UEFA EMITERIMA NADOKNAĐUJE 575 MILIONA EVRA: Ono što se nije potrošilo preusmeriće se na televizije

Beta

08. 09. 2020. u 14:06

УЕФА ЕМИТЕРИМА НАДОКНАЂУЈЕ 575 МИЛИОНА ЕВРА: Оно што се није потрошило преусмериће се на телевизије

foto: EPA

UEFA je obavestila klubove da će emiterima otplatiti 575 miliona evra zbog prekida takmičenja u Ligi šampiona i Ligi Evropa.

UEFA je tokom sezone 2020/2021 od prodaje prenosa i sponzorskih ugovora za svoja klupska takmičenja trebalo da zaradi 3,25 milijarde evra godišnje.

- To je novac koji neće biti podeljen. Mi smo u procesu završavanja računa sa UEFA, uz smanjenje oko 575 miliona evra za međunarodna klupska takmičenja - rekao je danas predsednik Evropske asocijacije klubova (ECA) Andrea Anjeli na onlajn sastanku 250 članova tog udruženja.

Sve dok pandemija Kovida19 nije prinudno zaustavila, a zatim i izmenila sistem takmičenja uz manji broj utakmica u nokaut fazi, klubovi Lige šampiona i Lige Evropa trebalo je da podele 2,55 milijardi evra od novčane nagrade UEFA.

Anjeli, koji je predsednik italijanskog šampiona Juventusa, rekao je da su klubovi i dalje u krizi i da cela slika neće biti jasna sve dok ne počnu da se objavljuju godišnji izveštaji narednih nekoliko nedelja.

On je predvideo da će pojedini klubovi pretrpeti veće gubitke nego čitave fudbalske konfederacije, poput UEFE.

ECA je ranije predviđala da će evropski klubovi u naredne dve godine imati manji prihod za četiri milijardi evra zbog uticaja pandemije. Igranje utakmica bez publike pred gotovo praznim stadionima je problem koji je ujedinio sve klubove, naveo je Anjeli.

- Ne radi se samo o atmosferi, već je u potpunosti izbrisan važan izvor prihoda za sve - dodao je on.

Anjeli je takođe predvideo pad vrednosti kada se obnove komercijalni ugovori, kao što su sponzorstva za dresove.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)