manjine. Lista za intervjue za posao moraće da sadrži barem jednog ženskog i muškog kandidata koji zadovoljavaju uslove za novi posao.

Klubovi će biti dužni da na godišnjem nivou podnose izvještaje savezu o poštovanju novog propisa, a slučaju da ne zadovolje neki od uslova, moraće da pruže valjan razlog za to .

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)