KAPITEN SRBIJE STIŽE IVANOVIĆA: Kolarov sve bliži rekordu

N. ILjUKIĆ

15. 10. 2020. u 08:12

FUDBALSKI reprezentativci koje i danas zovemo "naši" nosili su od prvog meča sa Čehoslovačkom 28. avgusta 1920. godine do danas na svojim grudima grbove čak pet različitih zemalja.

КАПИТЕН СРБИЈЕ СТИЖЕ ИВАНОВИЋА: Коларов све ближи рекорду

FOTO: N. Paraušić

Od Kraljevine Jugoslavije, pa preko SFRJ, SRJ i SCG do Srbije, koja je 2006. postala nezavisna zemlja.

Od tada do danas, punih sto godina za nacionalni tim igrali su velemajstori, majstori, oni koji su "nosili klavire" i oni koji su ih "svirali", ali precizna statistika pamtiće večno rekordere po broju nastupa za reprezentaciju svoje zemlje.

SANTRAČ 8, ILIĆ 37, JUGOVIĆ 41

NA večnoj listi ima i nelogično malih brojki, uz imena asova sa blistavim karijerama. Jedinstven je primer legendarni Slobodan Santrač, koji je samo osam puta igrao za Jugoslaviju u periodu od 1966. do 1974. godine, uz jedan pogodak. A reč je o jednom od naših najvećih golgetera u istoriji.

Valja pomenuti i Dušana Savića (12 nastupa, četiri gola), Sašu Ilića (37 nastupa, četiri gola), Vladimira Jugovića (41 meč, tri gola), kao i Nemanju Matića, koji se nedavno, iznenada, posle 48 nastupa i dva gola, oprostio od reprezentacije Srbije.

Na čelu te liste i dalje je Branislav Ivanović, novi igrač engleskog Vest Bromvič Albiona, koji je pre dve godine na Mundijalu u Rusiji u duelima sa Kostarikom i Švajcarskom odigrao 104. i 105. meč za Srbiju. Na duelu protiv Brazila ga nije bilo, propuštena je prilika da odigra 106. utakmicu, ali je i pre tog susreta bilo jasno da u taboru "orlova" skoro više ništa ne funkcioniše kako treba i da je Luka Milivojević bio "na nišanu" kao vođa puča protiv selektora Mladena Krstajića.

Nastupi u Rusiji bili su poslednji Ivanovićevi mečevi za Srbiju, više nije oblačio dres nacionalnog tima, ali je u Zenitu iz Sankt Peterburga nastavio sjajnu klupsku karijeru osvajanjem dve uzastopne titule prvaka najveće zemlje na svetu.

Iza Baneta su ostali Dejan Stanković sa 103 nastupa, Savo Milošević (102), Aleksandar Kolarov (93 do meča sa Turskom sinoć odigranog u Istanbulu), Dragan Džajić (85), Dragan Stojković (84), Vladimir Stojković (84), Zoran Tošić (76), Predrag Mijatović (73), Dušan Tadić (71) i mnogi drugi...

ISTORIJA Vladimir Jugović na EP 2000/FOTO: M. Vukadinović

Od ovih fudbalera, šansu da prestignu Ivanovića imaju još samo aktuelni kapiten Srbije Kolarov (u novembru puni 35 godina) i zamenik Tadić, kome je sledećeg meseca 32. rođendan. As Intera i vođa Ajaksa će u novembru imati šansu da sakupe maksimalno još po tri nastupa za "orlove". Jer, 12. je finale baraža za odlazak na Prvenstvo Evrope protiv Škotske u Beogradu, ali i mečevi 5. i 6. kola nove sezone Lige nacija, pošto smo 15. novembra gosti Mađarske, a 18. novembra dočekujemo Rusiju.

        TOP 10

*Branislav Ivanović 105

Dejan Stanković 103
Savo Milošević 102
*Aleksandar Kolarov 93
Dragan Džajić 85
Dragan Stojković 84
*Vladimir Stojković 84
*Zoran Tošić 76
Predrag Mijatović 73
*Dušan Tadić 71
* Aktivni igrači.
** Nije uračunat meč odigran sinoć u Turskoj.

U slučaju da se Srbija plasira na Prvenstvo Evrope u junu sledeće godine, računajući sigurno tri meča u grupi i nekoliko prijateljskih i pripremnih utakmica do tada, Kolarov bi bio na pragu obaranja rekorda, a Tadić u samom vrhu liste.

Ostaje nam samo da držimo palčeve fudbalskoj reprezentaciji da uspešno odradi posao protiv Škota, kasnije i na EP, jer uskoro će da dođu i kvalifikacije za Mundijal u Kataru 2022. godine.

Zapratite Novosti sport na Fejsbuku

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!