NEOBIČNA ŽIVOTNA PRIČA RUSKOG HEROJA: Optužen za krađu u svlačionici, pa proteran u Sibir...

Đ. S.

04. 09. 2020. u 20:32

OD ledenog Sibira do statusa ikone u Rusiji.

НЕОБИЧНА ЖИВОТНА ПРИЧА РУСКОГ ХЕРОЈА: Оптужен за крађу у свлачионици, па протеран у Сибир...

Foto AP

Tako je izgledao put Artema Džube (32), napadača koji je na praznoj "VTB Areni" protiv Srbije još jednom pokazao da je glavna uzdanica komandanta "zbornaje", Stanislava Čerčesova. Ali pre nego nešto je uopšte došao u poziciju da bude heroj nacije, Džuba je svoj put krčio kroz svađe sa trenerima, selektorima, kao i kroz izgnanstvo u Tomsku, jednom od ruskih gradova u Sibiru.

Tamo je kao 20-godišnjak završio posle optužbi za krađu 23.000 rubalja (oko 500 evra u to vreme) od saigrača Vladimira Bistrova u svlačionici Spartaka iz Moskve. Pošto je novac pronađen među Džubinim stvarima, "lopov" je po kazni poslat u Tomsk na pozajmicu, iako do dan-danas tvrdi da je nevin.

Ipak, led Sibira nije okovao ambicije stamenog napadača, koji se posle dve vrlo dobre sezone vratio u Spartak gde ga je na mestu trenera sačekao Unai Emeri.

Međutim, nije Španac potrajao dugo u Moskvi, a Džuba ga je posle jednog teškog poraza (1:5) nazvao "treneriškom", što bi u našem jeziku imalo značenje "trenerčića" ili malog trenera, a Emeri je ubrzo otpušten.

Ni u nacionalnom timu korpulentni špic nije imao sreće, Fabio Kapelo ga je potpuno ignorisao, kao i Čerčesov iz prve, ali su povrede Fedora Smolova i Aleksandra Kokorina, promovisale Džubu u prvog špica na Mundijalu 2018.

Poverenje je uzvratio sa tri gola i dve asistencije, a zbog neverovatnog požrtvovanja i liderske role u pohodu na četvrtfinale, dobio je status heroja.

"DžUBINATOR" U REP PESMI

POPULARNOST Džubi je posle SP neverovatno skočila. U Rusiji je nastupila "Džubomanija", a čak je i jedan rep sastav snimio pesmu pod nazivom "Džubinator" po uzoru na čuveni film "Terminator".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BEZ PROMENA: Julijan Nagelsman ostaje selektor Nemačke do kraja Svetskog prvenstva 2026.