DELOVI PIRLOVOG RADA UGLEDALI SVETLOST DANA: Odbrana po Konetovoj filozofiji, ali sa petoricom igrača

Novosti online

17. 09. 2020. u 12:45

ANDREA Pirlo je u diplomskom radu, na poslednjem ispitu, za UEFA trenersku licencu pisao o onome kako vidi postavku igre.

ДЕЛОВИ ПИРЛОВОГ РАДА УГЛЕДАЛИ СВЕТЛОСТ ДАНА: Одбрана по Конетовој филозофији, али са петорицом играча

Foto: EPA-EFE/ALESSIO MARINI

“Koriere delo sport” je došao do 30 stranjica njegovog rada i objavio neke delove, a u opisu idealnog napadača prepoznali su Edina Džeka.

Pirlo potencira na "proaktivnom fudbalu baziranom na napadu i brzom preuzimanju lopte. On je kao svoje uzore naveo Krojfa, Gvardiolu, Van Gala, Anćelotija i Kontea.

- U napadačkom fudbalu sa toliko ofanzivnih igrača neophodno je imati napadača koji je dobar tehničar, ali isto tako ima inteligenciju da zadrži loptu kako bi mogao da uključi saigrače koji se ubacuju - napisao je Pirlo.

Od golmana Pirlo zahteva da, osim kvalitetnih odbranu, zna da "povuku loptu i plasiraju je pronalazeći najefektniju opciju".

- Nemoguće je da golman ima viziju i pas kao Pirlo, ali poslednji igrač odbrane mora da bude prvi pokretač akcije - piše Pirlo.

U veznom redu Andrea preferira tehničare koji su dobri trkači.

- Zaboravite na fizički moćne igrače kao 90-ih godina. Tehničari su bitni, ali i oni moraju da imaju dobru mobilnosti na terenu. Ono što je veoma bitno moraju da imaju mentalne predispozicije da odmah agresivno krenu na loptu kada je izgubimo.

Pirlo se vodi filozofijom da je "lopta brža od igrača".

- Superiornost mog tima se gradi na osnovu kontinuiranog i dinamičnog pomeranja lopte. Potrebno je da se zna kako da se promeni ritam u pravo vreme, da se zna sačekati trenutak i biti strpljiv, a potom slati direktne lopte napred prema golu. Za to je potrebno da igrači znaju da driblaju, da budu kreativni i da se konstantno otkrivaju - navodi Pirlo.

Kako kaže, u igri sa dva napadača oslanja se na Konteovu filozofiju sa jednim visokim i jednim niskim igračem.

- Bitno je imati dva igrača suprotnih osobina, jednog visokog, jakog i jednog niskog, brzog. Oni su neophodni kako bi se u napadu ekipa postavila u 3-2-5 ili 2-3-5 formaciju - smatra Pirlo.

U delu odbrane Pirlo želi da njegov tim igra konstantan presing kako bi što pre osvojila loptu.

- Nije toliko bitno da su igrači fizički jaki. Ključno je da su mentalno snažni - poručio je Pirlo koji se neće libiti da ponekad igra i sa petoricom u odbrani. - Centralni vezni igrač će moći da se spusti u poslednju liniju kako bismo imali pet igrača nazad, ali to može da traj samo 10, 12 sekundi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)